Als het niet over het Twiske gaat, zijn alle politieke partijen in Oostzaan het met elkaar eens: bouwen voor eigen inwoners, bus 392 vaak laten rijden, 30 km handhaven en iedereen moet kunnen sporten.
Niemand wilde ook “busladingen buitenlandse toeristen” in het Twiske. Niet dat zoiets werd voorgesteld overigens. Maar het toonde de eensgezindheid die werd getoond op het verkiezingsdebat dat door Radio9 werd uitgezonden en door De Orkaan’ Merel Kan werd geleid.
Wethouder Rosemarijn Dral (VVD) benadrukte nog eens dat Oostzaan vrijwel niks bijdraagt aan het Twiske en dus ook niet zo’n grote broek aan moet trekken. Bovendien zou het terugdraaien van regelingen Oostzaan tot een onbetrouwbare partner maken. Dral vond PvdA-lijsttrekker Eelco Taams aan haar zijde. Ook hij vond dat afspraken moesten worden nagekomen (wie niet eigenlijk?).
Anton Pieck
Het draaide om de Omgevingsvisie die Dral in het najaar door de raad wilde loodsen, maar waarop zoveel kritiek was dat er een alternatieve werd gepresenteerd die op een meerderheid kon rekenen. Via een amendement werd Dral opgedragen die Visie 2.0 uit te voeren maar dat weigerde ze (omdat het wettelijk onmogelijk was – een analyse die later niet bleek te kloppen maar toen was het al te laat).
Nu staat de nieuwe raad voor Omgevingsvisie 3.0 – het belangrijkste geschilpunt is de bescherming van het Twiske: wel of geen camping en al dan niet meerdaagse festivals toestaan. VVD wil ondernemers ruim baan geven, PvdA wil wel een soort camping maar geen meerdaagse festivals met overnachting, het CDA wil geen pretpark (maar dat kan alles betekenen). GroenLinks en D66 zijn tegen. Alle wegen open voor een camping-coalitie dus. Taams verweet GL en D66 een ‘Anton Pieck’-visie op het dorp te hebben.
30 km handhaven
Voor de rest was men het roerend met elkaar eens. Een jeugdhonk? Het CDA maakt zich sterk, GL spant zich in, PvdA wil wel maar heeft geen geld, de VVD stelt dat er al gebeurt. Een ouderenspeeltuin in het dorp? Iedereen voor. De vrees voor het afwaarderen van bus 392 werd door iedereen gedeeld, Anja Visser (CDA) wilde zelfs een handtekeningenactie beginnen. Ondertussen is men in afwachting van de nieuwe aanbesteding. Iedereen moet kunnen sporten – D66’s Aart Ruijter zag trouwens het liefst weer echt gras bij OFC.
Wethouders Moonen (GL) en Dral (VVD) beloofden als lijsttrekkers dat ze zich gingen inspannen om de 30 km in Oostzaan te gaan handhaven (Dral: “net als in België” – ???). Het zijn de Oostzaners zelf overigens die op Zuideinde, Noordeinde en Kerkstraat de snelheidslimiet negeren.
Donkeren wolken
Boven het debat zweefden twee donkeren wolken waaraan zo nu en dan – maar met enige terughoudendheid – aan werd gerefereerd. Ten eerste is dat de zelfstandigheid. Die is niet gegarandeerd voor Oostzaan. Als de gemeente niet zelf een list verzint (samen met Landsmeer of Wormerland) kan de provincie ingrijpen waardoor alle plannen snel de prullenbak in kunnen.
Verwant daaraan is de slechte financiële positie van de gemeente. Eigenlijk kan er bijna niks – en in ieder geval niks extra’s. En een niet sluitende begroting maakt de kans dat de Provincie ingrijpt ook nog eens groter.
Ooit trof ik in de jaren zeventig tijdens het stemmentellen een biljet aan met de tekst ” Een, twee, drie, vier, vijf…het heeft allemaal niets om het lijf” . Uiteraard was hetbiljet voorzien vijf stemmen op de lokale lijsstrekkers, dus ongeldig.
Maar wat moet je nu met een biljet met vier partijen die allemaal hetzelfde willen en je toch barst van de onvrede?
Gewoon stemmen, een vakje rood maken en niet meer.
En op wie? Zelfs ik ben er ook nog niet uit maar we hebben nog een weekje te gaan.
Wellicht wordt er nog een bok geschoten of ontpopt een van de lijsttrekkers zich alsnog tot een lokaal staatsmens……