Ondanks een ruime meerderheid in de raad van Oostzaan tegen festivals en overnachtingen in Het Twiske, wil het College van Oostzaan toch een omgevingsvergunning en een evenementenvergunning aan festival het Lentekabinet afgeven.
Stichting Hart voor het Twiske is het daar niet mee eens. José Berkhof legt uit waarom niet:
Dat die evenementen en overnachtingen 'geld opleveren' is natuurlijk onzin. Dat geld wordt niet 'gemaakt' of iets dergelijks. Dat wordt betaald door de bezoekers van de evenementen en door diegenen die er overnachten. En die bezoekers maken deel van de samenleving. Uiteindelijk zijn de kosten van de samenleving dus juist groter. Het is voor de samenleving veel goedkoper als we datzelfde bedrag gewoon gezamenlijk bijleggen, dan dat we een deelgroep uit de samenleving (de bezoekers) de gehele kosten van de evenementen en bouw/onderhoud van vakantiewoningen samen met een fooi voor het twiske laten betalen. De kosten voor de organisatie van de evenementen en de bouw van die woningen zijn in z'n geheel extra bovenop de begroting van het twiske dat gedekt moet worden. Als je die festivalbezoekers gewoon niet het festival aanbied, maar ze een eurotje laat schenken aan het twiske, dan zijn ze veel goedkoper uit. Het festival zelf creeert geen geld...
En het is niet alsof er natuurwaarde ontstaat bij het evenement dat blijvende waarde heeft. Er groeit niet spontaan een boom met een specht erin temidden van de festivalbezoekers. Sterker nog, de natuurwaarde van het twiske zal waarschijnlijk dalen door deze activiteiten.
zo,n twaalf jaar geleden hadden mijn de vrienden de fam. van Berge en ik een mooi plan opsteld hoe men aan inkomsten kon komen zonder al deze boven genoemde feesten. Wij zijn hier zelf mee naar de toen malige wethouder geweest. Rob Moonen, het was een goed gesprek dachten wij. Maar helaas hij heeft het in de la gelegen en er is daar steeds iets boven op gekomen. De reden denk ik hij heeft het niet zelf bedacht.o ja, men kwan toen 325,000 euro te kort.Nou is het twiske, voor mij nog steeds de Rimboe,een recreatie gebied. Het was niet de bedoeling hier van het moest aan de zuidkant een kassen gebied worden. Maar helaas de tuinder heeft daar wat kassen gehad en is mislukt omdat de grond te zout was. Het hele verhaal is te groot om hier neer te zetten. Ooit heeft het in de Jol gestaan van de Oudheidkamer Oostzaan. Heb dit toen onder zocht van niets naar hoe het nu is.
Het is simpel: in Nederland gaat commercie boven alles. Dat is eeuwen lang zo. Dit is hier ook weer terug te zien, in de woningbouw, overal. Helaas het zal niet veranderen om dat het in de (Nederlandse) mens zit. Pas als het te laat is komt men tot inkeer.
Ongehoord festivals in een natuurgebied. Zou echt verboden moeten worden. Helemaal als de democratie nee zegt. Helemaal midden in broedseizoen. Hoe helpen wij de natuur naar de ..................
Welcome to the future zonder broedvogels, natuurbeleving, rust, maar met veel herrie, rotzooi en overlast. Ja , welcome to the future. Dat wordt een vette streep door natura 2000 als dit zo doorgaat.
Een streep door natura 2000 is het sein dat we het Twiske wel kunnen volgooien met pretpark nr zoveel. En nog meer festivals, want dat verdient zo lekker. Maar we betalen met elkaar straks wel de hoofdprijs . Denk daar eens aan. Natuur is niet vanzelfsprekend. En heel schaars. Heb er respect voor en stel je eigen belang als festivalliefhebber niet boven dat van de natuurbewoners.
Veel Oostzaners lopen ook zonder festival al elke dag de rotzooi op te ruimen van bezoekers die de natuur niet op waarde weten te schatten. Als je de grutto hoort in maart, ben je dankbaar dat hij er weer wil komen. Laten we zuinig zijn op wat er is aan natuur .
Los van het feit wat mijn persoonlijke mening is is het interessant te weten of die 180k nu de netto winst is na aftrek van alle kosten. Dat houdt de discussie zuiver.
