Volgend jaar gaat de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam dicht.
Volgens een bericht op RTL Nieuws zal het kabinet morgen, 8 maart, het besluit bekend maken.
De vervroegde sluiting moet bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in Nederland. De Nederlandse staat verloor een rechtszaak die was aangespannen door Urgenda: “voor 2021 moet Nederland 25 procent CO2 bespaard hebben ten opzichte van onze uitstoot in 1990, bevestigde het gerechtshof vorig jaar.”
Met het sluiten van de centrale zou zo’n 1,9 miljoen ton CO2 bespaard kunnen worden volgens RTL. Hoeveel de sluiting gaat kosten is nog niet bekend.
Aanvankelijk zou de NUON-centrale in 2030 dicht moeten, vorig jaar was zelfs nog sprake van 2034. Eerder geleden werd al actie gevoerd voor versnelde sluiting.
Nuon? Dat is toch dat bedijf dat zijn naam gaat veranderen in fattenfal? Het bedrijf dat in oost duitsland hele dorpen wegvaagd ten gunste van de bruinkool die nodig is voor de centrales daar, hoe millieu onvriendelijk wil je het hebben,nuon kan beter zorgen dat die centrales dicht gaan in plaats van zich druk te maken om de hemwegcentrale.
Veeg eerst je eigen stoep schoon voor je naar anderen gaat wijzen. Ook Duitsland worstelt met sluiting van bruinkoolcentrales en is daar actief mee bezig, maar in samenhang ook de eenzijdige werkgelegenheid te vervangen voor andere minder vervuilde industrie.
Tijden veranderen en klimaatverandering wacht niet.
Volkomen geschift. Die stroom wordt echt niet vervangen door zogenaamde "duurzame" stroom,pure symboolpolitiek dus...Er zal ergens anders dus een kolencentrale harder moeten werken..
Klopt helemaal. En de kolen die dan niet meer hier de lucht in gaan, gaan elders in de wereld de lucht in, in een centrale die vermoedelijk niet is uitgerust met een dure rookgassenwasinstallatie. De Hemwegcentale is een van de schoonste kolencentrales van de wereld.
De stroomproductie wordt in eerste instantie vervangen door een nieuwe aardgascentrale die nu in de mottenballen staat te wachten. Nog steeds fossiel helaas, maar het scheelt de helft aan CO2 per kWh in vergelijking met kolen, oftewel rond 2,5 megaton CO2 per jaar.