De wil om anderen een handje te helpen schuilt aan de Zaan altijd onder een flinterdun knorrig laagje. Zaankanters hebben een mening, maar ook liefde voor hun omgeving. We zijn een betrokken volk met een kop erop.
Het gebied rond de Sluizen van Zaandam is een tijd – een heel heel heel, héél lange tijd – een zorg geweest, maar er is opgeleverd en iedereen kan met een gerust hart op vakantie. Orkaankracht Eelco Aartsen en betrokken ondernemer Pieter Grandiek (die we stiekem ook een beetje Orkaankracht noemen), besloten het overbelaste ambtenarenapparaat te helpen door op eigen kosten een schouwrapport te maken van het werk.
Wij plaatsen hun bevindingen in vijf handzame delen. Zaanstad, doe er je voordeel mee!
#5 De omgeving
De pandjes in de Klauwershoek
Daar waar de kunstenaar zit is nog best aardig, maar al met al is dit toch een beschamend geheel aan onze opgeknapte sluis, strak aan het wandelpad, in de zon. Hier kan je toch iets moois van maken! Welke stad heeft zo’n mooie, grote plek aan de sluizen, waar ze NIETS mee doen? Juist ja, Zaanstad!
De muziektent
Een potentieel juweeltje aan de sluizen, je zal als restauranthouder toch je eigen podium hebben naast je terras, een goudmijn! Tenzij het er uitziet zoals in Zaandam. Wat een treurnis, Hans Luiten legde de laatste steen in 2007. Nu zijn de muren afgebrokkeld, de traptreden zijn verdwenen en een ’tijdelijk’ afgetimmerde toegang tot onder de muziektent ‘verfraait’ het zicht vanaf de nieuwe sluizen.
De Prins Hendrikkade
Hier komt een groot deel van onze toeristen aan. Een lelijker ontvangst kunnen we ons niet bedenken, inclusief hét visitekaartje van Zaanstad: blokkades!
Afwerking aan de Prins Hendrikkade
We zouden verheugd kunnen zijn over deze toeristische trekpleister in wording, de eerste stalactieten van Zaandam! Maar wees eens eerlijk, dit ziet er toch niet uit!
Bodecentrum
Ook dit hoort niet officieel bij de sluizen, maar het ligt er dicht tegenaan én er liggen nog herinneringen aan de situatie dat we via een noodbrug de Zaan overstaken.
De lift doet het! Maar het stinkt er zo naar pis dat we het testen verder maar hebben gelaten
In het midden van de trap ligt een rottende plank. Is dit een overblijfsel van de noodbrug-situatie? De strepen op de stenen in ieder geval wel, die mogen best weg ondertussen.
Behalve de lift nog iets dat het gewoon doet! De automaat met toeristische informatie werkt en geeft ons (iets verouderde, maar nog best relevante) toeristeninformatie.
Verdwijnende wegbelijning
Het is dat we hier, als flexibel mensch zijnde, weten wat de bedoeling is, maar de wegbelijning mag wel weer eens vernieuwd worden, zebrapad en haaientanden zijn langzaam aan het verdwijnen.
Hoge nood? Weg toilet!
Hier stond ooit een openbaar toilet. Tijdens coronatijden was daar (nog meer) behoefte aan doordat winkels en restaurants gesloten waren. Maar ook nu kan hoge nood tot grote problemen leiden. In ons centrum is echter geen openbaar toilet meer.
Overbodig fietsparkeerbord
Wat is de toegevoegde waarde van dit bord? Zal er iemand zijn die bij het zien van deze fietsenrekken er aan twijfelde of hij hier zijn fiets kon en mocht parkeren om vervolgens het bord te zien en daardoor van zijn twijfels werd verlost?
Monet Atelier
Toeristen komen ondere andere naar Zaandam om het schilderij ‘Huizen aan de Achterzaan’ van Monet in het echt te bekijken. En dit is wat ze dan te zien krijgen. We schamen ons de ogen uit de kop. Zo ga je toch niet met je pareltjes om!
Verfraaiing en aanvulling
Behalve het afmaken en opruimen van het hele complex zou er ook wel eens wat aan de sfeer gedaan kunnen worden. Het is een kale bedoening zo. Een sluis midden in je stad is een potentiële goudmijn, in andere steden en dorpen is het een bruisende plek met horeca. In Zaandam is het een kale, zakelijke vlakte. Dus ga deze in principe prachtige plek gebruiken. Wat plantenbakken zouden de sluizen al een stuk aantrekkelijker kunnen maken, wat vuilnisbakken zouden het ook niet slecht doen hier.
Dit was het laatste deel van het gratis schouwrapport. Maar het is mooi als een rapport van deze omvang wordt samengevat in een conclusie. De mannen gaan wikken, wegen en broeden. Morgen volgt het eindoordeel.
En dit is dus Zaanstad! Zo hoort het dus niet, veel ergernis en ronduit vies! Wat fijn dat er nu aandacht aan wordt besteedt en nu maar hopen de Gemeente dit serieus neemt, want wat hebben we een mooie sluis, nu nog alles eromheen opknappen. Dan kunnen wij Zaankanters trots op ons stadje zijn....
Aan de Prins Hendrikkade staan plantenbakken. Bewonersinitiatief van 6 jaar geleden. Helaas staan die nu tussen hekken en bergen zand :-(
Het initiatief tot het maken van schouw rapport zou eigenlijk navolging moeten krijgen vanuit meerdere hoeken van onze mooie stad, misschien dat wat meer ambtenaren eens een wat heldere kijk krijgen op de details en daardoor eens wat meer actie ondernemen, ik denk dat het lang zittende middenkader veel aangedragen vragen en problemen in de wacht zet tot het aantal meldingen boven een bepaalde norm uit dreigt te komen. Deze manier van werken is géén manier, althans het is een slechte. Als men er vanuit gaat dat het volk wel mort maar niet genoeg digitale klachten instuurt is men totaal verkeerd bezig omdat het gros van de burgers de weg niet meer weet in de digitale chaos! Kom een achter dat scherm vandaan, ga eens kijken naar het probleem, kijk de burger weer eens in de ogen en luister naar de klacht!
Wij lopen wel vaker een rondje langs de sluizen. Samen met onze zoon in de kinderwagen. Waar we alleen tegenaan lopen, is het trappertje met drie treden aan de kant van de Wilhelmina brug.
Aan de kant van de Peperstraat is er een mooie schuin afrit gemaakt. Maar aan de andere kant kunnen wij de brug niet op zonder de kinderwagen te tillen. Langs de avondwinkel lopen is ook geen optie. Daar staat uiteindelijk een lantaarnpaal en een fietsenrek in de weg.
Hopelijk wordt de sluis (en omgeving) snel mooi afgewerkt.
@ Orkaan,
Het waren 5 mooie afleveringen van het schouwrapport !
Het zou leuk zijn als jullie doorgaan met schouwen in de stad!
De Westzijde is bijvoorbeeld onlangs opnieuw bestraat en de hele Rosmolenbuurt is voorzien van nieuw riool en bestrating net als een deel van Westerwatering ( het gebied ten noorden van het WC of de Herengracht en zo zijn er meer plekken in de stad en overal is wel iets dat verbeterd kan worden.