Hoeveel borden de gemeente ook laat plaatsen waarop Zaandam, Wormerveer, Krommenie, Zaandijk en Assendelft vervangen zijn door Zaanstad (of Zaanstad-Zuid of Zaanstad-Noord), het is kennelijk niet afdoende om Zaanstad tot een algemeen aanvaard begrip te maken.
Zaanstad bestaat ‘pas’ sinds 1974, maar voor sommige media, bedrijven en instanties is dat nog te recent. Die blijven lekker vasthouden aan de gemeente Zaandam (of de gemeente Wormerveer, of de gemeente Assendelft).
UPDATE 15 augustus 2019: Beaumont Communicatie die aan de slag gaat in Krommenie voor ontwikkelaar AM om de nieuwe ronde ‘participatie’ in goede banen te leiden heeft ‘recent’ al in de streek gewerkt… voor de Gemeente Zaandam (wij hopen maar dat ze van communicatie meer verstand hebben…).
UPDATE 13 december 2018: Broedplaats ‘De Hoop’ aan Barndegat
UPDATE 2/5/208: NH Nieuws
UPDATE 19/6/2016, brochure Rijksvastgoedbedrijf verkoop Hembrugterrein: gemeente Zaandam.
UPDATE 11/6/2016, RTV Noord-Holland: Gemeente Wormerveer.
UPDATE 8/2/2016, Dagblad Zaanstreek
UPDATE 4/2/2016 Dagblad Zaanstreek
UPDATE 4/1/2016: Dagblad Zaanstreek
De Ombudsman van het Noordhollands Dagblad behandelt een klacht van Harry Slinger. Die woont in Westzaan, maar de ombudsman belt met de gemeente Zaandam voor commentaar.
UPDATE 19/11/2015: Het Parool
We hebben er weer eentje. De gemeente Zaandam bestaat al bijna 42 jaar niet meer, @Parool. pic.twitter.com/34OLNvnZma
— Erik Schaap (@Eriksgaap) November 19, 2015
Of zoals de NOS:
De gemeente Zaandam heeft een café gesloten nadat minderjarige bezoekers in het ziekenhuis waren opgenomen: http://t.co/LLthGyqudk — NOS (@NOS) 10 september 2015
Diezelfde NOS heeft het ook nog over de gemeente Wormerveer. Bij het Glasvezelnetwerken en Wikipedia bestaat de gemeente Assendelft nog steeds. De Telegraaf heeft Zaanstad ook nog niet ontdekt. Evenmin als Dichtbij, RTVNH en Elsevier. En het Noordhollands Dagblad. Hier een hele verzameling: Niet-Zaanstad
Ook de gemeente Wormer bestaat trouwens nog steeds, bij de HVC-groep die daar afval ophaalt.
UPDATE 30 oktober, de NOS houdt vol: Zaanstad bestaat niet
Einddocument MAAK.Zaanstad: "In 2040 is Zaandam de stad van Zaanstad, met stadse uitlopers naar Koog aan de Zaan en Zaandijk. De kernen aan de noordkant hebben hun sub urbane karakter en eigen identiteit behouden met hier en daar een hoogteaccent of ontwikkeling rond een knooppunt."
De gemeente ziet het zelf dus ook als gemeente Zaandam met aanhangsels. Probeer de wijde wereld er dus maar van te overtuigen dat het Gemeente Zaanstad is.
Ach... ik ben Zaandammer en wordt echt nooit een Zaanstadter.
Klinkt ook niet...
Zaanstad is alleen een administratieve overheidseenheid.
En ik woon in Wormerveer en niet in Zaanstad.
Soms noem ik Zaanstad wel maar dat doe ik alleen als ik vaag wil zijn
over waar ik precies woon.
Ach... ik ben Zaandammer en wordt echt nooit een Zaanstadter.
Klinkt ook niet...
Zaanstad is alleen een administratieve overheidseenheid.
En ik woon in Wormerveer en niet in Zaanstad.
Soms noem ik Zaanstad wel maar dat doe ik allen als ik vaag wil zijn
over waar ik precies woon.
"Zaandam, Zaandijk, Krommenie" zijn niet alleen gemeentenamen, het zijn ook plaatsnamen, als je die laat vallen komt de post voor de Stationsstraat of de Provincialeweg (om er maar een paar te noemen) nooit meer aan, daarvan heb je er namelijke meerdere.
Vandaar het verschijnsel 'postcode'.
Zolang je ook je adres nog steeds moet opgeven als "Zaandam, Zaandijk, Krommenie" etc., dan zal iedere buitenstaander het nooit begrijpen. Deze gemeentebenamingen hadden ze meteen moeten laten vallen in 1974.
Ik ben geboren in het dorp, de voormalige gemeente, Westzaan en woon nu in het dorp Zaandam, dat samen met de dorpen Westzaan, Assendelft, Wormerveer, Krommenie, Zaandijk en Koog aan de Zaan de Gemeente Zaanstad vormen.
Het schijnt nog steeds heel moeilijk te zijn voor diverse media. Misschien ligt het wel aan de Gemeente Zaanstad zelf.... Zij willen als stad bestempeld worden, en noemen de dorpen nu wijken, maar de inwoners zijn en voelen zich nog steeds dorpelingen.(op de mensen na, die van buiten komen). Neem een voorbeeld aan Medemblik en de andere 12 dorpen die samen een gemeente vormen.