Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In Zaanstad doen 16 partijen mee in de race om 39 zetels, daarbij zitten oudgedienden (CDA, CU, D66, DZ, GL, POV, PvdA, ROSA, SP, VVD, ZIP) nieuwkomers: PvdD, PVV en Denk, en halve nieuwkomers ZVI (vroeger ZOG) en de Volkstem.
Bij De Orkaan komen de partijen langs, met de complete lijst met kandidaten en het verkiezingsprogramma. Eerder PVV, VVD en ROSA, vandaag D66.
D66 zit sinds 1978 in de raad van Zaanstad, met een top van 6 zetels in 1990 en 1994. Daarna volgt een duikvlucht, één periode zonder raadszetels en een wederopstanding in 2010 en 2014.
In 2014 behaalde de partij 5 zetels en werd de grootste partij waardoor de democraten nu lijst 1 hebben.
Bij die verkiezingen van 2014 ging echter lang niet alles zoals gepland. Van de eerste 5 kandidaten kwamen alleen Gemma Kwantes en Sanna Munnikendam in de raad. Martin Hoek, Wouter Zorg en Flip Hoedemaeker werden gepasseerd door Jan de Vries, Bahar Palabiyik en Murat Baylan via voorkeursstemmen.
Palabiyik en Baylan – vrijwel onzichtbaar in de raad – keerden niet terug op de lijst waarmee D66 de allochtone stemmen die ze in 2014 behaalden waarschijnlijk niet nu gaan redden (of komt er een Ali Seklem-verrassing?). Met Jan de Vries nam de partij geen risico meer, hij staat nu op 3.
Kwantes, samen met Jeroen Olfhof (PvdA) de architect van de coalitie, stapte voortijdig op waardoor Martin Hoek alsnog in de raad kwam. Door zwangerschapsverlof van Bahar Palabiyik en het doorschuiven van Munnikendam naar de wethouderspost van Dick Emmer kwamen Hoedemaeker en Anton Grandiek later alsnog in de raad.
Het programma Kansen voor Zaanstad lijkt niet op alle onderdelen even concreet.
- “in het programma MAAK Zaanstad 20.000 (tot 2040) nieuwe 0-op-de-meter-woningen gerealiseerd” (allemaal energie-neutraal?).
- binnenstedelijk bouwen, maar “ooit zullen we ruimte te kort komen. Laat de gemeente daarom nú al nadenken over efficiënt gebruik van openbare ruimte” (dus toch in het groen?)
- “in 2030 klimaatneutraal” (de vorige ambitie werd op geen stukken na gehaald)
- “bestaande gebouwen gaan van het aardgas los” (binnen 4 jaar?)
- 10.000 nieuwe bomen
- “een sterk verruimd aanbod van goedkopere vrijesector huurwoningen en goedkopere koopwoningen”
- “vrijlaten van de horecasluitingstijden”
- “kijken naar het verdienmodel van de Zaanse Schans. Er komt geen hek om de Schans” (past dat bij elkaar?)
- “voorstander van de aanleg van de verbinding A8-A9”
- “Het 4 uur parkeren in het centrum van Zaandam wordt afgeschaft”
- “Het Cultuurhuis is een belangrijk sluitstuk bij het afmaken van Inverdan en geeft het nieuwe centrum glans”
- “De spreiding van coffeeshops over Zaanstad moet bepaald worden op basis van behoefte” (wel of niet een coffeeshop in Zaanstreek-Noord?)
- “De lokale heffingen en belastingen stijgen niet, behoudens de inflatiecorrectie. Een uitzondering hierop vormt de toeristenbelasting, voorgesteld wordt deze wel te laten stijgen.”
De kandidaten:
- Sanna Munnikendam (in afgelopen periode via raadslid, fractieleider wethouder geworden)
- Flip Hoedemaeker (raadslid)
- Jan de Vries (raadslid)
- Martin Hoek (raadslid)
- Michel Feeke
- Ali Seklem
- Rob Karst
- Richard van Slooten
- Jeroen van der Tol
- Ad Blaauw
- Carline de Boer (bestuurslid)
- Anton Grandiek (tijdelijk raadslid)
- IlseZaal (Statenlid)
- Linda Schaap (coach)
- Dick Emmer (lijstduwer en ex-wethouder, nu gemeentesecretaris Hilversum)