‘Meer dan de helft van de jongvolwassenen in de regio Zaanstreek-Waterland ervaart psychische klachten’, stelt de GGD naar aanleiding van de uitkomst van een groot gezondheidsvragenlijstonderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2.400 mensen in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar in Zaanstreek-Waterland en in totaal 70.000 jongvolwassenen in heel Nederland.
In 2021 werd het onderzoek ook uitgevoerd en ten opzicht van dat jaar is de mentale gezondheid van de doelgroep achteruit gegaan:
‘Eén op de drie van de jongeren had een enkele keer tot heel vaak suïcidale gedachten in het jaar voorafgaand aan het onderzoek. Dit is een flinke stijging vergeleken met 2021. Toen gaf minder dan een kwart dit aan.’
Ook gaf 60% van de deelnemers aan eenzaam te zijn. In 2021 was dit 55%:
‘Eenzaamheid komt het meest voor bij vrouwen en praktisch opgeleide jongvolwassenen (voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, vmbo of mbo-niveau 1). Ook emotionele en sociale eenzaamheid komt veel voor onder jongvolwassenen. Emotionele eenzaamheid uit zich in het gemis van relaties met een hechte band, terwijl sociale eenzaamheid het gemis is van contacten met vrienden, familie en kennissen.’
Of de stijging te verklaren is door de coronaperiode is op basis van dit onderzoek niet te zeggen. Toch wordt ervan uit gegaan dat dit wel van invloed is.
De resultaten van de corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen Zaanstreek-Waterland zijn te vinden op de cijferwebsite van GGD Zaanstreek-Waterland.