Vogelgriep is een zeer besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee, zoals kippen of kalkoenen. De ziekte komt ook voor bij (wilde) vogelsoorten, zoals eenden, duiven, kokmeeuwen of zwanen. Gemeente Zaanstad waarschuwt voor de grootste vogelgriepuitbraak ooit.
Vogelgriepuitbraak
Pluimvee en vogels raken besmet met het vogelgriepvirus door direct contact met andere besmette dieren, door opname van het virus via de lucht of via besmet materiaal zoals mest. In de huidige vogelgriepuitbraak zijn naast eenden ook ganzen en zwanen veelvuldig slachtoffer. Dat heeft tot gevolg dat we niet alleen in het water, maar ook op de waterkant dieren kunnen zien die zichtbaar ziek zijn. Ze vallen op doordat ze bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen maken, zoals knikken met de kop of rondjes draaien. Ook versufte vogels die tam lijken omdat je ze kunt benaderen, kunnen geïnfecteerd zijn. Andere symptomen zijn onder andere bibberingen van de kop en nek, dieren maken geen geluid meer en blauw verkleurde ogen (bij vogels).
Melding maken van dode wilde (water)vogels of zoogdieren
Als je een ziek dier aantreft is er een meldplicht wanneer er sprake is van vogels met vogelgriepverschijnselen. Er zijn twee reden waarom je actie moet ondernemen: de volksgezondheid en het dierenwelzijn. Zie je één of meer dode (water)vogels (eenden, zwanen, ganzen) of zoogdieren (bijvoorbeeld vos, marter)? Raak het dier niet aan, maar laat het liggen en maak een melding bij gemeente Zaanstad via telefoonnummer 14075. Bij drie of meer dode watervogels moet je dit melden bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten van de NVWA op telefoonnummer 045- 54 63 188.
De gemeente zorgt ervoor dat dode dieren in de openbare ruimte worden opgehaald. Er is zelfs een protocol met een instructie voor meldingen over zieke of dode vogels en zoogdieren in tijden van vogelgriep.
Risico voor mensen, honden en katten
Het risico dat een vogel een mens besmet is klein. Alleen als je intensief en/of langdurig contact hebt gehad met besmette dieren of dierlijke producten, loopt je een risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus. Daarom wordt geadviseerd de dieren niet aan te raken. Honden en katten kunnen besmet raken met het vogelgriepvirus als gevolg van bijtcontact met besmette kadavers van vogels. Voor hondenbezitters is het advies om honden aangelijnd te houden in het buitengebied, om zo aanraking met besmette dode dieren en stront te voorkomen.
Op de vogelgriepkaart van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is te zien dat in Zaanstad de laatste twee maanden geen dode besmette vogels zijn gevonden. Wel zijn er drie recente gevallen in Wormer.
Door redactie De Orkaan. Bron: Zaanstad, vogelgriepkaart Ministerie van Landbouw.
er word gezegd dat duiven ook de vogelgriep krijgen is niet waar.ik heb zelf duiven daar vlieg ik wedstrijden mee en nooit vogelgriep in het hok gehad.duiven parkieten kanaries diamantslduifjes krijgen geen vogelgriep
dat zijn zeker kleiduiven? :-)
de gemeente zou eens borden moeten plaatsen met VERBODEN TE VOEREN
als je ziet hoeveel brood overal wordt gegooid en hoeveel meeuwen erop af komen.. en duiven maar ook ratten
meeuwen horen op zee.
Kunnen gewone "tuinvogels" ook besmet raken door vogelgriep?
ik zag ca. 4 weken geleden een dode duif op straat, mankeerde zo te zien niets en belde de dierenambulance en de vogelopvang, niemand kon mij vertellen wat ik er mee moest. Ja, de gemeente bellen! .Om 9 uur 's avonds?
Dan verpak je hem goed in plastic en papier en zo verpakt in een vriesla. Tot de volgende dag.
Maar een duif wordt hier niet genoemd. Het gaat om pluimvee en watervogels. Zolang je het maar niet aanraakt. Je kunt een dode kleinere vogel gewoon begraven in een diepe kuil in de tuin.
Zonder onderscheid is het virus niet . Ieder vogeltje dat vrij rondvliegt kan het krijgen. Dus ook die mus in jouw tuin. En zo kan ook de kip bij de kinderboerderij besmet raken.