1 juli sloegen we grasaren-alarm, vandaag dienden DZ, SP, GroenLinks en PvdD een motie vreemd in om in de zomermaanden vaker en beter aandacht te schenken aan het verwijderen van grasaren in straten, groenstroken en parken.
Wethouder Gerard Slegers ging niet direct overstag: hij vindt het eigenlijk te duur (zo’n tienduizend euro), en juicht het toe als er vrijwilligers de handen uit de mouwen steken. Zelf heeft hij er een middag aan besteed om eens een handje mee te helpen: ‘Dat heeft me een paar goede schoenen gekost.’
Hij vond steun bij ROSA. Zij bedachten een creatieve oplossing: honden, – en kattenbezitters zouden de aren zelf uit moeten trekken en mee naar huis moeten nemen.
In juli tekenden we op uit de mond van dierenarts, Pluskliniek in Assendelft, dat ze haar handen er vol aan heeft: grasaren in oren, in ogen, in de neus, onder de oksels… aren, aren, aren…
Na emotionele pleidooien (‘U laat liever katten en honden doodgaan!’ Jos Kerkhoven), werd de motie toch aangenomen: er moet meer gemaaid worden met aandacht voor de grasaren.
Redactiehond Abe reageerde uitzinnig van vreugde. Hij zei: ‘Woef’.
Als ecoloog en voormalig afdelingshoofd op een dierenartsenpraktijk en hondenbezitter ben ik bekend met het "grasarenprobleem" veroorzaakt door Kruipertje. Doorgaans worden losloopgebieden voor honden regelmatig gemaaid en kan men zelf bepalen waar de hond wel/niet losgelaten wordt. Door het opruimen van de ontlasting voorkom je groei van Kruipertje. Leed bij uw huisdier is daardoor grotendeels zelf te beperken en een eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast is het advies uw hond na het uitlaten geheel te controleren en de vacht (als het ras dit toelaat) kort te houden. Een bijkomend voordeel is dat er ook meteen op teken gelet kan worden. Zie dit als een algemeen stukje zorg voor uw huisdier. Het duurt even voordat grasaren de huid binnendringen en regelmatige controle kan een hoop leed voorkomen. Daarnaast juich ik ecologisch maaibeleid uiteraard toe wat over het algemeen goed samen gaat met het bestrijden van ruigere vegetatie (waaronder Kruipertje) door een aantal keer per jaar te maaien en af te voeren.
Is het zo moeilijk om zelf even op te letten waar je loopt als je je hond uitlaat? Even je mobiel weg leggen en wat meer om je heen kijken! Ik loop diverse malen per dag langs de grasaren maar heb er geen problemen mee, wel met de rotzooi die overal achter gelaten wordt!
Hoeveel lui lopen er in de bijstand in de gemeente zaanstad. Laat die is de handen uit de mouwen steken. ik moet 5 dagen in de week werken om mijn rekeningen te kunnen betalen en ben blij dat ik dan 2 dagen weekend heb. moet ik dan als belasting betalende zaankanter (met 2 honden) ook nog mijn handen uit de mouwen steken. echt niet. laat de gemeente het lekker zelf oplossen en zet de mensen die thuis zitten en niet aan de bak komen maar aan het werk.
De motie vraagt niet om vaker te maaien, want dat lost niets op en gaat ten koste van de biodiversiteit. https://zaanstad.partijvoordedieren.nl/bijdragen/grasaren-bestrijden-nodig-voor-honden-en-katten
De motie vraagt om grasaren te verwijderen en dat kan in feite alleen handmatig. Daarom heb ik voorgesteld om vrijwilligers in te schakelen, zoals bij het verwijderen van de Japanse Duizendknoop en gevraagd of de gemeente hierbij kan helpen.
Ok? Dus nu is vaker maaien in 1 keer wel toelaatbaar?
Als aannemer van parkonderhoud werd ik afgelopen zomer regelmatig aangesproken waarom ik toch alle bloempjes weg maaide. De insecten moeten toch ook eten?
De grasaar is nu toevallig een overlastgever, maar als we op de bijen vriendelijke manier doorgaan komen er distels brandnetels en bramenstruiken waardoor het onderhoud dan een veelvoud gaat kosten!
Helemaal mee eens.
Kleine correctie: Het voorstel om vrijwilligers in te schakelen (waar ROSA zich bij aansloot), kwam van de Partij voor de Dieren en niet van de wethouder. https://zaanstad.partijvoordedieren.nl/bijdragen/grasaren-bestrijden-nodig-voor-honden-en-katten
Hoezo correctie? In het artikel staat helemaal niet dat het een voorstel van de wethouder was, hij "juicht het toe als er vrijwilligers de handen uit de mouwen steken". Dat staat er.
Klopt Orkaan excuses. De creatieve oplossing kwam van de PvdD en kreeg steun van de wethouder en van ROSA.
Ik vraag mij of de bijen en insecten in dit verhaal nog worden meegenomen als er nog meer gemaaid gaat worden. Weg biodiversiteit, Weg wilde bijen en insecten.
Monique je kunt ook In je eigen tuin biodiversiteit de overhand laten nemen. Nu zijn onschuldige huisdieren de dupe. Ondertussen zien de straten, slootranden en grasperken er buitengewoon armoedig uit. Wat er groeit zijn zeer venijnige distels en onkruid. De ratten rennen in het rond.
Super goed nieuws! Het is echt ware horror om je hond veilig uit te laten. 7 aren per uutlaatronde uit je hond plukken is echt drama!