Er is eindelijk een akkoord bereikt over de openstelling van Park Nauerna. De provincie, Zaanstad, afvalbeheerder Afvalzorg en de Belangengroep Nauerna hebben afspraken gemaakt om delen van het park, gelegen op de voormalige stortplaats, versneld open te stellen en in te richten voor recreatie.
Afvalzorg neemt daarnaast maatregelen om recreatie in het hele park mogelijk te maken. Dankzij de nieuwe afspraken wordt binnenkort een groter deel van het park opengesteld, met als doel uiteindelijk het volledige park toegankelijk te maken voor bezoekers. In 2019 werd het park op advies van de GGD gesloten vanwege twijfels over de veiligheid voor recreanten.
Langverwachte duidelijkheid
De ontwikkeling van Park Nauerna is al jarenlang een complex en gevoelig traject, waarin veiligheid, duurzaamheid en recreatiemogelijkheden steeds tegen elkaar moesten worden afgewogen. Om zeker te weten dat recreatie op deze locatie veilig kan plaatsvinden, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgebreid onderzoek gedaan.
Dit onderzoek was nodig omdat de stortplaats, zoals veel andere in Nederland, schadelijke stoffen bevat die een risico kunnen vormen voor bezoekers. Het RIVM stelde vast dat zonder extra maatregelen recreatie niet veilig mogelijk zou, maar hiervoor ligt nu een plan klaar.
Volgens René Tuijn, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, zijn de conclusies van het RIVM helder: met de juiste maatregelen kan recreatie op de voormalige stortplaats mogelijk worden gemaakt.
‘Dit is iets waar de bewoners en de gemeente lang op hebben gewacht en wij werken er graag aan mee om dit ook te realiseren.’
Veiligheidsfolie
Het RIVM heeft speciaal voor Nauerna een beoordelingskader gemaakt om te checken of recreatie op oude stortplaatsen veilig kan. Voor het park, waar sinds 2023 al zeven hectare open is, blijkt dat recreatie nog niet helemaal veilig is zonder extra maatregelen.
Het plan is om het noordelijke gedeelte van het park – een extra twaalf hectare – binnen drie jaar af te dekken met folie, zodat in totaal negentien hectare veilig toegankelijk wordt. Nu hoor ik je al denken: ‘Dat worden dan wel heel wat folierollen,’ maar geen zorgen: dit is geen huishoudfolie zoals we die kennen om eten af te dekken.
Deze speciale beschermlaag ligt straks onder de grond en voorkomt dat schadelijke stoffen uit de stortplaats kunnen ontsnappen, zodat het terrein veilig kan worden gebruikt voor recreatie.
Veilig genieten
Nauerna is daarmee een soort testlocatie: het is een van de eerste plekken waar met dit nieuwe kader wordt gekeken hoe recreatie en veiligheid samen kunnen gaan. Door dit project is er nu een model ontstaan waarmee andere stortplaatsen in Nederland op dezelfde manier beoordeeld kunnen worden.
Ewald Antonissen, voorzitter van de Belangengroep Nauerna, is enerzijds teleurgesteld dat het RIVM-onderzoek binnen twee jaar duidelijkheid had moeten bieden, wat helaas niet is gelukt en de aanleg van een park flink heeft vertraagd. Maar nu er eindelijk knopen zijn doorgehakt, overheerst toch de vreugde:
‘Na intensief overleg is voor een scenario gekozen om een deel van het park versneld aan te leggen met folie, zodat de bewoners van Nauerna en Zaanstad op korte termijn veilig kunnen genieten van een mooi aangelegd Park Nauerna.’
Luchtfoto bedrijventerrein Afvalzorg: huidige park, over 3 jaar en na 4 jaar.
Lees hier ons Nauerna-dossier.
Door: Nick Boeske. Info Provincie N-H en eerdere artikelen. Foto: De Orkaan en Provincie N-H.
Alsnog wat aanvullende informatie over het verarmde uranium dat in het El Al vliegtuig zat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Parlementaire_enqu%C3%AAte_naar_de_Bijlmerramp#
Geweldig maar ik ga er van uit dat je nog nooit een foto hebt laten maken in het medische circuit .
J. Gombert en Susan Hartog hebben zó gelijk. Je moet wel onmetelijk naief en levensmoe zijn om daar te gaan 'genieten' . Daar ga je toch niet naar toe met je (klein)kinderen wetende dat het een grote viese kankerverwekkende bak met afval is waar je je op beweegt.
Máár het is afgedekt met speciale folie!?
Denk je nou echt dat ik zo onnozel ben? Ik zal daar geen voet op zetten.
