WOV (Woningbouwvereniging Oostzaanse Volkshuisvesting) maakt geen deel uit van de woningbouwcorporaties die ouderen (mensen die 65 jaar of ouder zijn) in de regio Zaanstreek Waterland € 1.000 verhuispremie geven als ze hun eengezinswoning verlaten en verhuizen naar een “geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoning” voor hun oude huurprijs.
Dat werd onterecht wel in het persbericht opgenomen dat door Parteon werd verstuurd.
De WOV heeft onder meer moeite met het feit dat het gaat over ‘de regio’ terwijl ze zich er hard voor willen maken dat Oostzaanse ouderen terecht kunnen in hun dorp, en de regeling van huurbehoud (bij overgang naar een ander huis de oude huurprijs blijven betalen) was voor hen te kostbaar.
Waarom Parteon de WOV meenam in het persbericht is vooralsnog niet duidelijk.
De foto boven toont een eend uit Oostzaan met een grijze (65-plus!) snor. Vergezocht?
Al die zogenaamde huurbazen(nare personen), willen dat, maar je moet je huis achterlaten in de originele staat. Vervolgens doen deze vaak oudere mensen dat niet en krijgen dan een 'boete van 5000 euro. Vervolgens wordt alsnog het hele huis gestript en krijgen deze mensen en-4000 euro. Gwn even een terloopse opmerking
Steeds meer woningcorporaties in de regio Haarlem sluiten zich aan bij de verhuisregeling ‘Ouder wonen en prettig wonen’. Die is bedoeld om senioren in een grote corporatiewoning met een trap, te laten verhuizen naar een kleinere gelijkvloerse woning.
Eind december sloten woningcorporatie Rosehaghe en Woonzorg Nederland zich aan bij deze regeling, die begin 2018 van start ging op initiatief van de gemeente Haarlem en woningcorporaties Elan Wonen, Ymere en Pré Wonen. De regeling is onderdeel van de prestatieafspraken tussen de gemeente en de corporaties om de doorstroming op de Haarlemse woningmarkt te bevorderen.
Oude huur en verhuiskostenvergoeding
In Haarlem wonen zo’n 4000 huurders van 65-jaar en ouder in een corporatiewoning met een trap. De woningen zijn vaak te groot voor hen geworden en door de trap ontstaan er regelmatig onveilige situaties. Met de nieuwe regeling kunnen ouderen makkelijker naar een gelijkvloerse twee- of driekamerwoning verhuizen. Ze krijgen voorrang bij de toewijzing en nemen hun oude huurprijs mee. Bovendien ontvangen ze van de gemeente een verhuiskostenvergoeding van 1000 euro en kunnen ze gebruik maken van een verhuiscoach bij het zoeken naar een nieuw huis.
Inmiddels hebben ruim 25 oudere huishoudens gebruikt gemaakt van de regeling en een nog veel groter aantal heeft zich ervoor ingeschreven. Door te verhuizen maken de ouderen plaats voor huishoudens die graag een grotere woning willen hebben. Zo komt de broodnodige doorstroming op gang.
Meneer Marinus,
De verhuispremie van 1000 euro van de gemeente Haarlem is helaas komen te vervallen. De andere voordelen, zoals door u omschreven, blijven wel. Dat betekent voorrang op een gelijkvloerse 2 of 3 kamerwoning, oude huur meenemen en bij veel gemeenten de hulp van een verhuiscoach.
Rianne de Borst
Pré Wonen
Ook het vrijmaken van grote woningen door scheefwoners de gelegenheid te geven toch naar een kleinere woning te gaan, zodat het grote huis aan (jonge) gezinnen kan worden verhuurd, doet de WOV niet. Nadat eerst werd gezegd dat dat niet mocht, hetgeen onjuist bleek te zijn, veranderde het antwoord al snel in: Huh, je zou kunnen zeggen - dat is ONS beleid.
Zij zeggen op papier voor de doorstroming te zijn en gebruiken elke hobbel om het niet in de praktijk te brengen. Van scheef naar scheef verandert niks, van groot naar klein (of beter passend) wel en daar lijdt niemand (ook de WOV niet) onder!
