Gister schreven we over een uitzending van EenVandaag over de biomassacentrale in Zaandam. Daarin kwamen voor- en tegenstanders aan het woord.

Peter Goldstein reageerde onder het artikel: “dit project stinkt aan alle kanten” schreef hij. Maar…  daarop belde hij Jaap Koppejan, directeur van Bioforte, de bouwer van de centrale, en deelde ook dat met de lezers.

Goldstein deed wat wij eigenlijk hadden moeten doen. En om dat goed te maken, plaatsten we zijn tweede reactie hieronder nogmaals.


Ik heb zojuist de stoute schoenen aangetrokken en Jaap Koppejan gebeld. Dat was een heel interessant en verhelderend gesprek en na al zijn informatie wil ik een aantal van mijn veronderstellingen alvast bijstellen. Samenvattend:

In het contract is niet alleen vastgelegd dat de houtsnippers uit Nederland gaan komen, maar ook wel degelijk dat ze NTA8080 gecertificeerd zijn.

Staatsbosbeheer mag dan wel inmiddels inderdaad uitverkocht zijn, maar hun ‘leveringscapaciteit’ is vergeleken met ander ‘producenten’ in Nederland maar klein. Bovendien exporteert Nederland nu nog altijd ca. de helft van de beschikbare hoeveelheid houtsnippers naar het buitenland. Hij verwacht dan ook niet dat we ons zorgen hoeven te maken om een tekort aan (echt) duurzame houtsnippers.

De capaciteit van de centrale was in het oorspronkelijke plan met al ca. 2 X zo groot als nodig was voor de toen beoogde afname van ca 2,4 MW. Met het afvallen van het Zaans Medisch Centrum en door de beschikbare capaciteit volledig te gaan benutten, de gasketel te vervangen door een 3e biomassaketel en dan (op gas) bij te stoken met (helaas alweer) nieuwe en grotere en op het warmtenet aangesloten gasketels in de flats kunnen alle gecontracteerde extra afnemers (de nieuwbouwwijken en de ERA flats) wel degelijk van voldoende warmte (ca 3,2 MW) worden voorzien. Dat zal wellicht inderdaad niet gelden voor de andere genoemde afnemers in de nabije toekomst (de 4 kleurenflats, het zwembad, de sporthal, de later te bouwen nieuwbouwwijken) en daarvoor zullen dus nieuwe warmtebronnen moeten worden bedacht en gevonden.

Er zijn dus ook meer houtsnippers nodig dan aanvankelijk begroot maar dat zullen nog steeds maar 1 tot hoogstens 2 (in zeer koude periodes) vrachtwagens per (maar dan wel elke) dag zijn.

Ook zou dat tot hogere uitstoot leiden. In het oorspronkelijke plan was dat voor alle stoffen al 2 X lager dan de normen en dat blijft door nóg betere technieken toe te passen ook nu het geval.

Ik heb me alvast opgegeven voor een rondleiding door in de (qua grootte vergelijkbare) biowarmtecentrale in Apeldoorn, zoals hij dat ook al aan de buurtbewoners had aangeboden. Daar was echter tot nu toe nog nauwelijks respons op gekomen, maar het aanbod staat nog steeds…

Peter Goldstein


Tot zover Koppejan in de woorden van Goldstein. Dat er in de flats met gas bijgestookt wordt om voldoende warmte te krijgen, was overigens nieuw voor ons.