Jaarlijks worden er honderdduizenden fietsen gestolen. Maar in 14 procent van de gevallen (zo’n 100.000 per jaar) wordt daar aangifte van gedaan. Dat gebeurt vooral vaak bij elektrische fietsen die verzekerd zijn, je kan niks claimen zonder aangifte.
Maar dan nog heb je je fiets niet terug. Behalve als een een anti-diefstalchip hebt laten installeren. Dan kan – na aangifte – een gespecialiseerd bedrijf je fiets opsporen. Vandaag een artikel in de Volkskrant (betaalmuur) waarin dat bedrijf een gestolen luxe bakfiets van Urban Arrow lossnijdt van een regenpijp in Krommenie. De fiets werd eerder in Haarlem gestolen.
In Krommenie was een medewerker van Fris Nederland actief die fietsen die voorzien zijn van een tracker kan opsporen en ‘verlossen’. Dat moet na waarschuwen van de politie. De Urban Arrow kost al snel € 5.000. Of er ook een ‘onrechtmatige eigenaar’ in Krommenie was, vermeldt de Volkskrant niet, maar wel: “Als je al gepakt wordt, krijg je vaak slechts een taakstraf.’ Een heler kan een paar duizend euro vragen voor deze bakfietsen volgens de Volkskrant.
Marktplaats
In het artikel komt ook een gedupeerde voor die al twee maal zijn gestolen Urban Arrow op Marktplaats terugvond. Gestolen fietsen op Marktplaats zijn soms herkenbaar doordat de aanbieder kort actief is (geen andere aanbiedingen), geen detail-foto’s laat zien, de fiets in een onherkenbare omgeving laat zien, een zeer korte beschrijving geeft en geen reden geeft voor verkoop). Maar niet alle fietsen worden teruggevonden, een deel verdwijnt richting Oost-Europa.
Van de nieuw verkochte fietsen is 52 procent een e-bike met een gemiddelde waarde van 2.400 euro aldus Verbond van Verzekeraars. In 2021 steeg het aantal fietsdiefstallen naar 735.000 gestolen fietsen, daarvan waren er 110.000 e-bikes. In de eerste helft van 2023 was er al een toename van 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Bij Stop Heling (ministerie van Justitie en Veiligheid) kunnen kopers en verkopers van e-bikes zien of een fiets als gestolen is opgegeven. (O ja: hoe meer sloten, hoe beter, en de fiets vastmaken.)
Door Piet Bakker. Bronnen: de Volkskrant, nieuws via Centrum Fietsendiefstal, Stop Heling, Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal, Fris Nederland, Verbond van Verzekeraars. Foto: De Orkaan (legale niet-gestolen bakfiets aangehouden op de Dam in Zaandam).
tijd geleden was m’n fiets gestolen in wormerveer, had aangifte gedaan, politie had geen tijd en zin. later zag ik m'n fiets staan met een vreemde kabelslot erop, dus opgetild en naar huis gebracht. simpel. ik ging niet de politie bellen, dat kost heel veel tijd.
En helaas als de politie je aanhoudt wordt je aangeklaagd voor het stelen van een (eigen) fiets.
Kort na de oorlog kreeg men voor het stelen van een fiets nog één jaar gevangenisstraf. Het lijdend voorwerp op 'de Anatomische Les' van Rembrandt was daags tevoren opgehangen wegens het stelen van een overjas.
Maar wat als je fiets al
over de grens is. Wat dan???
Voor mensen met een smalle beurs die toch de locatie van bijv. de fiets in de gaten willen houden:
Een tracker kost slechts hooguit een paar tientjes, en dan kan je zelf op je telefoon zien wat zich waar bevindt.
Geen duur bedrijf voor nodig.
Waar kan ik een tracker laten plaatsen en wat kost me dat???