Voorlopig zullen er nog geen vluchtelingen worden opgevangen op de Bibby Progress, de tweede asielponton van het AZC aan de Gerrit Bolkade. Een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) laat aan De Orkaan weten dat problemen met de stroomvoorzieningen hier de oorzaak van zijn.
Hoewel de Bibby Renaissance zo goed als gevuld is zal de Bibby Progress de komende tijd leeg blijven. In eerste instantie zouden de eerste asielzoekers voor kerst worden gehuisvest in de Progress, door de feestdagen werd dit uitgesteld. Nu dus opnieuw uitstel. Hoelang het gaat duren voordat de eerste bewoners op het megaschip met wooncontainers hun intrek kunnen gaan nemen is niet duidelijk.
Een woordvoerder van het COA wilde verder niet in detail treden over de problemen, buiten dat het gaat om de stroom aan boord van de Bibby Progress en niet om de walstroom. Wanneer de Bibby Progress gevuld zal zijn verblijven er zo’n 1.000 asielzoekers aan de Gerrit Bolkade.
Onenigheid
In aanloop naar de opening van het AZC hadden het COA en Zaanstad onenigheid over het stroomplan. Het COA wilde grotendeels dieselaggregaten gebruiken, terwijl Zaanstad inzette op walstroom. In samenwerking met infrabedrijf Equans en netbeheerder Liander is, met goedkeuring van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Provincie Noord-Holland, een tijdelijk stroomplan gerealiseerd. Deze voorziening maakt gebruik van walstroom en biodieselgeneratoren.
Het tijdelijk stroomplan heeft een looptijd van zeven maanden (tot juni 2025). Ook is er een definitief stroomplan ingediend en goedgekeurd. De komende maanden wordt gewerkt aan de aanleg van warmtepompen, accu’s en zonnepanelen voor het realiseren van het definitieve stroomplan.
Door: Rick Nieborg, met informatie van woordvoering COA en eerder nieuws op De Orkaan (lees hier ons dossier) Foto: Truus Vegter (Bibby Progress vlak na plaatsing).
Ach dan gooien we de gemeente belastingen toch weer omhoog. Heerlijk besturen met andermans geld!
En zo blijven uw en mijn belastingcenten de Zaan in stromen. Dat lege ponton kost het COA/Zaanstad cq de belastingbetaler inmiddels al honderdduizenden, zo niet miljoenen euro's weggegooid geld. En dat al bijna 2 jaar lang. Weg geld. Geen opvang. Tegenslag op tegenslag. Het failliet van de asielopvang in Nederland/Zaanstad.