Het illegaal dumpen van afval is een grote ergernis. De containers die in april 2015 schuin tegenover het politiebureau (!) aan de Czaar Peterstraat zijn geplaatst, zijn een plek geworden waar particulieren en bedrijven hun zooi dumpen (uiteraard op tijden waarop niemand het ziet).
Handhaving onderzocht gistermiddag het illegale vuilnis op namen, adressen of andere aanwijzingen waardoor de onverlaten kunnen worden opgespoord.
De nieuwe containers vervingen de oude roestige en door brandstichting aangetaste exemplaren die daar tot april 2015 stonden. Ook het braakliggende terrein daarachter werd als stortplek gebruikt.
Het heeft niet het effect gehad wat er van verwacht werd. Vrijwel elke dag wordt er naast de containers vuilnis achter gelaten. Dit was de situatie gistermiddag (zaterdag 24 juni).
Hieronder Handhaving bezig met het napluizen van het afval.
De Czaar Peterstraat – midden in het probleemgebied rond de Zilverpadsteeg – is niet het enige gebied dat lijdt onder illegale afvaldumpingen. De situatie in Poelenburg is berucht. In mei 2017 greep de gemeente in door extra vuilnis op te gaan halen en strenger op Handhaving in te zetten. Maar ook andere buurten hebben te maken met het dumpen van afval.
Wijkmanager Monica Briefjes spotte deze vorige week in Wormerveer.
Een Orkaan-lezer uit Rooswijk stuurde onderstaande foto van de “grote troep die is ontstaan rond de gezamenlijke huisvuilcontainer op de hoek Jan Steijnstraat-Bazuinhof in Zaandijk. Vele malen is er al eerder geklaagd.” Zowel HVC als de gemeente zijn van de situatie op de hoogte gebracht.
Deze praktijken beloven weinig goeds voor het plan van de gemeente om vuilnis minder vaak op te gaan halen (plastic), weg te laten brengen in plaats van op te halen (restafval) en laten betalen voor grof vuil (€ 10 per keer).
Deze spotte Simone Ronchetti: container van Suez bij het al maanden leegstaande pand van Paramaribo in de Beethovenstraat.
William Ton fotografeerde tractor en matras “al 3 weken op straat gedumpt naast de bak in Wormerveer.”
Weet hier iemand misschien een particulier die, uiteraard tegen betaling, vanuit Krommenie een aantal bundels afvalhout van een oud tuinhek naar de milieustraat zou willen brengen..?
Oude post en enveloppen door een papierversnipperaar. Gaan ze echt niet plakken bij ZNSTD. ;-)
De vraag is, als ik dit allemaal zo lees, of het niet voordeliger is, om op de huidige voet verder te gaan. Moet iemand soms weer zo nodig extra centjes in de portemonnee hebben, misschien dat daar de schoen knelt. Alles overziende ben ik niet overtuigd van het nut van ondergrondse containers. Bij een levensduur van 20 jaar bijvoorbeeld, kon het nog wel eens spannend worden om die investering terug te verdienen, ten opzichte van de huidige werkwijze. Denk aan aanschaf en plaatsen van de containers, plus er moet evengoed een vrachtauto rijden. Die is niet ineeens overbodig........
Kunnen die containers niet ergens op een website op een kaart of nog mooier via een app aangeven of ze vol of nog leeg zijn? Zit toch al apparaat in die dit meet? Er lijkt me niets zo ergerlijk als honderden meters slepen met je stinkzak en dan er achter te komen dat hij vol is... Kun je weer terug en dan maar hopen dat hij volgende keer wel leeg is. Gelukkig hebben we dit vooralsnog niet in in onze buurt. Zelf liever een extra kliko dan dit gedoe.
Volgens mij is het HVC die het afval verzamelt en ophaalt en niet gemeente Zaanstad, zelf heb ik meegemaakt dat inwoners van Oostzaan dumpen in Zaanstad, als je er iets van zegt krijg je te horen "niet mee bemoeien wij moeten betalen".
Alsof het bij ons gratis is, verder wordt zo het beeld geschetst dat het in Poelenburg een zooitje is.
Ben het met u eens dat HVC de boel ophaalt. De gemeente maakt echter de afspraken met HVC en 'betaalt' HVC. Dus, alle schuld aan het adres van Zaanstad.
Ook hier gaat de Gemeente Zaanstad veel te laks om met het probleem. Men weet waar en wanneer (ongeveer) grofvuil bij de afvalcontainers wordt gezet. In Poelenburg bijvoorbeeld, is het altijd in het weekend.
