De PvdA houdt vast aan 40 procent sociale huur in Zaanstad, wil gasloos bouwen, experimenteren met Tiny Houses, geen coffeeshop in Zaanstad-Noord en 80 km. rond de Coenbrug.
De PvdA was in de geschiedenis van Zaanstad bijna altijd de grootste partij. Alleen in 2002 was ze tweede achter de Z.O.G. In 2014 behaalde ze net als VVD en D66 5 zetels. Maar de partij had net iets minder stemmen dan D66 en krijgt daarom dit jaar lijstnummer 2.
Qua zetels gaat het niet echt goed met de PvdA, in 1986 behaalde de partij een historische overwinning met bijna een absolute meerderheid in de raad. In 2006 herstelde de partij zich van de Fortuyn-klap (van 6 in 2002 naar 12 zetels in 2006) maar in 2010 en 2016 daalde dat weer.
De klap in 2002 werd overigens ook door de Z.O.G. uitgedeeld, die in dat jaar de grootste in Zaanstad werd. Binnen een jaar ontplofte die partij zelf, en daarvan profiteerde de PvdA in 2006.
Op 21 maart zijn er verkiezingen. In Zaanstad doen 16 partijen mee voor 39 zetels, daarbij oudgedienden (CDA, CU, VVD, ROSA, D66, DZ, GroenLinks, POV, PvdA, SP, ZIP), nieuwkomers: PvdD, PVV en DENK, en halve nieuwkomers ZVI (vroeger ZOG) en de Volkstem. Bij De Orkaan komen ze allemaal langs, met de kandidaten en het verkiezingsprogramma.
Wat wil de PvdA (programma – #SamenLevenSamenWerken – pdf)?
- fraude met toeslagen en uitkeringen pakken we streng aan
- participeren in het Amsterdamse project Haven Stad
- we zetten het programma Maak Zaanstad voort
- tot 2040 15.000 tot 20.000 woningen bouwen
- verdeling van de woningvoorraad: 40% sociaal, 40% middelduur en 20% duur
- een meldingsplicht en een nachtregister voor AirBnB
- gasloos bouwen is de norm
- experimenten met andere woonvormen, zoals o.a. Tiny Houses
- voor 2030 klimaatneutraal
- tegen uitbreiding van coffeeshops, geen coffeeshop in Zaanstad-Noord
- 80-km zone, geluidsarm asfalt en betere afscherming) rondom de Coenbrug
De kandidaten (lijsttrekker Songül Mutluer heeft het stokje van Jeroen Olthof overgenomen, de wethouder is nu lijstduwer samen met raadslid Rienk Spiekstra en oud-wethouder Daan Sanders). Songül Mutluer is het hoogst genoteerde Zaanse raadslid bij de verkiezing van Beste raadslid van Nederland, een ‘wedstrijd’ die gekaapt is door DENK.
- Songül Mutluer, Zaandam (Westerwatering, fractievoorzitter)
- René Tuijn, Assendelft (Saendelft, raadslid)
- Tjeerd Pietersma, Zaandam (Peldersveld, raadslid)
- Eylem Köseoglu, Assendelft (Saendelft, raadslid)
- Geert Rijken, Zaandam (’t Kalf)
- Melle Has, Zaandam (Zaandam Zuid)
- Anita Leegwater, Wormerveer
- Annemieke Goudsmit, Zaandam (’t Kalf)
- Hüsnü Polat, Zaandam (Poelenburg, steunfractielid)
- Leo Adema, Krommenie
- Alexander Auerbach, Zaandam (Rosmolenbuurt)
- Yvonne Kelatow, Wormerveer
- Yeliz Colkesen, Zaandam (Zaandam Zuid)
- Gerard Baas, Wormerveer
- Rowena Gemert, Zaandam (Zaandam Zuid)
- Hans Stokebrand, Zaandam (Schilders-/Waddenbuurt)
- Shafaq Labib, Zaandam (Centrum)
- Ellen van Diepen – de Jong, Assendelft (Saendelft)
- Egmund Klei, Zaandam (Peldersveld)
- Daan Sanders, Assendelft (oud-wethouder)
- Rienk Spiekstra, Assendelft (nu raadslid)
- Jeroen Olthof, Zaandam (Burgemeestersbuurt, nu nog wethouder, vorige keer lijsttrekker)
Tjonge, we hebben het over een brutering van ruim 25 jaar geleden toen leefden we in heel andere tijden. Een huis kopen werd toen door de Overheid gestimuleerd. In die tijd had je een premiestelsel, je had premie A,B en C woningen, dat was een vorm van subsidie van het Rijk om woningen betaalbaar te maken voor de gewone man mede omdat de hypotheekrente boven de 10 % lag. Het Kabinet Kok I heeft dit premiestelsel toen afgeschaft. Maar Zaanstad was toen nog voor de Zaankanters en Amsterdammers bleven in Amsterdam. Door het vormen van de Stadsregio Amsterdam en het vrijgeven van de woningmarkt , ook de huurwoningen ontkwamen hier niet aan kon iedereen in de Stadsregio ook in Zaanstad komen wonen. Nu wil de pvda de komende 20 jaar ca 1000 woningen per jaar bouwen maar voor wie zijn die woningen en waar worden ze gebouwd? Waarschijnlijk net als Saendelft voor Amsterdammers.
