Bij het werk aan de Wilhelminasluis in Zaandam is de afgelopen periode door bouwer Heijmans ruim een miljoen kilo puin uit de sluis gehaald.
De afgelopen weken is begonnen met de sloop van de kademuren aan de Oostkade en Westkade.
Er wordt chemisch gesloopt. Adriaan Ballemans, bouwplaatsmanager van Heijmans doet dat door gaten van 4 cm doorsnede in de kademuren te boren waar een expansievloeistof ingaat. De muur is 2 meter dik en 3 meter hoog. De onderste helft blijft staan. Ballemans zegt in de nieuwsbrief van de Provincie:
“De vloeistof zet uit en van gat naar gat ontstaat een scheur. De volgende dag kun je de meeste stukken kademuur er uithalen. Wel moeten nog enkele stukken met een pneumatische hamer worden losgebikt, dat zorgt voor enige geluidshinder. We zijn een paar weken met het slopen van de kadermuur bezig. Tot nu toe gaat het goed. Het is een bijzondere methode en voor mij is het de eerste keer dat ik hem toepas.”
Aan de westkant van de sluis wordt een nieuwe fundering aangebracht. In juni worden de nieuwe damwanden aangebracht.
De oude bodembescherming uit 1903 bestond uit basaltkeien die in de loop der tijd waren losgewoeld en later versterkt waren met beton, asfalt en puin. Eén kraan op een ponton bleek niet genoeg om alles uit de sluis te krijgen. Heijmans moest een extra kraan inzetten om al het materiaal van de bodem van de sluiskolk te schrapen.
Chemische expansie vloeistof,?? Hoe vervuilend is dat?verspreid zich dat in het water.
Geachte heer/mevrouw Hoogkamer,
Het gaat om een expansievloeistof op basis van natuurlijke materialen. De vloeistof wordt aangebracht in vooraf geboorde gaten die verticaal in het metselwerk lopen tot boven de waterlijn. De vloeistof hard ’s nachts uit en wordt samen met het puin als vast stof (puin) afgevoerd.
Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd.
M.v.g. Klára Kesslerová (Omgevingsmanager PNH)