Een paar avonden en nachten een Boa in de buurt van een bekende dumpplaats zetten en klaar.
Gemeente Zaanstad heeft wel een heel Horecateam in dienst om alcohol verstrekking onder jongeren bij de horecagelegenheden te controleren, maar een Boa een avondje op pad sturen, is te kostbaar.
Merkwaardige opvattingen houdt de gemeente er op na. € 127 ( kostprijs ) voor het ophalen van een vuilniszak ? Zo'n dik betaalde baan is dat volgens mij toch echt niet.
Ook bij een overvolle of kapotte container blijf je zelf verantwoordelijk voor je afval ? Dan draai je de zaak toch echt om Zaanstad. Het is primair de plicht van de gemeente om er voor te zorgen dat je het huisvuil kunt aanbieden. Is de container niet vol en niet kapot en je zet het er dan naast ( wat vele aso's inderdaad doen ) dan is het terecht om een boete ( gemeente noemt dit dus heel handig een factuur, want ze zien de bui al hangen met al die bezwaren ) uit te schrijven.
In Zaanstad is het nog spoedeisend bestuursdwang, waarna kostenverhaal (factuur) naar de overtreder gaat. In andere gemeenten (volgens mij voorlopig alleen nog Amsterdam en Den Haag, maar Rotterdam en Arnhem beginnen ook binnenkort dacht ik) is op grond van de Wet Bestuurlijke Boete Overlast in de Openbare Ruimte (BBOOR) de mogelijkheid gecreëerd om bestuurlijke boetes uit de delen. Voor de rechtsbescherming maakt dat niet uit, zowel tegen de factuur als een boete is bezwaar te maken.
Toen ik nog op het Roggeplein woonde en daar nog bovengrondse containers stonden werden die altijd volgegooid door (bouw)bedrijven, als je er wat van zei kreeg je nog een grote bek ook van die asocialen.
Ja, helemaal mee eens, hard aanpakken die gasten. Maar dat is een iets ander verhaal dan uit mijn eerste post over mevrouw Dekker.
Ik heb het niet over mevrouw Dekker of over jouw eerste post, ik reageer puur op het nieuwsbericht.
Ja, snap ik hoor. Ben het wat dat betreft ook helemaal met je eens.
Factuur van 127 euro voor verkeerd aangeboden vuil
zie: http://westerkoog.eu/Handhaving.php
Tja, mee eens hoor, daar gaan wij vanuit. Maar helaas gaat het nu eenmaal niet zo. Fiets deze wijken waar containers met pasje staan maar eens regelmatig door dan zie je dat het geen uitzonderingen zijn.
Er blijkt dus regelmatig met twee maten gemeten te worden.
Het is nu eenmaal blijkbaar makkelijker een vuilniszak door te spitten en er zo achter te komen van wie die is ( hoewel dat juridisch aan te vechten is, maar dat doe je niet snel voor een boete van 100 euro ) dan een bankstel of dat soort dingen.
Wanneer men steeds meer moeten gaan betalen voor afvalinzameling en dan steeds meer zelf moeten gaan wegbrengen zul je dit soort situaties steeds vaker gaan zien. Dat is de praktijk nu eenmaal, niet alleen in Zaanstad natuurlijk.
En dan mag je maar hopen dat dit soort lui het bij een verzamelpunt neerzetten want ze gooien de zakken ook nog net zo makkelijk de natuur in. Lees in de bermen.
Maar ja, de mens zit waarschijnlijk nu eenmaal zo in elkaar.
Van figuren die gewend zijn blikjes, Mac Donalds verpakkingen enz gewoon op straat en in parken achter te laten kunnen we vrees ik niks anders verwachten.
Juridisch aanvechten zal lastig zijn; wanneer afval tot iemand te herleiden is (bijv. door post in een afvalzak) mag worden aangenomen dat dat de overtreder is. Dan moet de overtreder bewijzen dat zij niet de afvalzak naast de container hebben gezet. Probeer dat maar eens te bewijzen?? Maar ik ben het er dus niet mee eens dat er met twee maten wordt gemeten. Handhaven van dit soort overtredingen is moeilijk; men zet echt geen grofvuil naast de container wanneer er allemaal mensen staan te kijken. Hoe verwacht je dat ze achterhalen van wie een bankstel inderdaad is? In vuilniszakken of op kartonnen dozen zitten vaker wel stukken met naam en adres, wil je zeggen dat ze dan maar niet moeten handhaven omdat ze degene van het bankstel niet te pakken kunnen krijgen? Als dat meten met twee maten is kun je de hele opsporing en handhaving wel gaan opdoeken. Alle inbrekers krijg je ook niet te pakken, alle fraudeurs, witwassers, hardrijders, of overlastveroorzakers ook niet. Maar wanneer dat wel lukt, moet je gewoon kunnen optreden.
