In de steeg naar het Luchthuis aan Westzijde 42 was het één minuut stil. Nabestaanden, lokale autoriteiten en belangstellenden verzamelden zich in Zaandam om verzetsheld Walraven van Hall te herdenken. Dit eerbetoon werd georganiseerd op de dag waarop hij, precies 80 jaar geleden, door de Duitse bezetter op 12 februari 1945 in Haarlem werd geëxecuteerd.

Zijn moedige daden en onschatbare bijdrage aan het verzet stonden centraal tijdens deze ingetogen bijeenkomst.

Walraven van Hall was een Nederlandse verzetsstrijder en financier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door slimme trucs heeft hij miljoenen guldens ingezameld bij de Nederlandse Bank om het verzet en onderduikers te steunen. Door zijn financiële netwerk hielp hij duizenden mensen overleven. In 1945 twee maanden voor de Nederlandse bevrijding, werd hij verraden, opgepakt en geëxecuteerd.


Zijn naam staat ook op het monument in het Verzetsplantsoen in Zaandam. Monumenten Spreken maakte daarover deze minidocumentaire:


Winterse dag

Herman van Kordenoordt van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad schetste hoe koud en guur het was op de dag van Van Halls executie in 1945 en vergeleek dat met het winterse weer van vandaag.

‘We zijn vandaag samengekomen op deze winterse en grijze bewolkte dag, maar toen, op de dag dat het leven van Van Hall tot z’n einde kwam, was het nog winterser, kouder en grauwer.

Ook burgemeester Jan Hamming nam het woord en benadrukte de offers die Van Hall bracht. Hij sprak over de hedendaagse veranderingen en dat er meer samengewerkt moet worden. De emotie was voelbaar, bij sommigen waren tranen te zien.

‘Hij betaalde de grootste prijs voor zijn daden, laten we hem in de toekomst niet alleen eren, maar ook van hem leren.’

Kleindochter

Annebeth van Hall, een kleindochter van Van Hall, woonde de ceremonie bij. Zij vertelde over de enorme bewondering die ze heeft voor de kracht van haar opa. Kleindochter Van Hall geeft sinds twee jaar gastlessen aan scholen in regio Amsterdam om het verhaal van haar grootvader-en moeder voort te zetten en wijze lessen over te dragen aan de jongeren van nu. Ze vertelde een anekdote over haar opa en oma.

‘Mijn opa was met een nippertje onder een arrestatie uitgekomen. Hij keerde terug naar huis en sprak zijn vrouw Tilly aan: “Het wordt allemaal steeds gevaarlijker, ik twijfel of ik moet doorgaan. Niet alleen mijn leven, maar ook die van jou en de kinderen staan op het spel. Wil je dat ik doorga Tilly?” Waarop zij antwoordde: “Natuurlijk wil ik het niet, maar je moet het wel doen.”‘

Annebeth van Hall is zichtbaar geëmotioneerd en probeert haar tranen tegen te houden. Ze vertelt nog altijd stil te worden van dat ene gesprek tussen haar opa en oma.

Onder een slideshow met drie foto’s (klik op pijltjes of swipe): Kleindochter, bloemen en monument.

Stadsdichter Lisa van Tongeren droeg vervolgens een gedicht voor ter ere van de verzetsbankier. Daarna werd er door Van Kordenoordt gevraagd een minuut stilte te houden. Aan het einde van de herdenking werden bloemen neergelegd, een symbolisch eerbetoon aan een man die met zijn verzetswerk duizenden levens redde. Zijn nalatenschap blijft voortleven in de herinnering en de geschiedenis van Nederland.

Door Renée Koopman bij de herdenking van Verzetsbankier Walraven van Hall georganiseerd door het 4 en 5 mei Comité Zaanstad.