De locatie van de foto links is waarschijnlijk niet te achterhalen. De dames zijn al tot stof vergaan en het huis geeft niet veel aanwijzingen.
Toch doen wij een beroep op de lezers om mee te kijken, denken en puzzelen om de plekken waarop de foto’s in dit artikel zijn gemaakt te vinden.
De fotograaf was C. J. Hofker. Beter bekend als ‘De fotograaf met den baard’.
Het Leven
Hofker werkte op dat moment voor het spraakmakende weekblad Het Leven. De meeste plaatjes in zijn carrière schoot hij in Amsterdam, maar hij onderhield ook warme banden met de Zaanstreek. Niet in de laatste plaats omdat hij als SDAP’er in hart en nieren, zich thuis voelde in Zaandam met Kornelis ter Laan, de eerste Nederlandse gemeente met een sociaal democraat, als burgervader.
De fotograaf met den baard
In 1931, op 15 februari, richtte De fotograaf met den baard de Nederlandse Vereeniging van Persfotografen en Film-Operateurs (NVPF) op. Hij werd zelf voorzitter van wat de eerste organisatie voor deze beroepsgroep in Nederland was. Hij maakte zich vooral hard voor naamsvermelding van fotografen bij publicatie. Vijf jaar later, in 1936 kwam hij om het leven. Hij werd in Zuid-Afrika door een trein aangereden, toen hij op de rails stond te fotograferen.
Help
Zijn kleinzoon Guido van Mastrigt las het stuk dat wij gisteren plaatsten over de watersnood in 1916, en mailde ons een aantal foto’s (positieven van negatieven) van zijn opa. Hij is benieuwd waar deze genomen zijn. En wij eigenlijk ook wel… We weten, mede dankzij ons gemeentearchief, zeker dat Hofker in 1916 door de Zaanstreek is gegaan met zijn camera, maar het kan zijn dat er plekken in Edam en Durgerdam tussen zitten, want daar was hij ook. Kijk mee. We horen het graag als je een plek herkent (mail, Facebook, Twitter of in het commentaar hieronder).
De foto’s zijn eigendom van Erven Kees Hofker Amsterdam.
De Orkaan besteedt deze week dagelijks aandacht aan de gebeurtenissen van 100 jaar geleden en de herdenkingen. We bezoeken plekken die 100 jaar geleden getroffen werden, plaatsen foto’s en zelfs een filmpje uit die tijd.
Vermoedelijk zijn alle glasdia's van een watersnood na 1916, ik lees van Marken 1925, de anderen zijn denk ik van de watersnood van 1926 in het rivierengebied.
Kees Hofker heeft van deze watersnood in het rivierengebied foto's gemaakt en verteld hier kort over in een artikel, die in het hoofdstuk over Kees Hofker staat in mijn boek over de watersnoodfotografen van 1916.
De foto bovenaan is in 1925 genomen op Marken.
De personen staan op het beun van Kerkbuurt 187(Kerkland). Het meisje met het witte schort is Grietje van Altena met haar broertje Ariaan en haar moeder Wolmet de Jong.
foto 2
Deze foto is in spiegelbeeld en is ook van 1925. Als de foto goed wordt geplaatst is links Buurt I, rechts daarvan de begraafplaats, daarachter de Kerkbuurt.
foto 3
Deze foto is eveneens in spiegelbeeld en is ook van 1925. De veerboot is op de dijk gelopen. Een uitgebreid verhaal hierover staat in mijn boek LEVEN MET HET WATER op blz. 204 e.v.
foto 4
Marken 1925, de Wilhelminabrug in hoog water, er achter de Kerkbuurt
Bedankt! Wat goed.Zo komen we ergens (weliswaar niet in de Zaanstreek en ook niet in 1916, maar toch...)
