Glazenwassen lijkt simpel, maar wie het echt goed wil doen, weet dat er meer bij komt kijken. In Zaanstad mogen sinds vorig jaar alleen vergunninghouders het vak uitoefenen, vanwege ‘glazenwassers die zorgen voor onveiligheid in de wijken.’

Tijdens de hoorzitting op 1 april zou Ster Multidiensten, een van de bedrijven die een vergunning hebben aangevraagd maar waarvan de aanvraag door het college buiten behandeling is gesteld, uitleggen waarom dat besluit volgens hen onterecht was. De kernvraag: had het college de aanvraag terecht terzijde geschoven?

Afwezig

De zitting begon wat stroef. De bezwaarmaker was niet aanwezig, en na een tijd te hebben gewacht besloot een commissielid de telefoon te pakken. Hij kreeg de gemachtigde van de bezwaarmaker te pakken, die aangaf dat meneer ziek was – al was dat niet aan de commissie doorgegeven. Er werd gevraagd of de hoorzitting verzet kon worden.

De gemachtigde gaf aan alsnog te komen, maar verscheen uiteindelijk niet. De commissie, die zichtbaar geïrriteerd was, besloot de zitting te starten zonder de bezwaarmaker van Ster Multidiensten en zijn gemachtigde.

De vertegenwoordiger van het college gaf aan dat de aanvraag terecht buiten behandeling was gesteld. De gemachtigde had een laatste kans gekregen om ontbrekende stukken aan te leveren, maar reageerde niet op de herinnering van 27 november, waarin stond dat de termijn tot 4 december liep. Een verklaring voor de vertraging bleef uit.

‘Hoe vaak moeten we nog een verzoek toesturen?’

Uiteindelijk kwamen er geen aanvullende stukken meer binnen, waarna de aanvraag werd stopgezet. De commissie merkte op dat Ster Multidiensten in het bezwaarschrift had aangegeven dat er een extra termijn geboden had moeten worden vanwege de complexiteit van de gevraagde stukken. De vertegenwoordiger van het college reageerde daarop door te benadrukken dat er geen extra termijn was aangevraagd en dat dit al het derde verzoek tot aanvulling betrof.

Aanvragen

Sinds 1 juli 2024 is in Zaanstad een vergunning verplicht voor glazenwassersbedrijven. In Zaandam-Oost is het sindsdien verboden om zonder vergunning te werken. De gemeente hoopt hiermee de malafide praktijken van vooral Turks-Bulgaarse wassers tegen te gaan, maar dit zorgt ervoor dat de glazenwassers die alles volgens het boekje doen opeens flink moeten betalen. Met alle gevolgen van dien.

De exploitatievergunning kost € 1.877,95 en is vijf jaar geldig. Het wordt alleen verleend als een bedrijf aan strenge voorwaarden voldoet, zoals transparante geldstromen, een schone staat van dienst en een positieve Bibob-toets.

Tot nu toe hebben 38 bedrijven een vergunning ontvangen. Voor 28 bedrijven, waaronder Ster Multidiensten, loopt de aanvraag nog. Deze bedrijven mochten na 1 juli blijven doorwerken zolang hun aanvraag in behandeling was en zij hun betalingen via een zakelijke bankrekening lieten verlopen. De gemeente is inmiddels gestart met handhaving op de vergunningsplicht.

De commissie wacht nog af of de gemachtigde van Ster Multidiensten alsnog een schriftelijke toelichting indient. Pas daarna brengt zij advies uit aan het college. Op basis van dat advies neemt het college een definitief besluit over de ingediende bezwaren.

Door Nick Boeske op basis van openbare hoorzitting, Zaanstad en eerdere artikelen. Foto: De Orkaan.