Inwoners van Amsterdam kunnen per wijk zien hoeveel besmettingen er zijn er dat vergelijken met eerdere besmettingen.
Ook de GGD Zaanstreek Waterland beschikt over dergelijke cijfers maar wil ze (nog) niet openbaar maken.
Eind september stuurde de GGD een overzicht van de coronabesmettingen per wijk in Zaanstad tussen 24 augustus en 12 september naar de gemeente. Wij vroegen de woordvoerder van burgemeester Hamming of wij dat ‘officieel’ mochten ontvangen (ons exemplaar was van een vrachtauto gevallen). De woordvoerder stuurde ons weer door naar de GGD.
Dat was al op het randje, als Zaanstad informatie heeft en die informatie is niet geheim volgens de regels van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) is Zaanstad verplicht die informatie openbaar te maken. Eigenlijk zouden ze dat uit eigen beweging moeten doen, maar zeker als erom gevraagd wordt.
De GGD meldde vervolgens dat ze er over na gingen denken (wij wilden ook de gegevens voor Wormerland en Oostzaan) en na een tijdje nadenken stelden ze voor eens per vier weken de wijkgegevens van de drie wijken met de meeste besmettingen te delen via hun persnieuwsbrief die op vrijdag verschijnt.
Gister zou de eerste keer zijn. Maar dat is dus niet gelukt:
“We hadden graag de wijkcijfers vandaag willen delen, maar door technische problemen lukt dit niet. In het Regionaal Beleidsteam (RBT) is vorige week besloten dat de GGD vierwekelijks op donderdag de wijkcijfers eerst in het RBT presenteert en deze cijfers vervolgens op vrijdag publiceert. Omdat het gister niet gelukt is de cijfers in het RBT te presenteren, verschuift het presenteren van de wijkcijfers een week en kunnen we deze volgende week vrijdag publiceren.”
Waarom we niet de cijfers van alle wijken mogen weten, blijft overigens duister.
Boven, de data op de website van Amsterdam.
.
Ton, dat klopt helemaal.
Bij mij rijst het vermoeden dat het idd een zaak is van onder het tapijt vegen van de resultaten per wijk. Waarom kan er niet wat meer transparantie komen, en/of waarom wordt dit zo angstvallig verzwegen?
Zou het misschien iets te maken hebben met de bevolkingssamenstelling in bepaalde wijken? Dat ligt altijd al gevoelig, dus dan vermelden we het gewoon niet.
Openbaar maken GGD We hebben daar recht op vind ik.
En zodra het openbaar is gaan we dan weer mauwen dat het allemaal best meevalt en mondkapjes, afstand houden enz. overdreven is? Wat kan het mij nou schelen hoe het in mijn wijk is zolang ik er maar voor zorg aan de maatregelen te houden. Maatregelen waar nog teveel mensen, oud en jong, zich niet aan houden!!!
wat een ongefundeerde aanname...
Vreemd er is toch zoiets als recht op informatie?
De oproep is toch brandhaarden vermijden?