In mijn herinnering ging die 'brutering' (let op het verhullend overheidsjargon, net als 'selectieve krimp en groei', 'passend onderwijs'... ze hebben daar goeie copywriters!) simpelweg om het volgende: corporaties, hier hebben jullie een zak met geld en we willen jullie nooit meer horen. Corporaties werden daarna steeds meer 'bedrijven' en gingen steeds meer als 'projectontwikkelaar' optreden. Dure nieuwbouw en verkoop van sociale huurwoningen. Dit laatste was ook Rijksbeleid... er heerste de opvatting dat er veel te veel sociale huurwoningen waren. Sommige partijen zijn die mening nog steeds toegedaan. Gevolg 1: woekerwinsten voor de corporaties. Gevolg 2: Verhuurdersheffing door de Rijksoverheid voor corporaties; die hebben te veel geld. En toen kwam de crisis. Corporaties investeerden niet meer. En hun huurders betalen het gelag. Lekker dan :-)
Fijn dat de PvdA er is om tegen te bashen, maar vergeten wordt dan wel gemakkelijk dat Nederland een rechts land was, is en waarschijnlijk altijd zal blijven. Op landelijk niveau heeft "links" nooit meer dan zo'n 60 (van de 150) Tweede Kamerzetels gehaald - een meerderheid heeft er dus nooit ingezeten. Op lokaal niveau was het beeld vaak nog slechter, omdat veel "linkse" stemmers dan vaak thuisblijven. Dat betekent dat je alleen kan meebesturen als je bereid bent coalities te vormen en compromissen te sluiten en vaak gaat dat met het CDA, omdat je met christenen soms wel overeenstemming kunt bereiken op sociaal vlak. Maar vergis je niet: als puntje bij paaltje komt kiezen ook de christenen voor behoud van de bestaande machtsverhoudingen. Compromissen zijn dus wel mogelijk, maar fundamentele wijzigingen zijn vrijwel uitgesloten. Dát is de realiteit waar ook de PvdA mee te maken heeft en dat is waar de kiezer voor gekozen heeft, want die stemt in meerderheid rechts, niet links.
En wat betreft die sociale woningvoorraad van 30 of 40%, het was een CDA staatssecretaris die in 1989 de woningcorporaties op afstand zette van de overheid: vanaf dat moment moesten de corporaties zelf de broek ophouden. Dat doen ze o.a. door sociale huurwoningen te verkopen. Dat was het sluitstuk van 12 jaar CDA-VVD (vanaf 1977) beleid. Dát is realiteit en dat verander je niet zomaar terug. Temeer niet als je bedenkt dat vooral de VVD vanaf 1977 vrijwel onafgebroken in de regering zit.
Dan kun je als SP wel lekker vanaf de kant tegen de PvdA aanschoppen zonder zelf ooit maar verantwoordelijk ergens voor te durven nemen, maar aan die rechtse werkelijkheid verander je niets. Dan liever de PvdA, die bereid is te zoeken naar werkbare compromissen om nog iets van sociaal beleid in stand te houden. Klagen vanaf de kant kunnen we allemaal, maar goed bestuur is weinigen gegeven.
Toen was toch J.G.M. Alders van de PvdA minister van
Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer of had hij en zijn overige 6 ministers van de PvdA in dat kabinet niets te vertellen?
De Brutering die in 1994 werd voltooid onder verantwoording van Heerma komt voort uit de nota 'Volkshuisvesting in de jaren negentig', uit 1989, ook van de hand van Heerma. In dat jaar was Ed Nijpels (VVD) minister van Volkshuisvesting. En ook die nota kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen: al langer bestond er (vooral ter rechterzijde) onvrede over de omvang en financiering van de volkshuisvesting, waar jaarlijks ruim 10 miljard gulden subsidie naar toe ging.
Dat is geen antwoord op mijn vraag over mijn opmerking over de verdeling in het kabinet van toendertijd.
