Homme Heida en Koert Calkhoven, de twee raadsleden waarvan gister bekend werd dat ze opstapten bij de PVV-fractie in Zaanstad, gaan door onder de naam BVNL. Het ‘Belang van Nederland’ werd opgericht door ex-FvD Tweede Kamerlid Wybren van Haga die nu namens zijn eigen BVNL in de Kamer zit.
Heida en Calkhoven doen ook als BVNL mee met de komende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart in Zaanstad. Heida wordt lijsttrekker.
Koert Calkhoven bevestigt tegenover De Orkaan dat ze vrijwillig opstapten. Ze blijven tot de verkiezingen in de raad, en als het lukt ook daarna: “we gaan er gewoon weer keihard tegenaan.”
De nieuwe fractievoorzitter en beoogd lijsttrekker Heida zegt tegen De Orkaan dat hij vooral een ‘breder’ programma had willen hebben bij de PVV, met meer aandacht voor de versnelling van woningbouw, tegen de oprukkende bureaucratie (MRA) en met aandacht voor de risico’s die de gemeente bedreigen, “Zaanstad glijdt af”. Er is binnen de gemeente teveel aandacht voor ‘zielige mensen’ aldus Heida en te weinig voor de mensen die zichzelf kunnen redden. Het plotse afscheid van de PVV voelt wel vreemd aan:
“Het lijkt erop dat we vlak voor de bel gaat de klas uitlopen, maar het heeft een lange aanloop gehad en er was veel onvrede. Wij vinden dat ons programma breder moet. En wij kregen daarvoor te weinig ruimte. De komende vier jaar willen we er stevig tegenaan gaan, maar ook positief.”
‘Warm Bad’
Het is volgens Heida de afgelopen jaren niet altijd ‘kommer en kwel’ geweest, maar toch hebben hij en Calkhoven het gevoel dat voor zaken die zij belangrijk vinden te weinig aandacht is geweest. Organisatorisch was het werken binnen de PVV soms een probleem, ook omdat de partij geen leden heeft:
“Het management ontbreekt, er is te weinig contact binnen de fractie, daardoor vervreemd je van elkaar, en dat komt ook door het ontbreken van een structuur.”
Peter van Haasen is volgens Heida (“ik ben van huis uit VVD, een libertair, dus liberaal-plus”) een veel beter politicus (“wat mij betreft de ontdekking van de afgelopen 3,5 jaar”) dan manager van de fractie. De overstap naar BVNL voelt als een ‘warm bad’:
“ik ben een groot bewonderaar van Wybren. Ik heb de afgelopen week meer contact gehad met die partij dan de hele afgelopen periode met de PVV.”
Strubbelingen
Peter van Haasen meldt per mail:
“Per 15 november 2021 zijn Dhr. Heida en Dhr. Calkhoven geen onderdeel meer van de fractie van PVV Zaanstad. Na een constructieve zomer die wij hebben gebruikt voor het samenstellen van het verkiezingsprogramma 2022-2026 en andere voorbereiding naar de komende verkiezingen is het nu helaas stukgelopen over het vervolg, daar de PVV een is politieke partij zonder leden, hebben ‘leden’ van de fractie geen zeggenschap over overige bestuurlijke beslissingen, mede hierdoor waren er steeds meer strubbelingen binnen de fractie.”
Lees ook: PVV Zaanstad ontploft
(BVNL heeft al een soort van Zaanse website)
Een kiesdrempel is afgestemd op het aantal zetels. Ik had flink stemmen, maar daarvoor niet genoeg. Koert stond bovenaan en had er veel meer. Je zou wat dat betreft kunnen zeggen dat de kiezers per partij een volgorde van het rijtje kandidaten moeten aangeven. Wie dan de meeste voorkeuren krijgt staat bovenaan. Zullen ze in Den Haag wel te ingewikkeld vinden.
Zeggen dat je bij een breuk in de fractie moet opzouten klink op zich logisch, maar juist de verschillen van mening over de doelen, die je nastreeft als politicus, is waar het in een democratie om gaat. Wij willen niet versmallen maar juist verbreden. We hebben bovendien nu flink ervaring en hebben gezien wat voor puinhoop het hier in Zaanstad is. En het wordt alleen maar erger. Daar moet wat aan worden gedaan.
Het is toch gek, dat als je het met je partij niet meer eens bent je dan gewoon kunt blijven zitten en onder een nieuwe naam verder kunt gaan? Vaak gaat het meer om persoonlijke strubbelingen dan om inhoudelijke verschillen. Je kunt dat nog nauwelijks democratie noemen, want besturen van een gemeente wordt op die manier steeds lastiger met al die verschillende meningen en persoonlijke rancunes. Dit speelt overigens niet alleen in Zaanstad, maar is een landelijke trend.
Hoog tijd dus, dat er een kiesdrempel komt. Het zou het besturen een stik efficiënter maken. En als iemand het niet meer eens is met zijn of haar partij: wegwezen! Voor jou een ander.
Raadsleden (en parlementsleden) worden in Nederland volgens de grondwet van 1983 artikel 67 lid 3 gekozen 'zonder last'. Dat houdt in dat zij niet hun zetel op hoeven geven als ze uit de fractie stappen. Dit principe geldt al bijna 200 jaar. Al in 1805 stond in de Staatsregeling:
"De Leden der vergadering van Hunne Hoog Mogenden brengen hoofdelijk hunne stem uit, zonder eenigen last te ontvangen van, of ruggespraak te houden met hun Departement. Zij zijn wegens hun gedrag, in de Vergadering van Hun Hoog Mogenden gehouden, aan de Departementale Besturen geene verantwoording schuldig."
Dus wat 200 jaar geleden gold moeten we nu ook nog maar steeds accepteren? Flauwekul, de opstappers zitten lekker hebben een extra inkomen en straks misschien ook nog wachtgeld. Wordt tijd dat "zonder last" "opzouten" gaat worden. We hebben straks 30 partijen in gemeente- en provincialeraden en als het zo doorgaat ook nog zo'n 40 in de 2e kamer. Belachelijk!
(Voormalige) raadsleden krijgen geen wachtgeld. En een kiesdrempel (dit in reactie op Loek Korff) is er ook al. Om een zetel te behalen in de raad van Zaanstad moet ruim 2,5% van de uitgebrachte geldige stemmen worden binnengesleept.
Die 2,5% is per zetel. Mij gaat het om een kiesdrempel per lijst. Als je die bijvoorbeeld op 5 - 7 % zou zetten scheelt dat in die vele eenmanspartijtjes en kan er een stuk efficiënter gewerkt worden.
Zitten we inmiddels al op een record aantal partijen. Ik zie door de bomen het bos niet meer!
Heel simpel, Lijst 2, Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV). Lokaal, onafhankelijk, stabiel, ervaren en direct 👍 in 2018 de 2e partij in Zaanstad. Ook een fractie in Wormerland (nieuw in 2018 en gelijk 2 zetels), De belangen van Zaankanters zijn en worden optimaal behartigd en gewaarborgd !