Beste Joop, als bestuurslid van de Huurdersvereniging Oostzaan is het jou ook bekend dat scheefwoners vrij baan hebben en kunnen blijven zitten waar ze zitten. Zit je met een royaal inkomen in een grote sociale huurwoning waarom zou je dan uit je buurtje moeten vertrekken? Je hebt heerlijk de ruimte in je (te grote) sociale huurwoning en eventuele aanbiedingen van de WOV voor een kleinere sociale huurwoning leg je bij het oud papier. Ook de huidige trend van mensen die hun huis voor tonnen winst verkopen en in een sociale huurwoning trekken met een gigantische spaarrekening zou een punt moeten zijn voor de HVO met meerdere huurdersverenigingen en Woonbond eens aan de bel te trekken in Den Haag. Misschien daar eens wat aktie in ondernemen HVO? Was het niet zo dat ook de HVO betrokken was bij de voorbesprekingen over "seniorenwoningen"?
Helaas toch niet helemaal begrepen, Ed? Scheefwoners zijn soms best sociaal en willen hun riante grote woning best inruilen voor een kleine, maar dat mag niet. Niet zij (of de wet of de regels) maar de WOV steekt hier een stokje voor. Maar misschien heb je wel een briljant ander idee over de doorstroming? We zijn benieuwd.
Waar wij als HVO tegen of voor zijn kan je misschien beter even navragen, want van onze acties ben je duidelijk niet op de hoogte.
Dus scheefwoners met een hoog inkomen boven de sociale huurgrens mogen volgens de HVO wel naar een kleinere sociale huurwoning? Volgens mij is het toch zo dat je belastbaar inkomen beneden een bepaald bedrag moet liggen voor het verkrijgen van een sociale huurwoning? Of heb ik het verkeerd???? Denk dat hier ook een reden voor de WOV is om nee te zeggen, maar dat antwoord laat ik graag aan de WOV over.
Hee Ed, leuk dat je reageert. We hebben inderdaad met Woonbond uitgezocht hoe de toewijzing concreet met de Boomstraat had gekund. En idd had voorkomen kunnen worden dat mensen die hun huis verkopen met tonnen winst daar in gekomen zouden zijn. Dat hebben we ook gedeeld met de WOV.
Even als dat we ze herinnerd hebben aan de eerdere toezegging van het oude WOV bestuur dat het een gemengd complex zou zijn voor jongeren én ouderen. Het is echter een keuze van de WOV geweest omdat niet zo te doen, dus zowel het toelaten van ouderen uit een koopwoning als het niet bieden van kansen aan jongeren. Dat hebben ze tijdens de Algemene Ledenvergadering gezegd en tijdens onze evaluatie van de prestatie-afspraken.
Lijkt mij een enorme gemiste kans voor ouderen én jongeren.
Daarnaast was de HVO inderdaad betrokken bij gesprekken over een lokale Oostzaanse seniorenregeling. De HVO was namelijk van mening dat Oostzaanse ouderen binnen Oostzaan zouden kunnen verhuizen naar passende woning. En dat met medeneming van hun huur zodat jonge gezinnen een kans konden krijgen in Oostzaan.
Zoals je weet was de HVO zelfs initiatiefnemer daarvan. Ook hier heeft de WOV een stokje voor gestoken omdat ze niet wilden dat ouderen hun oude huurtje mee zouden kunnen nemen. Dat zou te duur zijn voor de WOV. Ook dit hebben we met de Woonbond besproken en aangetoond dat het voor de WOV geen teruggang in inkomsten zou zijn, maar dat ze minder meer opbrengsten zouden krijgen. Hoe bedoel je sociaal?
Jij zit in de Adviesraad van de WOV. Heeft die eigenlijk nog wat intern gedaan? Volgens de voorzitter waren jullie ‘dag en nacht’ bezig met het jaarverslag, maar zijn deze punten nog langsgekomen? En wat is jullie standpunt? Jullie vertegenwoordigen immers de WOV leden?
Beste Steve, mijn reactie zijn puur persoonlijk en niet vanuit de AR. Wel wil ik reageren op je opmerking over de seniorenregeling waar de WOV niet achter staat volgens dit artikel. Ik begrijp echter niet wat het beletsel zou zijn voor senioren. Als ik een rekensommetje maak, wat de HVO ook kan, dan zou het kunnen dat een senior met huurtoeslag en de besparing op de energiekosten een gelijk bedrag of misschien iets minder zou kunnen betalen als in de "oude" te grote woning. Met een stukje begeleiding vanuit de HVO en/of WOV zou het misschien mogelijk zijn diverse senioren te overtuigen.