De bruteringsoperatie werd al jaren voorbereid door CDA en VVD, die is heus niet met een pennestreek van de baan, omdat de PvdA dat zo graag wil. Ze werd uiteindelijk aangenomen, met aanpassingen, door een kamermeerderheid van CDA, VVD, PvdA én GroenLinks. Dus ja, er is over het eindresultaat wel onderhandeld.
Volgens mij was de PvdA juist heel goed in toestemmen met verkoop van sociale huurwoningen zodat die voorraad steeds verder uitgekleed werd.
Het sociale gezicht ging dankzij de participatiewet ook al regelrecht het putje in...de uitvoer van dat laatste in het Zaansche, ach, laat ik daar maar niet over beginnen, maar het begint met een R en heeft als laatste letter een P ...
"fraude met toeslagen en uitkeringen pakken we streng aan"
Dus de vriendjes politiek wordt aangepakt?
Goeie zaak en ben benieuwd...
In plaats van sociale huurwoningen zouden partijen zich juist moeten inzetten voor sociale koopwoningen. Het is juist goed dat mensen (wat) bezit hebben. Je kunt dat bezit tevens zien als een goede belegging voor de oude dag. En ja je zou ook weleens bereid moeten zijn om een tandje harder te gaan om je bezit te kunnen koesteren.
En dan zegt Tjeerd over Amsterdam "Daar loopt de sociale woningvoorraad al jaren terug onder het beleid van de SP."
PVDA heeft na tweede wereldoorlog tot 2014 in Amsterdam geregeerd, geef ons zoveel tijd en je zal zien hoe Sociaal Amsterdam wordt.
Laten we eerlijk blijven Tjeerd, percentage's sociale woningen bij nieuwbouwprojecten, heb ik de PVDA afgelopen 4 jaar nog niet horen zeggen. Net een maandje voor de verkiezingen begint PVDA hier wat over zeggen.
Mijn beste, toch even een reactie van een niet PvdA stemmer. dit is nu een voorbeeld van nepnieuws, of beter: geschiedvervalsing. Waarom klagen in Amsterdam D66 en VVD over het te hoog percentage sociale woningen? Sociale woningbouw: als er iets is waar de PvdA zich sinds mensheugenis sterk voor heeft gemaakt en zich nog steeds sterk maakt, dan is het wel een goede volkshuisvesting. Dat in een coalitie soms en helaas compromissen moeten worden gesloten, verandert volgens mij niets aan de diep gewortelde uitgangspunten van een partij. Nee, dan de SP in Amsterdam. Daar laten de liberale en volledig markt georiënteerde clubs als VVD en D66 de SP wethouder voor de bühne en zijn achterban mooie praatjes houden, maar piepelen hem door de markt zijn werk te laten doen en hem aldus verhinderen het met de mond beleden sociale beleid ook daadwerkelijk door te zetten. En dat terwijl het erfpachtstelsel intussen wordt verpatst met instemming van de SP.. Welkom in de echte wereld van het politieke compromis. En het zal er voor de ‘socialen’ de komende tijd niet beter op worden, nu rechts en populistische partijen zonder een maatschappijvisie in opkomst zijn. Dat worden nog meer kroegen en langere openingstijden voor de Horeca. Sneu voor woningzoekenden, die straks nóg langer op de wachtlijst staan.
CePe volgens mij ben je duidelijk een trol die zich als zogenaamde niet stemmer, een propaganda praatje houdt voor de PVDA.
Net zoals in Zaanstad is onder aanvoering van de PVDA de wachtlijst voor een sociale huurwoning opgelopen naar 10 jaar en in Amsterdam zelfs naar 14 jaar.
Elke motie of initiatief van de SP om de woningduur te verkorten is de afgelopen 8 jaar door de PVDA afgeschoten en om dan vlak voor de verkiezing te komen “ wij gaan inzetten op 40% socialehuurwoningen bij nieuwbouwprojecten “ is gewoon verkiezingsretoriek. Wat heb je dan als PVDA de afgelopen 8 jaar gedaan, om de wachtlijst te verkorten?
Overigens gaan er in Amsterdam 20.000 sociale huurwoningen bijgebouwd worden, dus lijkt mij niet slecht en ja het kan altijd beter.
Maar we zijn wel blij dat de PVDA na 8 jaar, eindelijk het initiatief van de SP steunt om minimaal 40% sociale huurwoningen te ontwikkelen bij nieuwbouw plannen.
