De gemeenteraad van Wormerland heeft het college van B&W via een motie opgedragen geen windturbines langs de A7 in Wijdewormer toe te staan.

De motie werd door oppositiepartij POV en door coalitiepartijen PvdA, CDA en CDA gesteund. Alleen oppositiepartij D66 en GroenLinks, de partij van de portefeuillehouder, wethouder Halewijn, waren tegen*.

Wethouder Halewijn ontraadde niet alleen de motie, maar stelde ook dat hij onderdelen van de motie niet uit zou voeren. Om welk onderdeel dat ging, maakte hij niet duidelijk, maar aangezien de motie hem persoonlijk opdroeg “Wormerland uit het onderzoek voor windturbines langs de A7 terug te laten trekken”, zou het wel eens om die passage kunnen gaan.

De achtergrond van de motie was het Regionale Energiestrategie (RES) voor Noord-Holland Zuid waarin een ambitieus programma voor de komende jaren wordt gepresenteerd dat bestaat uit meer zonne-energie (daken, parkeerplaatsen, geluidsschermen, bedrijvengebieden) maar ook uit windmolens. Een belangrijk onderdeel daarvan is onderzoek naar “zon en wind langs A7, A8 en A10”. Een deel van de A7 loopt door de Wijdewormer (gemeente Wormerland).

In de RES staat dat Wormerland het onderzoek steunt:

“zon of wind op land (o.a. langs de A7) zullen binnen de gemeente Wormerland nader worden onderzocht. Om deze projecten te kunnen realiseren is een breed participatietraject noodzakelijk en lokaal draagvlak staat hierbij voorop. De haalbaarheid zal de komende jaren nader moeten worden onderzocht.”

Deze belofte werd door de gemeente vorige week nog eens herhaald in een persbericht dat werd uitgegeven.

VVD, CDA, PvdA en POV hadden helemaal geen behoefte aan zo’n onderzoek. De Wijdewormer lag ingeklemd tussen twee Natura 2000-gebieden, windmolens hebben vogelsterfte tot gevolg en bovendien staan huizen in het gebied te dicht op windmolens.

Halewijn deed z’n uiterste best om te motie te laten intrekken. Hij betoogde dat juist door het onderzoek aangetoond zou kunnen worden dat daar geen windmolens zouden moeten komen, “ik wil zelf ook geen windmolens langs de A7”. De ondertekenaars hadden er geen boodschap aan, bovendien werd gevreesd dat door de steun van Wormerland voor RES de deur toch op een kiertje gezet voor windmolens in de gemeente.

Halewijns partijgenote Karen Schoonheim ontkende dat, ze wilde geen windmolens “maar ook niet alles uitsluiten”. Rolf van Wanrooij (VVD) was niet overtuigd: “geen windmolens in Wormerland”.

* De voltallige VLW-fractie, drie m/v sterk, was afwezig.

Onder de kaart het RES waarop de onderzoeksplekken voor zonne- en windenergie zijn ingetekend. (Boven: de raad in digitale vergadering.)

res kaart