Als je in Zaanstad als voetganger veilig wilt oversteken, moet je soms het heft in eigen hand nemen.
Dat hebben de kinderen in de buurt van de Regenboogforel in Plan Willis in Krommenie goed begrepen. Zij hebben in het weekend zelf maar een zebrapad gemaakt en met ‘borden’ aangegeven dat dertig kilometer in de buurt de gewenste snelheid is.
Misschien een idee voor bewoners en winkeliers in de buurt van de bijna onzichtbare zebrapaden op het Padlaan en de Badhuislaan bij de kruising met de Zuiderhoofdstraat? Daar moeten met enige regelmaat automobilisten krakend op de rem, omdat bijna niet te zien is dat voetgangers oversteken op een zebrapad.
Verkeersveiligheid ondergeschikt
Josefien Gigengack, die vlakbij het kruispunt een winkel heeft, meldde dit probleem al een aantal malen bij de gemeente. In een brief van 7 oktober 2016 brengt zij het zelfs onder de aandacht van het college van burgemeester en wethouders met de suggestie om er – net als in Zaandam – een regenboogzebrapad van te maken. Zij heeft, vijf maanden later, nog steeds geen antwoord gekregen. Informeel heeft zij vernomen dat het wachten is op meer schilderwerk, zodat het opknappen van de zebrapaden kan worden uitbesteed. Het economisch belang gaat in Zaanstad kennelijk boven het belang van verkeersveiligheid.
Een bijdrage van Jaap de Jong, de foto linksboven van de zebrabips is vandaag speciaal gemaakt voor De Orkaan door Sjors Mercx
ho ho mensen het zijn ambtenaren hoor en die zijn aangenomen om zoveel mogelijk langs elkaar heen te praten, en mocht er eentje zijn die het te vlug wil dan wordt hij/zij op staande voet ontslagen, ik stel voor dat alle wegen een groot zebrapad worden zodat het niet uitmaakt waar je over steekt je hebt altijd voorrang, misschien hier en daar een klein stukje van een meter of tien om te parkeren want dat mag op een zebrapad tenslotte niet
De essentie is niet het aanbesteden of het ambtenaren laten opknappen, maar hoe gaat de gemeente om met het op orde houden van openbare ruimten. In deze twee gevallen in Krommenie is ook de (verkeers)veiligheid in het geding en de manier waarop de gemeente reageert op meldingen van inwoners. Dus de klantgerichtheid; de service die we krijgen voor de gemeentebelastingen die we betalen.
Alleen als het om Monet gaat, lijkt de gemeente warm te lopen voor schilderwerk. Op Facebook meldde iemand dat zij 'maaaanden gelden een verzoek heeft ingediend voor het opnieuw schilderen van de invalidenparkeerplek voor de Coop aan de Saturnuslaan in Krommenie. Eerst een reactie dat het even niet kon in verband met de vrieskou. Daarna een bericht dat de melding was afgesloten. Inmiddels nog steeds geen vakje geschilderd'.
Nogmaals wie moet dat dan doen, er moesten minder ambtenaren komen dus die schilder is er niet meer op de gemeentewerf. Aanbesteden duurt langer maar dat was ook al bekend bij het zetten van het kruisje op het stembiljet bij de partij die minder ambtenaren wilde
Of te wel de gemeente doet het nooit goed. Doen ze tegen de volle mep staat de oppositie weer te blaffen over dat ze teveel betalen en dat de zielige burger dit weer op moet hoesten. Doen ze een aanbesteding dan vindt de andere club dat het te lang duurt.
Dat een aanbesteding 5 maanden moet duren gaat er moeilijk in. En met 'volle mep' voor vakwerk dat veiligheid oplevert zal de oppositie niet zo snel zitten?
De juiste termijnen ken ik niet maar eerst een raadsbesluit, dan een aanbesteding en dan nogmaals de raad voor het kruisje. Maar ik weet het als het niet uitkomt gooit hetcollege het geld over de balk maar als het vanuit de oppositie komt mag het goud geld kosten.
Beste Jan, bedankt voor de suggestie, maar daar lossen we het probleem niet mee op. Het gaat hier om een onveilige situatie die de gemeente niet oppakt.
volgens mij is zo een regenboogzebra niet rechtsgeldig