Het Hembrugterrein in Zaandam is door het Rijksvastgoedbedrijf verkocht voor € 41 miljoen aan ABC Planontwikkeling BV. De projectontwikkelaar bracht het hoogste bod uit.
Op het Hembrugterrein komen ongeveer 1.000 woningen, zowel huur als koop. Voor evenementen komt er een cultuurhuis of buurttheater. De gemeente wordt eigenaar van het bos.
De bedrijven, winkels en kantoren zijn goed zijn voor zo’n 650 arbeidsplaatsen aldus het persbericht van het Rijksvastgoedbedrijf. Het is de bedoeling dat het bestaande bos naar de gemeente Zaanstad gaat en op termijn toegankelijk is voor het publiek.
Lees ook: wordt Hembrugbos het mooiste stadspark van Nederland?
Het Hembrugterrein is 42,5 hectare groot. ABC Planontwikkeling koopt 30 hectare, inclusief de ongeveer 70 gebouwen die daarop staan.
De nieuwbouw van zo’n 1.000 woningen is geconcentreerd in het westelijke gebied. Van de woningen wordt 20 procent sociale huur. De nieuwbouwwoningen krijgen geen aansluiting op aardgas. De bestaande gebouwen op het centrale deel van het terrein krijgen een woon- of werkbestemming. De bodem is of wordt nog gesaneerd voor het huidige gebruik.
In oktober 2017 werd bekend gemaakt dat er nog zes partijen over waren die aan de inhoudelijke criteria voldeden. De strijd tussen deze laatste partijen ging om de hoogste prijs.
Omdat ABC Planontwikkeling niet het hele terrein koopt maar ‘slechts’ 30 hectare, is het de vraag of de andere partijen wel voor het hele terrein hebben geboden.
Eind januari besluit over vervolgstappen Cultuurcluster
07 januari 2018 10:40
Laatste update: 07-01-2018 10:40
Door zaanstad
Deel dit
CULTUURCLUSTER
Kunnen ze hier ook wel van afzien!
De gemeenteraad moet op 25 januari beslissen of er al dan niet bezwaar wordt aangetekend tegen de uitspraak van de rechter dat de gemeenteraad fout zat door geen referendum uit te schrijven over de bouw van het Cultuurcluster. Die volksraadpleging zou er ook alsnog kunnen komen.
De gemeenteraad kan kiezen uit vier mogelijke vervolgstappen:
Over het ‘Raadsbesluit inzake de definitieve budgetaanvraag voor de investering en exploitatie van het Cultuurcluster’ ( ook wel het kredietbesluit genoemd) kan een referendum gehouden worden.
Er kan geen referendum over gehouden worden.
De gemeenteraad gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.
De gemeenteraad gaat niet in hoger beroep.
Alle inwoners van Zaanstad kunnen het initiatief nemen om een raadgevend referendum aan te vragen over een raadsbesluit. De Referendumverordening schrijft voor hoe dit werkt: eerst besluit de gemeenteraad of over het betreffende raadsbesluit wel een referendum gehouden kan worden, waarna de initiatiefnemers 5000 handtekeningen inzamelen voor een officieel referendumverzoek.
Raad van State
De verordening sluit bepaalde raadsvoorstellen uit als referendabel en de gemeenteraad dacht in het geval van het Cultuurcluster zo’n voorstel in handen te hebben. Maar daar was de bestuursrechter het niet mee eens: het beroep van Kultuurklutser Jan de Bruin tegen het niet-referendabel zijn van het kredietbesluit over het nieuwe cultuurpaleis werd gegrond verklaard. De gemeenteraad kan tegen die uitspraak in hoger beroep gaan bij de Raad van State.
Knopen doorhakken
Een hoger beroep heeft geen opschortende werking, zodat de raad hoe dan ook knopen zal moeten doorhakken. De termijn voor beroep verloopt op 1 februari, waarmee 25 januari de laatste raadsvergadering is om een besluit te nemen.
Mocht een raadsmeerderheid in het voorbereidende Zaantad Beraad van 11 januari aangeven een hoger beroep te wensen, dan moeten daar de kernpunten van dat hoger beroep aan de orde komen. Op basis van de discussie in het Zaanstad Beraad wordt dan een raadsvoorstel hoger beroep geschreven voor de raadsvergadering van 25 januari.
Raadgevend referendum over Cultuurcluster in verband met woningbouw op het Hembrugterrein? Ik snap het niet helemaal.
Ik denk wel dat de ontwikkelaar 41 miljoen aan het rijk betaald voor de winstgevende stukjes Hembrugterrein, en dat de gemeente over een paar jaar een oplossing voor de verlieslatende stukjes moet bedenken. Zoiets als de winst uit de woningbouw voor de ontwikkelaar en het sociaal-maatschappelijke gedeelde op kosten van de overheid. Maar ja, ik kan het de ontwikkelaar niet kwalijk nemen. Dat is ook maar gewoon een commercieel bedrijf.
Wat mankeert er aan de huidige OV-verbinding? Max. 7 minuten fietsen van station Zaandam? Waarom miljarden in een nieuwe verbinding investeren? Bouw daar dan de gewenste sociale huurwoningen van!
