Havens & Vaarwegen van gemeente Zaanstad plakte op 10 juli brieven op vijftien boten aan de Zaanweg in Wormerveer. Het inventariseren van de situatie zorgde voor vragen van DZ en een toezegging van wethouder Gerard Slegers. In de zomervakantie zouden geen onomkeerbare maatregelen worden genomen door Havens & Vaarwegen. Toch werden booteigenaren afgelopen week opnieuw verrast met een brief.

In juli kregen booteigenaren twee weken de tijd om de gevraagde informatie te verstrekken. Als zij dit niet deden, dreigde Havens & Vaarwegen hun vaartuig te verwijderen. Dit vond Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad (DZ) een brug te ver. Hij diende de motiegeen onomkeerbare maatregelen havendienst’ in.

In de motie werd gevraagd om ‘geen onomkeerbare maatregelen te ondernemen rond of in de vakantieperioden om booteigenaren te beschermen in hun juridische positie’. Tijdens de laatste raadsvergadering benadrukte wethouder Slegers:

“Ik kan u verzekeren dat ook vanuit Havens & Vaarwegen – ook gezien vakantieperiode, heb ik nogmaals bevestigd gekregen vanuit Havens & Vaarwegen –  zeker geen onomkeerbare maatregelen genomen zullen worden. Men tracht gewoon de informatie te verkrijgen die men nodig heeft. Men zal daar coulant mee omgaan, maar van daaruit als die informatie binnen is dan gaan we kijken of het rechtmatig is of niet rechtmatig is en dan zal er eerst nog gesprekken plaats gaan vinden met desbetreffende bewoners voordat we überhaupt maatregelen gaan nemen.”

Na deze toezegging trok Kerkhoven de motie in.

Vaste ligplek

Toch kregen verschillende booteigenaren op 1 augustus opnieuw een brief, dit keer over de legalisering van de kade aan de Zaanweg. In deze brief werd een huurovereenkomst aangeboden, waarmee een plek aan de kade gegarandeerd kan worden. De gebruiker krijgt met een huurovereenkomst een exclusief gebruiksrecht, oftewel een vaste ligplaats. Het is geen cadeautje, maar een aanbod met een prijskaartje. De huurprijs is afhankelijk van de lengte van de boot.

Met het aanbieden van een huuroverkomst wordt de situatie aan de Zaanweg – tussen de Stationsstraat en de Zaanbrug – gelegaliseerd. Dat klinkt toch wel als een onomkeerbare maatregel? Wij stelden daarover vragen aan de woordvoerder van wethouder Slegers. Hoewel die het maar een rare vraag vond én het probleem niet snapte én het vakantieperiode was, ging ze het voor ons uitzoeken. Schriftelijk legde ze uit wat er zou worden bedoeld met een ‘onomkeerbare maatregel’:

“Wat de wethouder bedoelt met ‘onomkeerbare acties’ is het wegslepen door de gemeente van illegale boten. Dat is de toezegging die de wethouder heeft gedaan in de raad aan de eigenaren van de boten aan de Zaanweg.”

‘Aanpakken’

Dat er geen boten worden weggesleept is natuurlijk fijn voor de booteigenaren. De timing van de huurovereenkomst tijdens de zomerperiode roept vragen op. De raad en booteigenaren werden juist gerustgesteld met de belofte van Slegers: “Ik heb met Havens & Vaarwegen afgesproken dat er geen onomkeerbare maatregelen genomen worden.”

Binnen vier weken lijkt het doel van de opgeplakte brief veranderd van inventariseren naar aanpakken. Boten die al tientallen jaren gedoogd werden aan de Zaanweg, moeten nu worden gelegaliseerd. Onduidelijkheid rondom en de brief en het aanbod zorgen voor vragen bij booteigenaren. De woordvoerder adviseert degenen met vragen om contact op te nemen met de gemeentelijke jurist. Hopelijk is deze jurist beschikbaar en niet van een welverdiende zomervakantie aan het genieten.

Het Zaanstad Beraad van 18 juli kun je hier terugkijken.

Tekst: Redactie De Orkaan. Bronnen: verstuurde brieven en gemeente Zaanstad. Foto: Michel Schermer.