Gisteren was het warm, en vandaag ook. We zijn toe aan de zomer, maar is de Zaan er ook op ingericht?

Niet overal blijkt. 

Het is mis in wijk Willis in Krommenie. Aan de Kroeskarper in Krommenie is een gloednieuw speelveldje met toestellen aangelegd. ‘Mooi toch?’ horen wij je denken, maar niets is minder waar. Wij ontvingen mail van een verbouwereerde opa: 

‘Ik was met de kleinkids even in de speeltuin in het zonnetje en op blote voetjes maar daar stopte ik heel erg snel mee, bloedheet was het!’ 

Nu is dit niet zomaar een opa, maar het is een opa met een meet-verslaving. Hij pakte zijn apparaat erbij en… de temperatuur van het kunststof ‘gras’ bleek hoog: 

’70 graden Celsius was het speelveldje!’ 

Hij richtte zijn apparaat ook nog even op het naastgelegen veldje waar echt gras ligt. Dat scheelde een slok op een borrel, of anders gezegd: de helft!

Maar, onze bezorgde meet-opa had meer te vertellen over het plastic speelgebeuren:

‘De kinderen raken letterlijk opgeladen door de kunststof waar ze op rondrennen en krijgen voortdurend een optater als ze elkaar of de speeltoestellen aanraken.’

En alsof dat nog niet genoeg is:

‘Erg groen is het ook allemaal niet, de kunststof pollen breken af en verspreiden zich in het gras.’

De foto spreekt voor zich:

Hij eindigt zijn mail met:

‘Ik ben echt verbaasd over zo een misser, het zou echt aandacht moeten krijgen.’

We bellen met Monique Zonneveld van GroenZaans. Zij is niet verbaasd en ook weer wel:

‘Dit is het effect van plastic. Maar Zaanstad investeert in groene schoolpleinen en om dat kunststof voor de eigen speelpleintjes te gebruiken komt vreemd over. Het zal duidelijk zijn dat wij het een slechte zaak vinden.’

De meet-opa wilde niet met zijn naam in De Orkaan, maar als er iemand van Zaanstad met hem in contact wil komen, dan kan diegene dat aan ons laten weten via info@deorkaan.nl Hij is zeer bereid 1:1 informatie te verstrekken.

Reactie Zaanstad

Vanmiddag ontvingen we een uitgebreid antwoord van wethouder Breunesse:

We waarderen de betrokkenheid van de bewoner in Krommenie.

De ondergrond waar het om gaat is kunstgras. Kunstgras is verreweg de meest gebruikte ‘valondergrond’ in Nederland. Ook in Zaanstad gebruiken we kunstgras sinds 2006 bij veel verschillende speeltuinen. Buiten de speeltuinen ligt het kunstgras ook bij de trapveldjes. We hebben tot nu toe geen meldingen van inwoners gekregen over het kunstgras.

Elke ondergrond heeft zijn voor- en nadelen. Veiligheid is bij de speeltuinen onze hoogste prioriteit. We hebben vooral met het oog op veiligheid de afweging gemaakt en gekozen voor kunstgras als valondergrond in de speeltuinen. 

De ondergrond van een speeltuin moet namelijk voldoende meeveren om de val van een kind te dempen (vandaar de benaming ‘valondergrond’). Kunstgras veert beter mee dan bijvoorbeeld ‘gewoon’ gras. Daarom mag er op gewoon gras geen speeltoestel boven de 1,5e meter hoog komen. Daarnaast slijt normaal gras na een tijdje en nemen kinderen viezigheid onder de schoenen mee naar binnen. Dat laatste is ook een nadeel van een zand als ondergrond.

Met kunstgras kun je daarbij ook verschillende kleuren en patronen in de speeltuin maken. Dat geeft de kinderen meer mogelijkheden om te spelen. Denk aan een schip als speeltoestel, met daaromheen een blauwe ‘water’ ondergrond.

Naast kunstgras maakt de zon veel materialen in de openbare ruimte warmer dan normaal. Ook betontegels, zand en staal zijn met dit weer vaak niet geschikt voor blote voeten. We adviseren inwoners om hier rekening mee te houden, zowel binnen als buiten de speeltuinen

Door: Merel Kan, informatie van de meet-opa (naam/contactgegevens bekend op de redactie), Zaanstad en Monique Zonneveld.