In 2018 ging Vlaar Enveloppen in Krommenie failliet. De eigenaar van het pand zou het willen slopen om het terrein te ontwikkelen. Maar sloop is niet toegestaan omdat het een gemeentelijk monument is.
De eigenaar heeft geprobeerd de status van gemeentelijk monument ongedaan te maken maar haalde bakzeil bij de rechter. Zaanstad overlegt nu met de eigenaar over de toekomst van het pand.
Begin februari 2017 werd bekend dat het fabriekscomplex aan de Noordervaartdijk 10 in Krommenie waar sinds 1970 Vlaar Enveloppen zat een gemeentelijk monument werd. Vroeger was dit de fabriek van Woud & Schaap, dat later opging in Verblifa*. Het pand werd gebouwd in 1897. Deze status maakt sloop onmogelijk, maar ook verbouwingen zijn aan strenge regels onderhevig.
De woordvoerder van Zaanstad meldt dat tegen de aanwijzing tot gemeentelijk monument beroep is ingesteld maar dat het beroep is door de rechter in november 2018 ongegrond is verklaard. Hoe nu verder?
“Er worden gesprekken gevoerd met de eigenaar over de gebiedsontwikkeling aan de Noordervaartdijk. Dat proces valt binnen MAAK Noord.”
Vlaar Enveloppen werd in 1926 in Zaandam door P. Vlaar & Zonen opgericht als papiergroothandel. Na de oorlog nam de oudste zoon het bedrijf over, in de jaren ’60 werd begonnen met het produceren van enveloppen. In Groningen startte een andere zoon, Joost Vlaar, een eigen groothandel in papier en enveloppen: Vlaar Groningen. Ook hier werd in de jaren ’60 met de productie van enveloppen gestart. In 1972 nam Joost Vlaar het bedrijf P. Vlaar & Zonen van zijn broer over. Vlak daarvoor was ook het historische pand in Krommenie aangekocht. In 2018 ging het bedrijf failliet, een doorstart is niet gelukt. Het pand in 1925:
* Over de gebeurtenissen rond Verblifa (Verenigde Blikfabrieken) in de Tweede Wereldoorlog maakten we met Monumenten Spreken een minidocumentaire.
Ik ben opzoek naar een werkplaats.+- 150m2. ik zie daar echt veel mogelijkheden. een creatief collectief.
Als iemand weet met wie ik moet bellen of mailen dan hoor ik het graag.
zelf krijg ik geen gehoor.
Dag Maarten, Ik heb samen met een aantal klasgenoten de opdracht gekregen van de Gemeente Zaanstad om onder andere het gebied rondom het Vlaar terrein te ontwikkelen. Ik ben erg enthousiast over jouw belangstelling in het Vlaar pand. Wij hebben als groep bedacht dat dit gebied goed zou kunnen dienen als creatieve broedplaats, met onder andere de Loads van Peter Meijn, die in het Chromos pand ernaast zit. Wij zijn erg op zoek naar mensen die gebruik willen maken van de ruimte in het gebied om daar creatief aan de slag te kunnen gaan. Uw bericht sprak me daarom ook erg aan! Als u contact met mij op zou willen nemen op: merijn.rood@hva.nl zou ik het erg waarderen!
Inderdaad een mooie plek voor de Groote Weiverdie nu dreigt te verdwijnen tbv sociale woningbouw. En wie weet groot genoeg om zowel de Groote Weiver als appartementen voor jongeren te huisvesten? Twee verdiepingen!
... De Groote Weiver!
Het zou een prachtlocatie voor De Groote Weiver zijn inderdaad!
Er zijn zoveel Zaanse jongeren, starters die graag een woonruimte willen betrekken. Renoveer het tot ęén en tweepersoons woonunits! Succes verzekerd!
Ik het een mooi pand vind, en vind dat je het niet moet slopen.
Maar het is toch ook ronduit raar dat als een ontwikkelaar een pand koopt dit even later tot monument wordt verklaard en je er niks mee kunt?
Het pand is redelijk ongeschikt voor woningen, energielabel?, lekker licht, toegangswegen. Er zijn mogelijk wel geschikte mogenlijkheden, maar dat moet een gemeente toch wel direct regelen bij vrijkomen pand.
Het feit dat een pand tot monument wordt verklaard gebeurt niet 'ineens': er gaat over het algemeen een behoorlijk lang traject aan vooraf. Onze vereniging Zaans Erfgoed documenteert panden - maar ook paden, bruggen etc. - die kenmerkend zijn voor de Zaanstreek. Die documentatie gaat ook naar de afd. Monumenten van Zaanstad. Die beoordelen daarna zelf of het inderdaad een beschermenswaardig pand is.
Zaans Erfgoed is met de gemeente via een convenant - dat onlangs verlengd is - overeengekomen dat er jaarlijks 10 panden gemeentelijk zullen worden beschermd. Dat zijn dan panden die vermeld staan op onze lijst - met een kleine 100 panden erop - waarvan wij de 10 meest noodzakelijke aanwijzen. Uiteindelijk heeft de gemeente de laatste stem in dit proces.
Ook Vlaar staat al heel lang op deze lijst.
Voor wie ons werk wil ondersteunen, en nog geen lid is: www.zaanserfgoed.nl/home/lid-worden/
wat ben ik blij dat dit karaktervolle gebouw blijft bestaan en dat er hopelijk studio's of 2 persoons appartementen gemaakt kunnen worden zodat de jongeren een fraai plekje kunnen bewonen.
Terecht niet slopen van zo'n prachtig pand.
Leuke ruime startersapp. van maken voor een leuke prijs.
De jongelui mogen ook wel eens op een knappe leeftijd een eigen optrekje ipv 15/20 jaar wachten op een woningin de Zaanstreek.
Wat zou het mooi zijn als je daar jongeren en starters loftwoningen in zou maken., voor een sociale prijs.
Het lijkt mij dat je daar een klein stukje woningnood voor jongeren kunt oplossen!