De SP Zaanstad kan beter even in gesprek gaan met hun eigen SP Wethouder Wonen in Amsterdam. Daar loopt de sociale woningvoorraad al jaren terug onder het beleid van de SP. In 2016 bouwde Amsterdam totaal iets meer dan 5000 woningen waarvan slechts 629 in de sociale sector (bron:het Parool. Dat is nog geen 13% beste Evert Hartog van de SP. Gevolg: Amsterdammers richten zich noodgedwongen op de Zaanse woningmarkt waardoor de wachtlijsten in Zaanstad verder toenemen. De PvdA Zaanstad staat voor 40% sociale huurwoningen in heel Zaanstad.
De PvdA in Zaanstad is een goede lokale partij die goed bezig is. Ze zijn de meest actieve partij van Zaanstad met goede mensen die het hart op de juiste plaats hebben zitten. Ze zijn sociaal betrokken. De fractie van de PvdA zie je bij de meeste bijeenkomsten en ze helpen zowel politiek als praktisch mensen en maatschappelijke organisaties verder. Daarnaast zie je veel leden zich inzetten bij verenigingen, stichtingen en clubs op het gebied van sport, zorg, erfgoed en dergelijk. Zij zorgen met woord en daad ervoor dat we een mooie samenleving hebben en behouden. Geen schreeuwers vanaf de zijlijn, maar doeners in het veld die weten dat je met elkaar moet samenwerken om verder te komen. Die soms lef tonen om wat te bereiken en altijd oog hebben voor en de hand reiken naar de mensen die het nodig hebben. Wij zijn Zaankanters! maar als afdeling van een landelijke partij kunnen we lokale problemen landelijk op de agenda zetten en daardoor kon de PvdA wethouder Jeroen Olthof een fonds opzetten om mensen met paalrot te helpen. De PvdA heeft geregeld dat er maatwerk bij de wijkteams geregeld kan worden en nu samen met 9 andere gemeenten maakt de PvdA een vuist om het toewijzingsbeleid van woningen aan te passen. We zijn een lokale partij, met mensen die hier wonen en weten wat er hier speelt, maar met de hulp van de landelijke PvdA ook echt het verschil kunnen maken. #SamenLevenSamenWerken
Jan Schaefer zou zich in zijn graf omdraaien bij deze retoriek van de Partij van de Armoede.
Lang verhaal. Bevat wel heel veel nepnieuws, oftewel desinformatie. B.v. de meest actieve partij? Waarschijnlijk is er door de PvdA zelf besloten dat zij dat zijn? En zouden de leden van andere partijen zich niet inzetten bij verenigingen? Daar hebben we onlangs ook nog een discussie over gehad op de Orkaan.
Reeds sinds 2011 maakte de PvdA zich hard voor voorrang voor Zaankanters. Zonder resultaat..... Nu... 7 jaar later maakt ook de SP er een verkiezingsitem van... Blij dat we nu hetzelfde willen..... maar het had effectiever gekund.
Rond Oostzijderveld is onze motie om de gevolgen voor het plan (uitvoering en financiën) met 30 en 40% sociale woningen helaas niet aangenomen (dat ligt niet aan SP en niet aan PvdA.....). Jij roept hier het kan.... maar als je je stukken leest dan weet je ook dat de financiele ruimte nihil was. Neemt niet weg dat we ook hier hetzelfde voor ogen hebben. Belangrijke dingen mogen best wat kosten.. maar wij willen ook weten hoeveel.... lijkt me gezond verstand.
Evert het is inderdaad verkiezingstijd... maar ga ook niet zelf de Janus Hartog uithangen. #SamenLevenSamenWerken
https://www.pvdazaanstreek.nl/images/zaanstad/documenten/2011/motie_114_meer_voorrang_zaanse_starters.pdf
Net als de meeste linkse partijen heeft deze club ook een kleurloos programma.
PvdA heeft 4 jaar in het college gezeten en neemt nu de agenda van de SP over bij woningbouw. Het aantal sociale huurwoningen daalt dit jaar onder afgesproken minimum. Bij het laatst vastgestelde bestemmingsplan oostzijderveld, was financiële ruimte voor 40 % sociale woningbouw. Ze kwamen niet verder dan 20 %. De PvdA heeft een januskop, dus ik begrijp wel waarom mensen er niet meer op stemmen.
Ik ben benieuwd naar de mededeling van Evert dat er financiële ruimte was in het plan Oostzijderveld. Dat is ( Evert was helaas wegens een ongeval niet aanwezig) door de SP niet naar voren gebracht en ons voorgerekend. De PvdA zag die ruimte niet direct en wilde nagaan wat mogelijk zou zijn . Misschien zou dat dan ten koste gaan van de hoge kwaliteit die we allen daar nastreefden. Dat wilden we onderzoeken en dan een besluit nemen. Maar die motie van ons, mede gesteund door de SP haalde het niet.