Het voortbestaan van molen De Held Jozua en het bijzondere landschap in het Westzijderveld staan onder druk. Vereniging Zaans Erfgoed en Vereniging Historisch Zaandam maken zich grote zorgen over de toekomst en vragen het B&W van Zaanstad om de houtloodsen naast de molen tot gemeentelijke monumenten te verklaren.
De verenigingen waarschuwen dat het huidige omgevingsplan de molen en het omliggende landschap in het Westzijderveld niet genoeg beschermt, ondanks het advies uit 2017 om de molen, de houtloodsen en de ‘groene eilandstrook’ beter te beveiligen. Ze benadrukken dat de molen moet blijven draaien, zoals het nationale erfgoedbeleid ook wil. De molen is dan geen stilstaand museumstuk, maar een werkende, historische machine.
Bedreigd erfgoed
De houtloodsen, waar nu het Aziatische restaurant ‘De Zaanse Molen’ is gevestigd, zijn niet beschermd als monument. Hierdoor kunnen toekomstige eigenaren deze loodsen aanpassen of zelfs slopen. Ook de omliggende grond is volgens de verenigingen niet voldoende beschermd. Nieuwe woningen en de verkoop van parkeerplaatsen aan omwonenden beperken de ruimte en toegankelijkheid van de molen.
In een brief aan het college roepen de verenigingen op om de houtloodsen als gemeentelijk monument aan te wijzen en een plan te maken dat de molen en omgeving als historisch geheel behoudt. Peter Tange, voorzitter van de Vereniging Zaans Erfgoed en oud-burgemeester van Wormerland, zegt:
‘Fouten maken mag, maar we roepen de gemeente op om deze fout met spoed te herstellen en zo de Held Jozua en de omgeving van de molen voor nu en de toekomst te beschermen.’
De echte Zaankanters weten dit natuurlijk al, maar voor wie het nog niet weet: De Held Jozua is een houtzaagmolen aan de Houtveldweg, ter hoogte van de Ilpendamstraat in de wijk Westerwatering. De molen, gebouwd in of kort voor 1719, is vernoemd naar Jozua, de opvolger van Mozes uit de Bijbel.
Door: Nick Boeske. Info: Persbericht Vereniging Zaans Erfgoed en Vereniging Historisch Zaandam. Foto boven: Lisanne Dupon (2023).
De molen verplaatsen is geen optie omdat molens niet meer verplaatst mogen worden.
Daarnaast is het de laatste van de 145 paltrokken die ooit in Zaandam-West hebben gestaan.
Er was ooit ook een plan om molen De Ooievaar te verplaatsen vanwege de nabijheid van een nootjesfabriek maar dat mocht ook niet.
In Amsterdam hetzelfde probleem met paltrok de Otter die helemaal is ingebouwd maar ook niet verplaatst mag worden.
Er waren serieuze plannen om deze molen naar Uitgeest over te brengen.
de regels veranderen en dan alles naar de zaanse schans verplaatsen. een win win voor iedereen
Volgens gemeentelijke plannen is dit gebied opgenomen in verbetering van groenvoorzieningen in Westerwatering. De hele wijk heeft al nauwelijks groen, dus dat is een belangrijke positieve ontwikkeling. Voor degenen die ook dit deel vol willen gooien met woningen: Het Veldpark en Darwinpark ook maar vol bouwen?
Een paarhonderd meter verplaatsen naar de westkant van de wijk zodat de molen weer grenst aan het open veld, genoeg wind vangt, en in volle glorie te bewonderen valt. De huidige plek benutten voor woningbouw. Gezien de grondwaarde zou dat kostendekkend moeten zijn. Iedereen blij!
Je kunt niet tegelijkertijd roepen dat je cultureel erfgoed wilt beschermen en tegelijktijd molens omringen met hoogbouw. Kies, maar wees dan eerlijk over die keuze. Of verplaats de molen naar een plek waar wél nog goede wind is.
Amsterdam heeft ook een molen (westelijke eilanden) omringd door bebouwing, waardoor het onmogelijk is om die molen behoorlijk te laten draaien. Tegelijkertijd mocht dezelfde molen niet verplaatst worden omdat deze "beeldbepalend" is. Windrecht is daar kennelijk betekenisloos geworden. Hier ook?
Als de ondertekenaars dan ook vervangende gronden beschikbaar stellen voor de broodnodige sociale nieuwbouw in Zaanstad. Want men is goed in het waarom niet maar als ik de teksten op de Orkaan goed heb gelezen is er nog altijd grote vraag naar betaalbare sociale nieuwbouw. Zoals de omgeving in het verleden ook was opgezet met sociale (Premie A ) koop en huur
Inderdaad, geheel mee eens.
Ik snap dat er een groot gebrek aan woningen is. Maar dat was on 1969 ook en eerder. Maar om zo'n mooie plek nu ook ter discussie te stellen??? zo zonde .
Laat dit A.U.B bestaan wat je nu sloopt komt nooit meer terug . Het is een historische plek. BEWAREN DUS!!!!!