Dit is net zo'n verbijsterend als de wijk die gebouwd is op de 'berg' , de oude vuilnisbelt berg achter station Zaandam. Hup, zand erover. Zie je het niet meer, dus veilig..... zucht.
Maar misschien wat voor de POV om zich daar druk over te maken. Die V staat toch voor veiligheid?
Als kind kwam ik er regelmatig, schone lucht en Grutto's is het voorjaar. (ca 1960)
Leve de vooruitgang.
Is iedereen plotseling vergeten dat het El Al vliegtuig van de Bijlmer ramp daar ligt?
En dat nooit opheldering is gegeven over wat er in dat vliegtuig zat?
Dat er jaren lang schapen en honden doodgingen na contact met verontreinigd water?
Dat er sprake was van radioaktieve materialen waar, ook na vragen vanuit de politiek, nooit op is geantwoord?
Weet men niet dat de grondwater stroom zich onder een plastic folie gewoon kan verplaatsen naar een gebied er buiten?
Dat olie achtige stoffen op grondwater drijven en zich daarom kunnen verplaatsen met de grondwater stroom tot buiten de geplaatste folie?
Je zou toch verwachten dat de gemeenteraads leden eerst opheldering willen hebben over wat er nu wel in dat vliegtuig zat, voordat ze een dergelijk besluit goedkeuren? Temeer daar men wel onmiddellijk in witte pakken de ramp plek bezocht.
Het lijkt wel of juist hier wordt geexperimenteerd. Neem eens contact op met het PvdA Tweede Kamerlid dat zich toen druk maakte en de huisarts die die mensen met de meest afwijkende ziektebeelden zag.
Die hebben toen al geen antwoord gekregen op hun vragen wat er in dat vliegtuig had gezeten. Het heette toen staatsgeheim.
Het lijkt mij echt noodzakelijk de RIVM uitkomsten eens goed te bestuderen of daar met één woord over dat vliegtuig met inhoud wordt gesproken.
Je moet wel echt de wanhoop nabij zijn om hier te willen recreëren om op deze manier veilig en gezond te kunnen “genieten”.
Op de afvalberg onder fijnstof van vliegtuigen en de vervuilende uitstoot van TaTa Steel is het gezond recreëren volgens het RIVM en Zaanstad. Hoe diep kun je zinken?!
Niet overdrijven van de Tata heb je weinig last in Nauerna , wel van die vakantiegangers in de lucht maar die hebben lak aan jouw lucht.
Wat wel tegenwerkt is het fijnstof uit het Westelijk havengebied met nog altijd kolenstof.
Maar ook Spaarnwoude is als terrein redelijk gelukt en dat met dezelfde omstandigheden
In de buurt van Alphen, meen ik me te herinneren, had men wat jaartjes geleden een golfbaan boven op een vuilnisbelt geplaatst. Echter, de walm die zichtbaar uit de grond opsteeg was niet direct een aanmoediging om daar een balletje te gaan slaan.
Gemeenten en andere overheden nemen het niet zo nauw met de gezondheid van burgers. AT5 heeft een tijdje terug nog eea uitgezocht over verontreinigde grond bij een plukbos in het Amsterdamse Bos. Eet smakelijk.
Lekkerkerk West was ook een leuk voorval. Een nieuwe wijk werd weer afgebroken wegens verontreinigde grond. Dat wist men, maar met een lappie eroverheen kon het wel. Niet dus.
Met een geringe inspanning kun je nog veel en veel meer voorbeelden vinden van "we moeten de troep toch érgens kwijt ...". Gelukkig blijft heel veel onder de pet, zodat we ons geen zorgen hoeven maken. Onbetrouwbare overheden!
Ik zou er ook geen woningen op willen plaatsen, niet om het risico wat er onder zit maar wel dat het met een bui als in Valencia wel eens in het Noordzeekanaal kan eindigen.
En nogmaals als men het netjes heeft afgedekt is het natuurlijk helemaal niet fout om er een park van te maken . Daarnaast er zijn natuurlijk meer belten die afgewerkt zijn, al genoemd Spaarnwoude maar ook de VAMberg in Wijster of de Muur van Emmen . Daarnaast zolang je niet gaat graven kun je rustig hardlopen of fietsen op zo een berg en zolang men er geen hondenuitlaat komen als de lucht niet verkeerd is de dieren er ook wel weer logeren.
Is er nog plek voor een motor cros baan
Daarvoor ben je vermoedelijk te laat. Dat had je al jaren terug in de week moeten zetten. Vermoedelijk hetzelfde voor een MTB baan .Nu liggen de plannen bijna al in beton gegoten.