Ik denk dat dit in de lijn van het plan Havenstad komt de liggen en daarbij zal er een grootstedelijk gebied ontstaan wat gaat lopen vanaf de noordoever van het IJ en die loopt vanaf plan Overhoeks, via buiksloterham, NDSM, Achtersluispolder, naar het Hembrugterrein
Ik hoop echter wel dat het karakter van het Hembrug terrein behouden blijft en dat er gezorgd wordt voor een goede OV verbinding met Amsterdam west en noord(Metro?)
Zo wordt het dan toch een verlengstuk van de gemeente Amsterdam? Want Amsterdam wil toch ook bouwen in het westelijk havengebied, dat is toch "Havenstad"? Niets ten nadele van Amstelknor hoor, daar niet van. Ik ben zelf ook geen echte Zaankanter. Maar volgens mij is het kiezen of delen, of bij Amsterdam willen horen of zelfstandig willen zijn.
Ik ben benieuwd hoe ze de tussenhandelaren gaan weren. Dit is een heel gewild stukje. Ik denk dat er vooral voor de welvarende Amsterdammer gebouwd gaat worden, niet voor de Zaankanter. De sociale huurwoningen zijn natuurlijk niet meer dan een doekje voor het bloeden.
welke welvarende weldenkende amsterdammer gaat er wonen op de vuilnisbelt van defensie??
Zou je ook van (het vervuilde) Amsterdam Noord kunnen zeggen.. Kost miljoenen om dat hele zooitje op te schonen, maar je betaald daar ook gewoon straks €3k+ per m2.
En men kan wel boos worden op de gemeente maar zoals je weet is er een enorme inflatie gaande in de onroerende goederen. Vooral door (lees: dankzij) Amsterdam wijkt men uit naar bijvoorbeeld Zaandam. Dan kun je, op steenworp afstand van Amsterdam moeilijk 50% sociale huurwoningen bouwen. Dat kun je dan beter verder in het noorden gaan bouwen. De gemeente kan hier ook niet zo heel veel aan doen.
M.a.w.; des te noordelijker, des te goedkoper het grond. Amsterdam is figuurlijk gezien een olievlek van inflatie.
Verder in het noorden sociale woningen bouwen betekend meer verkeer, dus extra files. Verstandiger zou zijn als men de bedrijven die zich in Amsterdam c.q. de Randstad willen vestigen meer door het land te laten verspreiden.
De spreiding van bedrijven lijkt mij ook zinvoller, maar het Rijk laat dit aan de gemeenten en de markt. Ondertussen krijgt Amsterdam steeds nieuwe financiële, Europese en (semi-)universitaire instellingen met de kapitaalkrachtige werknemers die erbij horen. Die mensen kunnen ook hier een goedkoper huis (ten opzichte van het dure Amsterdam) gaan zoeken. In de Zaanstreek trokken bedrijven juist weg, zij zijn ingekrompen (vooral de industrie) of zijn verdwenen. De oude munitiefabriek is daar zelf een mooi voorbeeld van.
De Zaanstreek zal onvermijdelijk een woonstad worden en geen werkstad meer zijn. Onvermijdelijk, maar het kan geen kwaad om af en toe stil te staan bij de Zoetermerisering van de Zaanstreek.
Komen ook nog onder de verontreinigde lucht van de cruiseschepen te liggen, dus gif uit de grond en gif uit de lucht.
Misschien heb je gelijk. Wat meteen de vraag oproept: zou de weldenkende Zaandammer dan wel op deze vuilnisbelt gaan wonen?
De tijd schrijdt voort en er moet geld worden verdiend. Dat weet ik ook wel. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met het terrein? Blijft het karakter behouden? Blijft het een boeiend en interessant en beetje spannend gebied om te ontdekken en door te struinen, of wordt het een Vinex-wijkje aan het IJ met een supermarkt... Is er een commissie/iemand die dat gaat bewaken of krijgt de planontwikkelaar de vrije hand?
De overheid bevordert zo de grondspeculatien en die hebben geen boodschap aan sociale huurwoningen.
Graag ook senioren woningen huur en koop want de ouderen laten dan ook woningen achter voor de verkoop of huur
Drogreden, iedereen die verhuist laat een huis achter die dan te hoop/huur komt. Behalve de starters, die vaak uit ouderlijk huis willen en niet kunnen. Dus als er ergens een "positieve discriminatie" gegeven zou moeten worden, is het daar.
Gewoon huizen voor alle leeftijden. Mag wel wat huur bij, vooral vrije sector 700-1000 euro en éénpersoons huizen/appartementen.
20% sociale huurwoningen!!! Schandalig, waarom geen 50/50, er is al een enorm tekort aan sociale woningen.
ABC Planontwikkeling BV. heeft dus de pitch dus gewonnen op basis van de hoogte van het bod? En niet op basis van het mooiste en beste plan voor de gemeente Zaanstad.
Zie ook artikel in NH Dagblad. Kwaliteit is in eerdere ronde getoetst en dat heeft geleid tot afvallen 3 partijen. Ligt dus iets genuanceerder. Bovendien is kwaliteit niet absoluut te maken, dus ik denk dat deze werkwijze tot een mooi nieuw plan voor de omgeving heeft geleid. Ik hoop wel dat de middeninkomens voldoende worden bediend.