In Westerkoog vonden ze glasvezel wel een goed idee: lekker snel internet en digitale tv. De straat moest open maar dan heb je ook wat. De vreugde bij Ceciel en Rob Bangert nam snel af toen ze (en al hun buren) een kaartje kregen met ‘Helaas, we hebben u gemist’. Dat ze een afspraak hadden was ze overigens ontgaan. En wie was afzender Open Dutch Fiber eigenlijk?

De meningen van de buren varieerden van “moet je doen, het is gratis, en als je het straks zelf aan moet laten leggen kost het geld” tot “niet doen hoor, ze raken waterleidingen, ze breken je stoep open”.

Maar het grootste probleem was dat hun provider KPN er niet bij stond, ook Ziggo ontbrak. En dat zijn de twee grootsten in Nederland. “Is dit dan toch een slinkse manier om mij naar een andere provider te krijgen?” vragen ze zich af, “wij hebben sterk de indruk dat ze ons proberen te pushen naar een andere internetprovider.”

Ja, dat klopt dus.

Open Dutch Fiber werkt met ruim tien verschillende aanbieders, maar biedt voor Westerkoog alleen Odido aan, het bedrijf dat vorig jaar ontstond door fusie van T-Mobile en Tele2. Het net aangelegde glasvezelnetwerk kan dus alleen gebruikt worden door Odido. Wie een KPN- of Ziggo-abonnement heeft en dat wil houden, moet wachten tot die zelf een eigen glasvezelnetwerk aanleggen. KPN heeft aangegeven dat Westerkoog nog niet aan de beurt is.

En gaat de straat dan weer open? Ja.

ODF is actief in Koog aan de Zaan (18.000 huishoudens) en Krommenie (8.000 huishoudens).

Door Piet Bakker. Informatie van bewoners, Zaanstad, de website van Ododi en ODF.