‘We hopen dat u allemaal de media volgt over de problematiek in de huisartsenzorg, zodat u snapt wat er allemaal gebeurt. Heeft u geen idee, dan wordt het tijd dat u zich daarin gaat verdiepen, want er staat heel veel te gebeuren.’
De boodschap op de website van huisartsenpraktijk Van Loenen in het Doctor C.W.H. van Raaltenpark, oogt niet erg gastvrij en dat klopt: de praktijk heeft een patiëntenstop. En dat is niet voor niets.
Een longontsteking opgelopen, huiduitslag of slaapproblemen? Dan heb je als nieuwe bewoner van Zaanstad mogelijk een probleem. Het is praktisch onmogelijk om een huisarts te vinden. Niet alleen aan de Zaan, maar in heel Nederland hebben we te maken met een structureel en omvangrijk tekort aan huisartsen.
Op dit moment heeft 60 procent van de huisartsenpraktijken een patiëntenstop, ondanks de groei van het aantal huisartsen. Deze huisartsen kiezen steeds vaker voor parttime werk. Daarbij is de verwachting dat binnen zes jaar 30 procent van de huisartsen met pensioen gaat.
Huisartsen tekort Zaantreek
Op een aantal websites van huisartspraktijken wordt dezelfde boodschap herhaald: op dit moment nemen we geen nieuwe patiënten aan. Sommige praktijken nemen nog wel nieuwe patiënten aan, maar alleen als diegene in de nabijheid van de praktijk woont/gaat wonen. Als je te ver van de praktijk woont, is het niet mogelijk om je in te schrijven.
Patiënten moeten steeds langer wachten en werknemers draaien steeds meer avond-, nacht- en weekenddiensten. Dit heeft invloed op het aantal nieuwe patiënten dat ze kunnen aannemen en beïnvloedt ook de kwaliteit van de zorg. Op de site van Van Loenen staat:
“We zijn nog een lange tijd open geweest voor nieuwe patiënten, realiserende dat veel patiënten nauwelijks een huisarts kunnen krijgen, maar de grens is bereikt. Naast het feit dat onze patiënten regelmatig tegen wachttijden aanlopen in onze praktijk, moet dokter van Loenen steeds meer avond/nacht en weekenddiensten draaien”
Huisartspraktijken zijn niet verplicht om iedereen binnen te laten. Helemaal niet als er simpelweg geen plek is. Het Rijk adviseert contact op te nemen met de verzekeraar. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een beschikbare praktijk of alternatieve oplossingen bieden.
RVS en LHV trekken aan de bel
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt dat er dringende maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de huisartsenzorg en wijkverpleging nog verder vastlopen. De RVS maakt zich niet alleen zorgen over de toegankelijkheid van de zorg, maar ook over de betaalbaarheid en kwaliteit ervan. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) lobbyt momenteel bij beleidsmakers en politici op landelijk en regionaal niveau om het tekort aan te pakken. Om het probleem aan te pakken, zijn er volgens LHV drie acties nodig: vermindering van de werkdruk om het beroep aantrekkelijk te houden, voldoende opleiding van huisartsen en betere voorbereiding op het werk in de praktijk.
Door Nick Boeske. Bronnen: RVS raport, LHV factsheet, websites van diverse huisartspraktijken Zaandam. Foto: Merel Kan (De Orkaan)
Er komen veel nieuwe woningen bij in Zaandam. Een aantal is inmiddels opgeleverd en dat worden er nog verl meer. Daar is de infrastructuur niet op berekend. Dit is een ernstig gevolg daarvan. Maar er komen meer grote en kleinere problemen. Veel can deze nieuwe woningen hebben een beperkt aantal of helemaal geen parkeerplaatsen. Ze liggen immers dichtbij een NS station. Daarmee zijn deze bewoners aangewezen op buurtwinkels en die zijn er niet meer. Ze zullen zich per riets verplaatsen. Er zijn nauwelijks nog fietsenwinkels of ze hebben geen monteurs meer. Op het NS station Zaandam zijn nu ook al de fietsen op. Al die nieuwe bewoners moeten kun kinderen naar school sturen. Nieuwe scholen bouwen wordt lastig omdat er geen nieuwe stroom aansluitingen beschikbaar zijn in Noord-Holland. Het loopt vast, onherroepelijk.
Niet te vergeten dat we er steeds meer mensen bij krijgen en dus ook in de Zaanstreek.
Ruim 20% meer laat zich op elk gebied gelden, logisch.
https://allecijfers.nl/gemeente/zaanstad/
parttime werken heeft 2 redenen. Ten eerste is er een grote druk op de huisartsen. Dat houd je niet vol als je daarnaast ook verplicht bent mee te draaien in avond en WEdiensten . Dab kies je met 4 dagen in wezen nog voor fulltime. De 2e reden is dat veel aankomende huisartsen jonge moeders zijn . En geef ze dan eens ongelijk.
als een huisarts 75% werkt komt dat neer op meer dan 44 uur werken per week. Dat is veel meer dan wat de meeste mensen verstaan onder part-time werken ;)
Huisartsen tekort ?,dit verbaasd mij niet . Al jaren worden massa's Nederlandse inschrijvingen op de universiteiten uitgeloot omdat ze schijnbaar vanuit de hele wereld in ons land ook kunnen inschrijven en waarschijnlijk na het afstuderen een praktijk beginnen in hun eigen land. En over deze teleurstelling kan mijn kleindochter 2 maal helaas mee praten.
De oplossing voor dit probleem, volgens kabinet Rutte/Kaag en de zorgverzekeraars: investeerders (dus de markt) zet in op commerciële huisartsen praktijken....🙃
Huisarts is een vrij beroep. Dat wil zeggen het is al commercieel.
Wanneer je kijkt naar het voorgaande zinnetje: "Deze huisartsen kiezen steeds vaker voor parttime werk." dan is het dweilen met de kraan open.
Vooral het zinnetje: "Daarbij is de verwachting dat binnen zes jaar 30 procent van de huisartsen met pensioen gaat."
Dit probleem komt niet uit de lucht vallen; de overheid, de RVS en (vooral) de LHV hebben dit decennialang aan zien komen.
Hadden die idioten zelf zich verdiept in de materie en problematiek, dan waren er nu geen problemen en tekorten.