Vandaag begint de kaartverkoop voor het techno-festival Lente Kabinet in recreatie- en natuurgebied Het Twiske in Oostzaan. Festivals in het gebied zijn omstreden. Het Recreatieschap Twiske-Waterland, verantwoordelijk voor het beheer van het gebied, is boos op de gemeente Landsmeer, omdat deze niet meer wil meewerken aan grote festivals in het gebied. 

Vorig jaar maakte Landsmeer bekend geen festivals meer toe te staan in Het Twiske, wat heeft geleid tot een boze brief van het dagelijks bestuur van het gebied. Daarnaast tekenden 7.225 mensen de petitie tegen festivals en overnachtingen.

Eerder werd afgesproken dat er maximaal drie festivals per jaar in het recreatiegebied mogen plaatsvinden. Purmerend overweegt uit het recreatieschap te stappen als Landsmeer blijft weigeren om festivals toe te staan op haar stukje Twiske. Landsmeer stelt dat de bescherming van natuur en rust belangrijker is dan financiële belangen. Het Recreatieschap wil festivals in het gebied beperkt toestaan, terwijl actievoerders vinden dat festivals te veel schade aanbrengen. 

Vorig jaar was de laatste editie van het festival Welcome to the Future in Het Twiske. Volgens het Recreatieschap zorgt het wegvallen van het festival voor een inkomstendaling van ongeveer € 80.000 euro. Volgens hen zal dit leiden tot structurele tekorten in de begroting, die waarschijnlijk zullen voortduren tot tenminste 2027.

Hart voor het Twiske

De Stichting Hart voor Het Twiske steunt de beslissing van Landsmeer, omdat zij vindt dat de volksvertegenwoordigers van Landsmeer luistert naar de burgers. De stichting streeft ernaar om de waarden van de natuur en het landschap in Het Twiske te behouden en te versterken:

“Landsmeer houdt zich aan de zorgplicht voor de natuur, die Europa vereist. Want de natuur gaat dramatisch achteruit. Je kunt Natura2000-gebieden niet als wingewest beschouwen. Je mag hier niets doen wat de natuur verstoort. Daar moeten alle overheden zich aan houden”

Volgens de actiegroep heeft het Recreatieschap aanzienlijke reserves en kan rekenen op meer parkeeropbrengsten die de verloren inkomsten van festivals zouden kunnen compenseren. Er worden ook vraagtekens gezet bij de motieven van de provincie Noord-Holland om festivals te sponsoren en toe te staan in Natura2000-gebieden, ondanks de potentiële schade aan de natuur. Hart voor het Twiske dreigt daarom met juridische stappen tegen het Recreatieschap voor hun activiteiten in het gebied.

Partij voor Ouderen en Veiligheid in Zaanstad heeft naar aanleiding van het dreigen van Purmerend om uit het recreatieschap te stappen een aantal vragen aan het College van B&W gesteld. Raadslid Ton Brekelmans wil weten wat de financiële- en politieke gevolgen zijn, wanneer Zaanstad zou besluiten uit het Recreatieschap te stappen.

Mededogen

Op 27 februari kreeg de Stichting Hart voor het Twiske een onderscheiding van de Partij voor de Dieren voor hun inzet om de natuur in het Twiske te behouden en te beschermen tegen festivals en overnachtingen. De secretaris van de stichting, José Berkhoff, ontving de onderscheiding tijdens een bijeenkomst waar ze vertegenwoordigers van de partij en andere belangstellenden vertelde over de bedreigingen voor de rust en natuur in het Natura 2000-gebied.

Foto (Jaap Hollebeek): Roerdomp in Twiske