Wat heerlijk, opnieuw een dag vrij! Maar wat is de betekenis van Hemelvaartsdag en waarom vieren we het?
We herdenken op deze dag de hemelvaart van Jezus naar de hemel. Het wordt gevierd op de veertigste dag na Pasen en valt altijd op een donderdag. Sinds 1869 is Hemelvaartsdag een feestdag in Nederland. Het is voor de meeste mensen een vrije dag, veel bedrijven en vrijwel alle scholen zijn gesloten.
Waarom speelt Hemelvaart zo’n belangrijke rol in het Christendom? Hemelvaart is een speciale gelegenheid voor christenen om te aanbidden, dankbaar te zijn en te reflecteren op de essentiële waarheden van het christelijk geloof. Christenen geloven dat de hemelvaart van Jezus een teken is dat hij zijn aardse missie heeft volbracht en nu aan de rechterhand van God de Vader zit. Ze geloven ook dat de hemelvaart een garantie is voor hun eigen toekomstige
opstanding en verheerlijking.
Volgens de Bijbel verscheen Jezus na zijn opstanding uit de dood veertig dagen lang aan zijn discipelen. Gedurende deze tijd onderwees hij hen over het koninkrijk van God en bereidde hij hen voor op zijn vertrek. Op de veertigste dag nam Jezus zijn discipelen mee naar de Olijfberg, waar hij hen zegende. Terwijl ze toekeken, werd Jezus omhoog geheven naar de hemel en een wolk onttrok hem aan hun zicht.
Op deze dag wordt ook de feestdag van de Christelijke Arbeidersvereniging gevierd. De afkondiging van de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid in 1891 op Hemelvaartsdag wordt herdacht.
Verplichte vrije dag
Hemelvaartsdag is in veel landen, waaronder Nederland, een verplichte vrije dag omdat het een belangrijk religieus feest is binnen het christendom. Het biedt mensen de gelegenheid om deze dag te besteden aan religieuze reflectie, bijwonen van religieuze diensten, of gewoon quality time doorbrengen met familie en vrienden.
Johannes 20 (De opgestane Heer verschijnt aan Maria Magdalena)
11 En Maria stond buiten bij het graf, wenende. Als zij dan weende, bukte zij in het graf;
12. En zag twee engelen in witte klederen zitten, een aan het hoofd, en een aan de voeten, waar het lichaam van Jezus gelegen had.
13 En die zeiden tot haar: Vrouw! wat weent gij? Zij zeide tot hen: Omdat zij mijn Heere weggenomen hebben, en ik weet niet, waar zij Hem gelegd hebben.
14 En als zij dit gezegd had, keerde zij zich achterwaarts, en zag Jezus staan, en zij wist niet, dat het Jezus was.
Jammer dat er van de Hemelvaart zelf zo weinig afbeeldingen gemaakt zijn. Deze prent toont de allereerste ontmoeting tussen Maria van Magdala en Jezus van Nazareth ná diens opstanding. Dàt was aan het begin van die 40 dagen. Ze wou 'm om de nek vliegen, maar hij weerde af met iets in het Latijn. Toch al merkwaardig, dat iemand die gewoonlijk Aramees sprak, ineens overschakelt naar de taal van de bezettende macht, de Romeinen. Hij verzocht haar vriendelijk doch dringend om hem nog even niet aan te raken. Maar waarom? Ach, ik heb dit allemaal ook te weinig bestudeerd ...
Ik begrijp het niet. Het gaat over Hemelvaartsdag. Maar de afbeelding en de bijbeltekst gaan over Pasen.
Interessant om hieraan aan toe te voegen:
Bij onze Oosterburen is het vandaag Vaderdag en de meeste vaders zijn met elkaar onderweg.
En wat doen de vaders dan? Lekker bier drinken en curry worst eten! Ze kunnen ook niet zoveel anders, alles is echt gesloten.
Traditioneel (Herrentag)
bierdrinken, grillen, fietsen (met Bollerwagen), de Biergarten, wijnwandeling, brouwerijbezoek, quadtoeren, renwagens, casino, bungeejumpen e.a.
Tegenwoordig (Familiedag)
worden activiteiten voor de hele familie gezamenlijk georganiseerd (óók door Brauereien):
picknicken, camping, vissen, bootsvaart, strand, paintball, laseren, go-card, parkbezoek met o.a knutselen sport en spelletjes, klimmen, koetsrijden, dierentuin, ballonvliegen e.a.
NB. Er is wèl nog een groter verschil bij de invulling tussen de deelstaten.