Het CDA zit nu in de coalitie, en heeft in haar partijprogramma één breekpunt opgenomen: het verbinden van A8-A9 via Golfbaan- of Heemskerkvariant. Geen punt waar de gemeenteraad over gaat beslissen overigens, en waarschijnlijk zelfs niet iets dat in de periode 2018-2022 gerealiseerd gaat worden.
Ook ziet het CDA graag een boekhandel en een permanente expositieruimte in de synagoge op de Gedempte Gracht.
Op 21 maart zijn er verkiezingen. In Zaanstad doen 16 partijen mee voor 39 zetels, daarbij oudgedienden (CDA, CU, VVD, ROSA, D66, DZ, GroenLinks, POV, PvdA, SP, ZIP), nieuwkomers: PvdD, PVV en DENK, en halve nieuwkomers ZVI (vroeger ZOG) en de Volkstem. Bij De Orkaan komen ze allemaal langs, met de kandidaten en het verkiezingsprogramma.
In 1973 deden KVP (3 zetels) en de combinatie PCG (ARP en CHU, ook 3 zetels) apart mee met de gemeenteraadsverkiezingen. De eerste CDA-deelname was meteen de beste: 9 zetels in 1978, daarna werd het minder met 2 zetels in 2010 en 2014.
Het CDA is collegepartij, de lijsttrekker in 2014, Addy Verschuren, werd wethouder, maar hij keert na de verkiezingen niet terug (hij staat zelfs niet op de kandidatenlijst, de terugtredende D66-, PvdA- en VVD-wethouders wel). In 2015 kwam Marc Wit in de raad toen raadslid Anneke Grondman uit de raad stapte omdat ze zich niet meer kon verenigen met het CDA-beleid. Wit nam in 2016 het fractievoorzitterschap over van Christien Kalteren.
Het programma telt 52 pagina’s en heet daarom misschien ook ruimte binnen grenzen. Wat staat erin?
- inzetten van mobiele camera’s, samenscholingsverboden en een Aso-wet
- 1.500 nieuwe woningen per jaar, forse bouwopgave in het middensegment
- onder strikte randvoorwaarden buitenstedelijke bouwlocaties onderzoeken
- verbinden A8-A9 via Golfbaan- of Heemskerkvariant (breekpunt voor coalitie 2018-2022)
- verlagen van het spoor tussen Koog aan de Zaan en Zaandijk Zaanse Schans
- snelle OV (Metro) verbinding Amsterdam Centrum – Zaanstad Zuid (voor 2022?)
- creëren af- en oprit Poelenburg/Achtersluispolder op Thorbeckeweg
- instroom op sociale woonvoorraad door mensen van buiten Zaanstad zoveel mogelijk beperken
- alle Zaanse kinderen tot 18 jaar gratis naar alle Zaanse musea
- bij nieuwe woningbouw authentieke kenmerken van de Zaanse (hout)bouwstijl (neo-Zaans?)
- vanuit een kunstperspectief opwaarderen van de Oostzijderkerk (tweede cultuurcluster?)
- facelift voor De Burcht
- stadsarchief ‘permanent’ laten exposeren in een monumentaal kerkgebouw en in de Joodse synagoge op de Gedempte Gracht (bijvoorbeeld in combinatie met een boekhandel)
- uiterst kritisch kijken naar het exploitatieplan en de beheerorganisatie van het Cultuurcluster
- onderzoek doen naar de effecten van het verlagen van de snelheid op de hele A8 naar 80km/uur (busbrug-formulering)
- goede, professionele lokale berichtgeving: “RTVI is daar een goed voorbeeld van”…
Kandidaten (op de foto boven 9 kandidaten uit de top 10, Sabrina Kwaak ontbreekt).
