Er is eindelijk een akkoord bereikt over de openstelling van Park Nauerna. De provincie, Zaanstad, afvalbeheerder Afvalzorg en de Belangengroep Nauerna hebben afspraken gemaakt om delen van het park, gelegen op de voormalige stortplaats, versneld open te stellen en in te richten voor recreatie.

Afvalzorg neemt daarnaast maatregelen om recreatie in het hele park mogelijk te maken. Dankzij de nieuwe afspraken wordt binnenkort een groter deel van het park opengesteld, met als doel uiteindelijk het volledige park toegankelijk te maken voor bezoekers. In 2019 werd het park op advies van de GGD gesloten vanwege twijfels over de veiligheid voor recreanten.

Langverwachte duidelijkheid

De ontwikkeling van Park Nauerna is al jarenlang een complex en gevoelig traject, waarin veiligheid, duurzaamheid en recreatiemogelijkheden steeds tegen elkaar moesten worden afgewogen. Om zeker te weten dat recreatie op deze locatie veilig kan plaatsvinden, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgebreid onderzoek gedaan.

Dit onderzoek was nodig omdat de stortplaats, zoals veel andere in Nederland, schadelijke stoffen bevat die een risico kunnen vormen voor bezoekers. Het RIVM stelde vast dat zonder extra maatregelen recreatie niet veilig mogelijk zou, maar hiervoor ligt nu een plan klaar.

Volgens René Tuijn, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, zijn de conclusies van het RIVM helder: met de juiste maatregelen kan recreatie op de voormalige stortplaats mogelijk worden gemaakt.

‘Dit is iets waar de bewoners en de gemeente lang op hebben gewacht en wij werken er graag aan mee om dit ook te realiseren.’

Veiligheidsfolie

Het RIVM heeft speciaal voor Nauerna een beoordelingskader gemaakt om te checken of recreatie op oude stortplaatsen veilig kan. Voor het park, waar sinds 2023 al zeven hectare open is, blijkt dat recreatie nog niet helemaal veilig is zonder extra maatregelen.

Het plan is om het noordelijke gedeelte van het park – een extra twaalf hectare – binnen drie jaar af te dekken met folie, zodat in totaal negentien hectare veilig toegankelijk wordt. Nu hoor ik je al denken: ‘Dat worden dan wel heel wat folierollen,’ maar geen zorgen: dit is geen huishoudfolie zoals we die kennen om eten af te dekken.

Deze speciale beschermlaag ligt straks onder de grond en voorkomt dat schadelijke stoffen uit de stortplaats kunnen ontsnappen, zodat het terrein veilig kan worden gebruikt voor recreatie.

Veilig genieten

Nauerna is daarmee een soort testlocatie: het is een van de eerste plekken waar met dit nieuwe kader wordt gekeken hoe recreatie en veiligheid samen kunnen gaan. Door dit project is er nu een model ontstaan waarmee andere stortplaatsen in Nederland op dezelfde manier beoordeeld kunnen worden.

Ewald Antonissen, voorzitter van de Belangengroep Nauerna, is enerzijds teleurgesteld dat het RIVM-onderzoek binnen twee jaar duidelijkheid had moeten bieden, wat helaas niet is gelukt en de aanleg van een park flink heeft vertraagd. Maar nu er eindelijk knopen zijn doorgehakt, overheerst toch de vreugde:

‘Na intensief overleg is voor een scenario gekozen om een deel van het park versneld aan te leggen met folie, zodat de bewoners van Nauerna en Zaanstad op korte termijn veilig kunnen genieten van een mooi aangelegd Park Nauerna.’

Luchtfoto bedrijventerrein Afvalzorg: huidige park, over 3 jaar en na 4 jaar.

Lees hier ons Nauerna-dossier.

Door: Nick Boeske. Info Provincie N-H en eerdere artikelen. Foto: De Orkaan en Provincie N-H.