De Vrienden van de Hondsbossche, kring voor Noord-Hollandse waterstaatsgeschiedenis geeft regelmatig interessante publicaties uit, zoals: 'De waterwolf in Waterland', over de watersnood van 1916. Maar ook: 'De vergeten watersnood' van Tuindorp - Oostzaan. En 'Watersnood in Waterland: de ramp van 1825'. Voor € 10,- per jaar ben je lid en ontvang je elk jaar een boek over de Noord-Hollandse waterstaatsgeschiedenis. De redactie van de publicaties zijn in handen van Diederik Aten, waterstaatshistoricus en Willem Messchaert. Info: m.schaatsbergen@hhnk.nl, www.hhnk.nl/portaal/vrienden-van-de-hondsbossche_41325/ www.tijdschriften.archiefalkmaar.nl
In het op 18 dec. gepresenteerde boek 'Vergeten water; de fotografen van de watersnood' door Jacques Laureys (Stichting Uitgeverij Noord-Holland, Wormer ISBN 9789078381808) wordt een apart hoofdstuk aan fotograaf Johan (Kees) Hofker gewijd.
De dames op het trappetje dat is ook Marken. Kan het zijn dat de straat nog bestaat. heet de straat niet Kets ? Foto 4 en 5 is Marken.
Wij denken foto 1, Stationsstraat Zaandam. Foto 2 en 4 Haaldersbroek ( nu Kalf Zaandam).
Dank jullie!
Maar foto 4 is Marken (zie reactie van Paul en Klaas) : http://waterlandsarchief.nl/afbeeldingen-en-kaarten/indeling/detail?q_searchfield=WAT001001946 en foto 2 waarschijnlijk ook.
Stationstraat gaan we naar kijken!
Foto 1 zal geen stationsstraat geweest zijn, de west kant van Zaandam is niet onderwater geweest.
Als ik kijk naar de herenhuizen die ook in de straat staan denk ik dat het ergens in purmerend is
Hier is nog een interessant stukje, met een kaartje van het gebied in Waterland en de Zaanstreek
" ‘O, God, mijnheer, het water! De noodklok luidt bij ons’ – Ik begreep dat hij daarmee Oostzaan bedoelde. ‘Ja’, zei een tweede, ‘Het Luiendijkje loopt al over, ze kunnen het vast niet houden!’. ‘Ach’, dacht ik, ‘nu is het lot van de polder beslist’.
Dit ooggetuigenverslag stamt van de hand van de Zaandijker Gerrit Jan Honig. In de nacht van donderdag op vrijdag 13-14 januari 1916 loeide er een zware noordwesterstorm over Nederland. Die veroorzaakte extra hoog water in de Zuiderzee. De dijken hielden het niet. Heel Waterland en de oostkant van de Zaanstreek verdwenen onder het zoute water. Het eiland Marken was het zwaarst getroffen. Daar werden twintig huisjes finaal weggeslagen en verdronken zestien mensen. Tot overmaat van ramp bezweek ook nog de zeedijk van de Anna Paulownapolder in de Kop van Noord-Holland.
http://onh.nl/public/nl-NL/verhaal/356/de-watersnood-van-1916
Grappig om te melden is misschien dat we ons nu(2016) druk maken over het ontbreken van enig winters gevoel, in 1916 was er ook totaal geen sprake van een winter(Bron: Zaans erfgoed #55)
Maar in 1916 maakte februari wat dat betreft een hoop 'goed'... Sneeuwstormen en een stijfbevroren Oostzijderveld. Kon er ook nog wel bij. Ben benieuwd wat februari ons dit jaar zal brengen.
Dank, Klaas en Paul! Op Facebook meenden mensen Marken ook te herkennen in de slider-foto (aan de kleding van de dames).
Nu de rest nog...
de kerk op foto 2 en 4 is de Nederlands hervormde kerk van Marken
Foto 2 en 4 is op Marken. Check waterlandsarchief WAT001001946
Foto 2 3 4 zijn foto's in marken .foto 3 is de motor zo noemde ze de boot.op de achtergrond zie je het witte huis de smederij van fam zeeman