- Gerard Slegers (Brabantse import, net als de burgemeester)
- Marc Wit (nu fractieleider)
- Bas Westerhof (steunfractie)
- Tom Grootjen (steunfractie)
- Geertje Geuzebroek
- Paul van der Veer
- Anneke Grondman-Deurloo (was tot 2015 raadslid, trad terug)
- Sabrina Kwaak
- Nick Hendriks
- Fred van der Linden Vooren
- Wim Tip (oud-raadslid)
- Ellie Oomen-van de Velde
- Patrick Halters
- Wim van Rietschoten
- Hans Vrouwe
- Klaas Kramer
- Jan Hartog
- Theo de Draaijer
- Ton de Kleijn (CDA-voorzitter)
- Elly van den Berg-Dobbelaer
- Christien Kalteren (raadslid)
- Herman Oomen
- Ronald Ootjers (oud-wethouder)
- Piet van Tellingen (oud-raadslid)
- Nel Kroesen-van Gelderen (oud wethouder)
Bij het CDA beginnen middeninkomens bij 50.000 euro. Twee derde van de Zaanse huishoudens heeft een lager inkomen. Het CDA wil voor het middensegment bouwen. Dus niet voor die andere twee derde van de bevolking. Dat wordt een ramp. Over het exploitatieplan van het cultuurcluster zijn ze nog nooit kritisch geweest. Dat is verkiezingsretoriek. En kennelijk gelooft het CDA dat God een kraantje heeft waar gratis geld uit komt, voor al die dure plannen die ze hebben.
Het siert je dat God een hoofdletter draagt in je commentaar...
CDA.... niets, maar dan ook helemaal niets over NOORD Zaanstad. Zaandam, Zaandam Zaandam.
Waar komt de verbindingsweg A8 / A9 ? Volgens mij in Zaanstad Noord !
Programma van het CDA ziet er verder goed uit, verkeersproblemen worden aangepakt waarbij tevens naar de milieuaspecten wordt gekeken. Zaanstad voor Zaankanters blijven, Verlagen van het spoor is ook een uitstekend idee.Het opwaarderen van de Burcht is prima alleen wat bedoelen ze me opwaarderen? Nu is het een nutteloos plein waar sporadisch iets wordt georganiseerd. Ik zou het een prima idee vinden als er een ondergrondse parkeergarage komt met op straatniveau winkels en daarboven een mix van sociale woningbouw en luxe appartementen. Wat ik mis is in de plannen is het verplaatsen van de hoogspanningsmasten, het ondertunnelen van de Hoornse Lijn en het ondertunnelen van het deel van de A8 tussen de Guisweg en Kogerveld. Op deze manier snijd het mes aan twee kanten: er kunnen honderden extra woningen worden gebouwd en het milieu wordt ontlast.
Maar beste Egbert wie gaat dat betalen???? Verlagen spoor, opwaarderen de Burcht, verplaatsen hoogspanningsmasten, ondertunnelen Hoornse lijn en Guisweg en Kogerveld enz. enz. Verkiezingprogramma's zijn altijd prachtig maar je zult nergens tegenkomen wat ze kosten en wie dat gaat betalen. Oogkleppen af en effe nadenken dan zijn de meeste programma's loze beloftes.
Ik denk Zoete Lieve Gerritje !
Het zijn inderdaad dure oplossingen maar je moet wat doen. Milieu is tegenwoordig ook al zo`n populair woord bij sommige partijen. De A8 tussen Westzaan en Knooppunt Zaandam is met 2x2 rijbanen nu al te smal en zal naar 2x3 rijstroken moeten, de Coenbrug is een groot opstakel en dan is een tunnel de beste oplossing en met 500 miljoen kom je een heel eind. Maar de meeste dromen zijn bedrog dus om de doorstroming op de A8 te verbeteren zou het al flink helpen de Coenbrug tussen 06.00 en 09.00 en tussen 15.00 en 19.00 niet te openen voor plezierbootjes.
Het grote probleem bij verkiezingen is nu éénmaal dat je als partij een mooi verkiezingsprogramma kunt hebben maar je het nooit alleen voor het zeggen hebt.
Hele programma gelezen? Klik op de link "binnen de grenzen".