Hoe de Gedempte Gracht er in het verleden uitzag is vanaf 1 september te zien op… de Gedempte Gracht (waar anders?).
In de etalages van De Jager op de Gracht, Fotostudio Heno, Steps, Sport2000, Blokker, Pfannini, Patisserie en Chocolaterie Buter, Bruna, Hema, Metselaar Optiek, ’t Groene Pandje en Albert Heijn zijn historische foto’s te zien van hoe deze panden er vroeger uitzagen.
In de Rozenhof is een tentoonstelling met beeldmateriaal en achtergrondinformatie over hoe de Gracht door de jaren heen veranderd is. In de Albert Heijn wordt aandacht besteed de geschiedenis van het gebied rond de Hermitage (vroeger ’t Ventje en het Ankersmid).
De tentoonstelling ‘De Gracht door de jaren heen’ is georganiseerd door de vereniging Historisch Zaandam samen met ondernemers ‘op de Gracht’. De tentoonstelling opent op 1 september en is t/m eind oktober te zien.
Op zaterdag 1 september, de dag van de Zaanse Erfgoedmarkt in de Oostzijderkerk, wordt om 13.00 en 15.00 uur vanuit de kerk een Instagramwandeling over de Gedempte Gracht georganiseerd. Meer informatie op historisch-zaandam.
De foto boven (Gemeentearchief Zaanstad) is Gedempte Gracht in 1900 gezien in oostelijke richting, pand links later Belastingkantoor, nu Intertoys.
De Orkaan schreef de afgelopen jaren ook veel over de Gedempte Gracht. Hier onze mini-webexpo…
Paasveemarkt, 1948
Markt op de Gedempte Gracht (Chris Krijt)
Kiosk met PSP-leus op marktmeestershuisje.
De paviljoens en het Ankersmidplein eind jaren negentig.
Vrijmarkt voor Eric’s automatiek in 1996, met rechts nog de winkelpaviljoens op de Gedempte Gracht.
Vóór Eric’s Automatiek: de City Bar van familie De Bree, zij beheerden ook een logement op dat adres. Hier een foto uit 1900 van Foto Nieuwstad Koog aan de Zaan.
Dezelfde plek in 1952, met de markt nog op de Gedempte Gracht.
Eric’s Automatiek (bekijk hier het filmpje van het afscheid)
Het nieuwe pand van V&D aan de Gedempte Gracht, inclusief decoraties om de betonnen wand wat op te vrolijken
Het einde van V&D (2015)
Het begin van de ZARA (2016)
Gevelsteen Synagoge onthuld
Handtekeningenactie voor Cultuurcluster-referendum
GroenLinks verkiezingsactie
Vanaf de Saentower…
Het pand Gedempte Gracht 91 moet een mooie woning zijn geweest. Er woonde een rijke familie, waar mijn moeder, Geertje Nachbar - Kuik (1911-1986) in 1935 als dienstbode - en afkomstig uit de gereformeerde binnenlanden van Drenthe - woonde. Dit getuige een onlangs verkregen verlovingskaartje (tweede Kerstdag 1935) van mijn ouders. De foto's van nummer 91 zijn wegens copyrightclaims helaas alleen ter plaatse bij het GAZ raadpleegbaar. In het pand Gedempte Gracht 72 huisde mijn schoolmaatje Wim Kan (niet de cabaretier, maar wel humoristisch).
Helaas is de Gedempte Gracht qua mooie oude panden onherstelbaar verbeterd.
:-) Wat leuk. De humoristische Wim Kan is mijn vader.
Ik vind het altijd een bij elkaar geraapt zooitje, die gebouwen aan de gedempte gracht, maar dat was in 1900 dus wel mooi. Wie heeft er voor gezorgd dat elk gebouw 100% anders moet zijn als het gebouw ernaast?
Honderd jaar geleden zaten de eigenaren van de huizen op zondag netjes naast elkaar in de kerk. Daar leerden ze wat goed nabuurschap was en wat goed rentmeesterschap was. Dat zag men terug op straat. Ze hadden natuurlijk ook geen schulden en werden door de banken niet gedwongen tot winstmaximalisatie. Nu zitten we met de valse gevels (fals fronts) van Soeters, die precies de huidige valse tijdgeest weerspiegelen.
En toch... denk ik met enige weemoed terug aan de paviljoens, en dan in het bijzonder aan ijssalon Basta! Het ijs, maar zeker ook de broodjes en de appeltaart, de dougnut-hindernisbaan. Wat kon je toch heerlijk zitten op het halve bovenverdiepingkje, lekker aapies kijken. Ook traiteur Rob Wijgaard ben ik nog altijd niet vergeten. Trouwens, het Trefpunt vond ik ook best geslaagd, voor het in verval raakte. Get, ik voel me plotseling akelig oud!