De Recherche Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zoekt naar getuigen van fraude met inburgeringsgelden door taalschool TCI Compiti BV.
Deze taalschool is ook actief in de Zaanstreek en heeft een vestiging in de Peperstraat. Zaanstad heeft de samenwerking met TCI Compiti opgezegd.
De Inspectie noemt twee scholen bij naam, naast TCI Compiti BV is dat Taalhorizon BV. Het onderzoek richt zich op de periode vanaf 1 april 2016. De Recherche Inspectie SZW is op zoek naar getuigen, slachtoffers of benadeelde partijen die meer kunnen vertellen over de wijze waarop taallessen bij deze scholen al dan niet zijn gegeven.
De zaak kwam in mei van dit jaar aan het rollen toen de Volkskrant schreef over taalscholen, en ook over TCI Compiti, die o.a. met Mediamarkt-cadeaubonnen cursisten ronselen. Ook zouden nieuwe cursisten commissie krijgen voor anderen die zij aanmelden.
Oprichters van TCI Compiti zijn Margot van Bragt en Wael Shaker. Shaker dook eerder op als eigenaar van taalschool ‘Taalhorizon’ (waar de Recherche Inspectie dus ook onderzoek naar doet) die eind december 2019 werd gesloten vanwege klachten van studenten en ongeoorloofde cadeaus bij inschrijving. Shaker was eerder ook eigenaar van ‘ABC-taal’ waar ook cadeaubonnen gebruikt werden om cursisten te trekken
Zakenpartner Margot van Bragt tekende in december 2019 namens TCI Compiti samen met wethouder Natasja Groothuismink het ‘Convenant Kwaliteit en Inburgering‘. De wethouder schrijft aan de raad (2 juli 2020):
“taalschool ‘TCI Compiti’ [is] op basis van de inval per direct geschorst is en DUO is gestopt met het uitkeren van inburgeringsgelden aan deze taalschool. Momenteel loopt er een onderzoek naar TCI Compiti vanwege verdenkingen van frauduleus handelen in de omgang met inburgeringsgelden.
Dit is voor de gemeente Zaanstad reden om per direct de samenwerking met TCI Compiti te stoppen en deze taalschool te schorsen uit het kwaliteitsconvenant Taal en Inburgering.”
Vorige week doorzocht de Recherche Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woningen en bedrijfspanden van taalscholen. Zes mannen en een vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen van overheidsgeld. Er werd o.a. huiszoeking gedaan in Breda, de thuisbasis van TCI.
Getuigen kunnen zich melden bij de Inspectie SZW op het nummer 0800-5151. Anoniem melden kan bij het team Criminele Inlichtingen (TCI) van de Inspectie SZW via telefoonnummer 06-23866145.
Foto: cursisten van TCI tijdens een uitje op de Zaanse Schans.
Ik heb als docent bij dit bedrijf gewerkt en werd op een mysterieuze wijze ineens aan de kant gezet . Dit gebeurde aan het eind van een schooljaar waarbij de leerlingen na de vakantie nog zouden doorgaan. Ik heb hier een heel naar gevoel aan op gelopen, omdat ik met hart en ziel voor de doelgroep werkte met veel plezier.
Ik heb nooit begrepen wat hier nu achter school, hoewel ze het onder het mom van niet tevreden studenten schaarden, waar van de ene op de andere dag geen contact mee kon worden gemaakt.
Wellicht was hier dan ook sprake van fraude.
Er was 1 student die zo blij met mij was die zelf zijn contract met het bedrijf heeft opgezegd.
De Taalacademie, Succes2gether, S-IPI en nu de vierde school zijn keurmerk kwijt in Zaanstad. Als iemand van de gemeente wat huiswerk had gedaan, dat past wel bij het onderwerp taalschool, dan had die kunnen weten dat TCI connecties had met Succes2gether (https://drimble.nl/bedrijf/breda/39458598/succes2gether-bv.html). In dec 2019 tekent de gemeente een convenant met o.a. TCI. Een officiële klacht van mij tegen TCI bij Blik op Werk (het keurmerk) dateert van jan. 2019. Ik stond altijd open voor gratis advies. Participerend burgerschap een wassen neus? Er waren meer mensen die waarschuwden. Het ergste is dat een groep nieuwkomers in Zaanstad geen goed taalonderwijs heeft gekregen.