In de Belgischestraat en de Kramerstraat in Zaandam zijn onlangs 70 sociale huurwoningen opgeleverd. De nieuwe woningen vervangen woningen die gesloopt zijn. Parteon heeft op een tuinmuur op de hoek met de Rosmolenstraat 2 gevelstenen teruggeplaatst.
Door: Giljam Klijn
Op de gevelstenen staat ‘Goed Wonen’. De gevelsteen was ook te zien op de woningen die zijn gesloopt, zo zien we op een foto uit 1916 en een foto van vlak voor de sloop in 2019. De foto’s zijn beide uit het gemeentearchief.
Wat is de betekenis van ‘Goed Wonen’? Goed Wonen was een woningbouwvereniging die in 1913 is opgericht door arbeiders die werkten bij het staatsbedrijf van de Artillerie Inrichtingen op het Hembrugterrein. Initiatief tot oprichting nam de architect C. Kater, die ook eigenaar was van het Apollotheater. Goed Wonen is in 1990 gefuseerd met de rooms-katholieke woningbouwvereniging Leo XIII en is opgegaan in Parteon.
Wat een fijn artikel weer over de roemruchte bouwtraditie voor Zaanse arbeiders!
We hebben die prachtige, rijke huisjes te danken aan de sociaal voelende stadsbesturen uit die tijd. Zij haalden de beste Nederlandse architecten naar de Zaanstreek, en zo ontstonden deze architectonisch waardevolle buurten.
Vergelijk het met de buurt rond 'Het Schip' in de Amsterdamse Spaandammerbuurt. In het museum met diezelfde naam, wordt de historie verteld rondom het met veel aandacht voor detail bouwen van de huizen voor de destijds zeer arme bevolking.
Op zulke elementen in Zaanstad kunnen we alleen maar heel zuinig op zijn! Je kunt het maar één keer slopen, en weg zijn alle verhalen, weg is de binding van de huidige bewoners met hun geliefde buurt...