De verkoop van het Hembrugterrein aan ABC Planontwikkeling loopt vertraging op omdat de ontwikkelaar een deel van het terrein door wil verkopen aan een ‘joint venture’ waar ze zelf deel vanuit maakt en andere stukken aan een ‘derde partij’ wil doorverkopen.
Op 8 januari werd de verkoop – voor € 41 miljoen – aangekondigd, in februari werd de verkoopovereenkomst afgesloten en op 3 april had de juridische levering door het Rijksvastgoedbedrijf plaats moeten vinden. Omdat de gemeente Zaanstad toestemming voor doorverkoop moet geven, is de overdracht uitgesteld.
Dat blijkt uit antwoorden van B&W van Zaanstad op vragen van GroenLinks over een mogelijke doorverkoop. De partij wilde weten of er daadwerkelijk doorverkoopplannen waren en of de voorwaarden die in januari zijn geformuleerd, nog steeds gelden.
Volgens Zaanstad is de mogelijkheid “om aan een derde partij te leveren in de koopovereenkomst tussen het Rijksvastgoedbedrijf en ABC Planontwikkeling contractueel mogelijk gemaakt en is niet in strijd met de gevoerde biedingsprocedure”.
Zaanstad zal doorverkoop “niet op onredelijke gronden weigeren” maar ze heeft wel de mogelijkheid “om nadere voorwaarden te verbinden aan een dergelijke toestemming”.
Het aangekocht terrein zal worden geleverd…
“aan een specifiek voor de ontwikkeling van het Hembrugterrein op te richten gezamenlijke onderneming/”joint venture”, waarin naast ABC planontwikkeling als ontwikkelende partij ook een andere partij gaat participeren.”
Ook zal “een aantal bouwvlekken” aan een ander bedrijf worden doorverkocht. Wie dat is, is nog niet bekend maar het is volgen de antwoorden van de gemeente niet de beoogde partner van ABC Planontwikkeling.
Nieuwe vragen
GroenLinks is van mening dat de antwoorden van de gemeente niet op alle onderdelen duidelijk zijn. Dat “een aantal bouwvlekken rechtstreeks aan een derde partij worden geleverd” noemt de partij “merkwaardig (en misschien zelfs wel in strijd met de bieding)” omdat er in dat geval geleverd wordt “aan een partij die de bieding niet heeft gewonnen.” GroenLinks wil ook graag weten die dat bedrijf is en of de gemeente gesprekken met ze heeft gevoerd.
GroenLinks wil vanwege het grote belang van het Hembrugterrein “graag zeer nauw betrokken blijven bij het gehele traject” en op korte termijn uitgebreider geïnformeerd worden over de ontwikkelingen.
De overheid had er een mooi woon/werk/recreatie project van moeten maken maar nee hoor, het moet weer handel worden voor het grootkapitaal.
Ik denk eerder dat de slimme jongens het voor 41 miljoen denken te kopen en een paar weken/maanden later in onderdelen al weer voor een paar miljoen meer. De omwonenden en andere belanghebbenden achterlatend met een brei aan eigenaren waardoor het een grote ongecontroleerde rotzooi wordt.
Heeft deze opzet misschien ook te maken met het foutje dat de gemeente recent gemaakt heeft door i.p.v. het door de gemeenteraad vastgestelde omgevingsplan Hembrug e.o. het ontwerp omgevingsplan te publiceren op de landelijke site waardoor het plan 6 weken uitgesteld wordt?