Overigens is de verdeelsleutel van de kosten al in 1974 vastgesteld ten tijde van de realisatie. Omdat het Twiske via een schap of stichting gerund wordt namens de besturen van de omliggende gemeente en de provincie lijkt het mij toch aan die instanties om als het dan finacieel zo verschrikkelijk is om over de verdeelsleutel opnieuw te praten. Zo gek is dat niet na bijna 50 jaar…….
De opbrensgst wordt niet verdeekd, maar is kennelijk nodig om fees van managers ed te betalwn. Deze opbrengst gaat naar een exploitatie nv, dus niet ter verdeling van gemeenten. Aanvankelijk geen festivals, dus verdeelsleutel herzien niet nodig. Het recreatueschap is financieel gezond. Festivals zijn ondernemersactiviteiten
Weer de poen en de ikke ikke mentaliteit en de natuur kan stikken.
Democratie? Oostzaan heeft maar een zeer beperkt stemrecht m.b.t. de algemene besluitvorming. Verwerven van eigen inkomsten is een genomen besluit. Indien de Oostzaanse raad vindt dat zaken niet kunnen dan is het geheel zelfstandig zorgdragen voor het gebied (financieel) een optie? Nee dus
Uit de regeling:
Het programma vindt plaats op basis van een gewogen stemrecht met een bijbehorend aantal uit te brengen stemmen volgens onderstaande tabel.
Naam deelnemer Aantal stemmen
Provincie Noord-Holland 7
Stadsdeel Amsterdam-Noord 6
Gemeente Beemster 2
Gemeente Edam–Volendam 3
Gemeente Graft-De Rijp 1
Gemeente Landsmeer 4
Gemeente Oostzaan 2
Gemeente Purmerend 5
Gemeente Waterland 2
Gemeente Wormerland 2
Gemeente Zaanstad 5
Gemeente Zeevang 1
Totaal 40 stemmen
Volgens mij vormen de bovenstaande stemverhoudingen de democratie. M.a.w. Oostzaan kan nieuw beleid voorstellen en 2 stemmen uitbrengen.
Heel gewoon omdat anders de andere buren(dus betalers voor het Twiske) de rekening bij Oostzaan neerlegt. Dus beste klagers U betaalt de weggevallen inkomsten en er komen geen festivals od , wilt U dit niet betalen zult U toch moeten leven met de roep aan het bestuur van het Twiske om meer eigen inkomsten te verkrijgen.
Dan lijkt het mij goed om het terrein volledig af te sluiten en voor iedere bezoeker een kaartje verplicht te stellen. Meegebrachte dieren een extra toeslag en dan hoor ik de roep om een festival toch toenemen bij de huidige gebruikers.
Die afsluiting staat er al, meneer Boonstra, in de vorm van slagbomen met verplicht (parkeer)kaartje! Door de stijging van de parkeerinkomsten worden de gederfde inkomsten van de festivals budgettair ruimschoots gecompenseerd en dit zal naar verwachting van het Recreatieschap komende jaren alleen maar toenemen (+35%) zoals in het filmpje wordt uitgelegd. Wel even goed opletten!
Nee, dat is voor koekblikken. Ik bedoel echt afsluiten en per bezoeker afrekenen.
En u weet wat die festivals oplevert
Nou weinig
Ik heb geen idee wat u te besteden heeft maar de festivals brengen 180.000,00 in het laatje en dat is in schril contrast met de jaarlijks bijdrage van de gemeente Oostzaan (17.000,00)
Lees de cijfers goed en je komt tot de conclusie dat festivals niet nodig zijn. Overigens gaat het om bruto 150.000, waarvan de kosten nog afgaan. Iedere burger draagt via zijn/haar gemeente hetzelfde bedrag. Wat vergeten wordt is dat de ondernemer met de poet wegloopt. Een voor ieder openbaar toegankelijk terrein met een natura 2000 status een aantal weken afsluiten, deels in het broedseizoen ten behoeve van een ondernemer dat is de kwestie. En regels zijn regels. De bestemmingsplannen staan het niet toe. Met onjuiste vergunningen of geen vergunningen gaan klagen: niet doen.