Fluxus stopt met ingang van komend schooljaar grotendeels met het programma Muziek Maakt School (MMS).

Als gevolg daarvan worden muziekdocenten met een fikse inkomstendaling geconfronteerd.

Volgens directeur Otto Berg is de oorzaak het wegvallen van een landelijke subsidie. Docenten stellen dat het een keuze is van Fluxus. Een deel van de staf gaat buiten Fluxus om nu in zee met het programma Hallo Muziek.

Woensdag 12 juni is een gesprek over de onvrede geweest tussen docenten, directeur Otto Berg en Annemarie Roggeveen, voorzitter van de Raad van Toezicht. Vrijdag de 28e is er opnieuw een gesprek.

Otto Berg spreekt van ‘onrust’ onder de staf. Piano-docent Harry Koopman wil namens de docenten een ‘motie van wantrouwen’ tegen de directie indienen. Klarinet-docente en MMS-coördinator Ilse Eijsink en projectleider Gertru Pasveer hebben ontslag genomen. Eijsink (“Ik geloof niet dat nu één collega is die nog tevreden is”) stopt ook als klarinet-docente bij de muziekschool.

Superduur

Pasveer, die ook Hoofd Muziek bij Fluxus is, heeft volgens Berg aangegeven dat de veranderingen zo groot zijn dat ze daar niet meer in mee kan gaan en daarom vertrekt. Volgens Berg zit Muziek Maakt School “in zwaar weer”:

“Het wordt bijna geheel gefinancierd uit de landelijke regeling Muziekimpuls. Die regeling houdt na dit schooljaar voor bijna alle scholen op, die scholen hebben daar geen geld meer voor, dus voor de docenten die dat geven betekent dat een fikse inkomstendaling. MMS was supergoed maar ook superduur.”

De directeur stelt dat MMS nog wel wordt aangeboden,

“maar we zijn ook bezig met andere programma’s aan scholen, maar dat zijn minder intensieve programma’s. We zijn met scholen aan het kijken wat ze willen, MMS ‘light’ of misschien wat anders.”

Dat ook de talentenklas van Fluxus zou stoppen is volgens Berg niet waar, maar het onderwijs zou wel “in een andere vorm kunnen worden voortgezet”. Ook het Pasveer-concours gaat door, maar als er een ander Hoofd Muziek komt zal dat wellicht ook anders worden ingevuld aldus Berg.

Gertru Pasveer bevestigt dat haar vertrek het gevolg is van een arbeidsconflict:

“Misschien ben ik een dame van de oude stempel, maar ik wil gaan voor kwalitatief hoogstaande muzieklessen. Ik kon me niet meer vinden in de richting waarop gestuurd werd. Daarbij is Muziek maakt School een levenswerk. “

Pasveer zette zich 40 jaar in voor Fluxus, en haar bijdrage voor het muziekonderwijs was groot. Ze geeft aan niet ‘modder gooiend’ te willen vertrekken en laat het bij deze verklaring.

Kamerverhuurbedrijf

Ilse Eijsink is vanaf 2007 klarinetdocente bij Fluxus, sinds 2012 werkt ze ook voor Muziek Maakt School. In tegenstelling tot de muziekdocenten is zij in loondienst bij Fluxus dat volgens haar “niks meer is dan een kamerverhuurbedrijf.”

Eijsink stopt per september bij Fluxus omdat MMS grotendeels wegvalt. Volgens haar vindt “Nul-komma-nul-procent van de docenten (dat zijn er 52 red.) dat er nog toekomstmuziek zit in de nieuwe route van Fluxus.”

“ik heb behoorlijk wat kinderen onder mijn hoede gehad via MMS die nu in een orkest spelen, sommigen zijn zelfs naar het conservatorium gegaan. In september ga ik via Hallo Muziek zelfstandig iets nieuws beginnen.”

Hallo Muziek is o.a. in Amsterdam en Oostzaan actief.

Volgens Eijsink is zij niet de enige met onvrede. Sterker nog:

“Het hele team van 30 MMS-docenten gaat naar Hallo Muziek. Bij de afdeling muziek staan de neuzen dezelfde kant op”.

Dat betekent overigens niet dat die ook allemaal met Fluxus stoppen.

Zorg en welzijn

In totaal zijn er 52 ‘netwerkdocenten’ muziek bij Fluxus. Die zijn voor het overgrote deel ZZP’er die ruimte huren bij Fluxus om daar les te geven.

Volgens Berg houdt het nieuwe beleid in dat er meer focus op ‘zorg en welzijn’ komt:

“Veel meer dan voorheen gaan we ons richten op mensen voor wie kunst en cultuur niet vanzelfsprekend is. Daarvoor is budget vrijgemaakt, nu al verzorgen we dagopvang en theaterlessen voor verstandelijk gehandicapten via Odion.”