Bruce, ik ben het met je eens maar waar het hier hoofdzakelijk om gaat is dat de gemeente / HVC moet zorgen dat deze containers goed werken en op tijd geleegd worden. Dan voorkom je voor een groot deel dit soort problemen.
Wij gaan er vanuit dat het de verantwoordelijkheid van mensen zelf is om vuilnis op te ruimen zoals het hoort. En als handhaving iets aantreft in gedumpt vuilnis zijn we blij dat ze ingrijpen. Als er een keer wat mis gaat moet dat rechtgezet worden. Maar dat lijkt ons eerder een uitzondering dan regel.
Ik las trouwens op nhd een artikel over mevr Dekker ( 80 jaar ) meen ik die na verschillende pogingen haar restafvalzak weg te brengen ( met pasje, maar na 3 pogingen ging de container niet open, bleek stuk te zijn ) de zak, na overleg met nog een paar buren, er maar naast te zetten.
Handhaving heeft deze zak uitgemest en een adresstrookje van mevrouw gevonden waarop zij een fikse bekeuring kreeg, ik meen dik over de 100 Euro !
Na verweer kreeg deze mevrouw, die ook niet meer zo goed ter been is, te horen regels zijn regels en dat ze dan maar een container een eind verderop had moeten nemen.
Op haar vraag hoe het dan zat met die bergen grof vuil die constant o.a. in Poelenburg te zien zijn werd geantwoord dat ze daar niets aan kunnen doen.
Belachelijk natuurlijk, want grof vuil ophalen kun je nog steeds gewoon een afspraak voor maken.
De irritaties komen natuurlijk als deze z.g.n. handhaving met verschillende maten meet.
Vreemd genoeg was dat artikel 1 dag later van de nhd site verdwenen.
Veel negatieve reacties wellicht ? Ik neem toch hopelijk niet aan de het Noordhollands dagblad gecontroleerd wordt door Zaanstad ?
Heb ze een mail hierover gestuurd vorige week maar niets op gehoord.
Tja ..
Het is nooit een goede oplossing om afval naast de container te zetten; de wagens waarmee afval wordt opgehaald uit de containers zijn er niet op gebouwd dat daar nog losse zakken e.d. makkelijk bij kunnen worden gegooid. Je geeft aan dat zij slecht ter been is en moeilijk naar een andere container kan. Dit is vervelend, maar wellicht zijn er andere oplossingen; de buren met wie zij overleg pleegde, misschien dat één van hen eenmalig de zak van mevrouw naar de verderop gelegen container hadden kunnen brengen? Voor wat betreft niet aanpakken grofvuil: daarvan is moeilijker te achterhalen wie de overtreder is. Bij afvalzakken, dozen, e.d. zitten vaak brieven of adreslabels waarmee de overtreder te achterhalen is. Op een matras, of tuinstoel, of wat dan ook zit vaak niets waaraan te zien is wie het heeft neergelegd. Daar moet natuurlijk ook iets aan gedaan worden, maar betekent niet dat wanneer er wel een overtreder is aan te wijzen die geen bekeuring moet krijgen alleen omdat niet alle overtreders kunnen worden aangesproken!
Tuurlijk, aso gedrag. Maar...wanneer de nieuwe gescheiden afvalinzamelingsplannen van Zaanstad doorgaan zullen we zien dat dit nog veel erger gaat worden.
Zaanstad, ik zou de uitkomsten van de onderzoeken of gescheiden inzamelen wel zo effectief is eerst maar eens rustig afwachten voor gigantisch te gaan investeren in al die ondergrondse containers. Gewoon weer elke week de grijze container komen legen voorlopig. Krijg je ook minder dit soort dingen.
Nu gaan de handhavers wel op jacht maar voorlopig blijven de bergen afval in b.v. Poelenburg gewoon bestaan omdat de gemeente zegt daar niets aan te kunnen doen. Weer typisch zo'n gevalletje van wanneer je als eenling iets fout doet kunnen ze je eenvoudig pakken, doe je het met z'n allen gebeurt er niks.
Snap me goed hoor, ik keur dit asociale dumpen absoluut niet goed, het is meer dan ergelijk, maar zolang er geregeld complete bankstellen vanuit flats gegooid worden en deze troep weer netjes door de gemeente opgeruimd wordt ga je dit wel krijgen.
Wat een tokkies