Mensen geboren in 1963 of 1964 kunnen nu ook online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.
Daarmee is de tweede groep 60-minners aan de beurt om een afspraak te maken. Ook voor hen geldt dat ze gevaccineerd kunnen worden als ze minimaal 3 maanden geleden de laatste vaccinatie hebben gehad of besmet zijn geweest met het coronavirus.
In de tweede helft van januari moet iedereen van 18 jaar en ouder “de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen” aldus de nieuwste kabinetsplannen.
Gister is een vaccinatie-locatie in Purmerend geopend waar dagelijks 3.456 mensen kunnen worden geprikt. De capaciteit van de Zaandamse vaccinatie-locatie PG1 is opgevoerd van 660 tot 864 per dag, er wordt tot 22.00 uur geprikt. In het voormalige gemeentehuis van Beemster wordt deze week een derde booster-priklocatie in Zaanstreek Waterland ingericht waarbij door de GGD de hulp van Defensie is gevraagd voor het zetten van prikken en administratieve taken.
60-plussers met een afspraak ná de jaarwisseling kunnen dat vervroegen naar vóór 31 december, “voor zover de capaciteit dat toelaat”. Ze worden deze week per SMS geïnstrueerd.
Prik-tips:
- Deze website in de gaten houden: daar worden de nieuwe leeftijdsgroepen aangekondigd, nu is dat geboren in 1963, 1964 of eerder.
- Niet wachten op de uitnodigingsbrief, maar meteen een afspraak online maken als je jaar aan de beurt is.
- Ongelukkige tijden voorgesteld bij de 3 opties? Op ‘vorige’ klikken (na het inloggen met je DigiD en invoeren va postcode) en dan weer op ‘volgende’, dan worden weer andere plekken en tijden aangeboden.
- Bonustip: een iets andere postcode (verder weg van Amsterdam) invullen (PG1 is ‘1506’).
- Het is nog onduidelijk of partners en mantelzorgers via een telefonische afspraak ’toegevoegd’ kunnen worden aan een andere afspraak.
Wie liever belt om een afspraak te maken, moet eerst de uitnodigingsbrief afwachten. Zonder brief kan er geen telefonische afspraak worden gemaakt. Volgens de GGD is er behoorlijke achterstand met het versturen van brieven.
Foto Jan van Beek: geen file bij boosterprik in Zaandam
De rekensom is simpel: Zaanstad heeft pak'm beet 150.000 inwoners. Verdeel die gemakshalve over 100 leeftijden, dus 1.500 per geboortejaar. Vandaag en gisteren mochten 3 geboortejaren (1963, 1964 en 1965) gaan inplannen: 4.500 man/vrouw. In Zaandam is de capaciteit per dag is ruim 800 las ik eerder op de Orkaan, dus 1.600 in twee dagen. Tweederde van de Zaankanters moet dus ergens anders heen voor de boosterprik. Ik denk zelfs dat van de genoemde geboortejaren er bijna niemand in Zaandam terecht kan omdat de plekken al vergeven zijn aan mensen die eerder geboren zijn en zich dus eerder konden aanmelden.
Dat wil ik best geloven, maar zet dan bij de aanmelding ook een vraag als: "beschikt u over een auto?" en betrek het antwoord bij het aanbieden van de lokaties. Nu worden alle schaarse plekken in PG1 voor potentiële Zaanse fietsers zonder auto vergeven aan Zaanse automobilisten die best even naar Purmerend hadden kunnen rijden.
Ruim een kwart van de huishoudens heeft géén auto en dat loopt op tot wel 60% in de laagste inkomensklasse. Toch lijkt keer op keer de eerste vraag bij de keuze voor een accommodatie: hoe komen we er met de auto?
Wacht even. Dat tentje op de foto (waar ik elke dag langs fiets) is een priklocatie? Dat hield ik niet voor mogelijk. Dit is toch volstrekt ontoereikend qua grootte en comfort? Ik verwacht een grote hal met honderd prikkers! Ik wil wel helpen prikken vanaf aanstaande zaterdag. Hup voor het eind van het jaar iedere zaankanter geprikt.
Nee, dat tentje is de priklocatie niet maar een soort wachtruimte voor als het druk is en als het dan regent sta je droog!
Als je door het tentje loopt kom je bij de ingang.
Éénmaal binnen is het precies hetzelfde als in de sporthal maar veel kleiner.
Waren er in de sporthal iets van 12 prikhokjes, hier zijn er maar 3.
Ah dat scheelt al een hoop haha. Maar toch... 3 prikhokjes, nou ja wat zal ik zeggen.
Ik mag met de trein naar de RAI, idioot gewoon dat de locaties niet fijnmaziger zijn opgezet. 1 priklocatie op 200.000 inwoners en afstanden die voor velen zonder auto amper te doen zijn. Ze zouden de vaccinatiegraad kunnen verhogen als je je in elk dorp gewoon kunt laten vaccineren. Met testen is het net zo, je gaat toch niet als je niet al niet lekker bent nog 11 km fietsen naar de teststraat?
Waarom kan je niet gewoon kiezen voor Zaandam als je in Zaandam woont en geen auto hebt? Moet ik dan echt helemaal naar Purmerend of de Rai fietsen of me onderweg laten besmetten in het OV? Echt, zo kansloos dit systeem...
Peter, zie het kopje "ongelukkige tijden" hierboven. Gewoon een aantel keer proberen tot je Zaandam krijgt.
Flip, heb ik allemaal (terug, andere postcodes, opnieuw inloggen etc.) tig keer geprobeerd, maar kreeg echt geen enkele keer Zaandam als optie. Zouden ze daar al/nog vol zitten of zou onze lichting daar nog niet in het systeem zitten?
Hoe dan ook, ik kan morgen in Purmerend terecht en het wordt gelukkig lekker weer voor een fietstochtje.
Nee, opnieuw inloggen (en zelf andere postcode) is niet nodig. Alleen op 'vorige' klikken bij de 3 aangeboden afspraken en vervolgens weer naar de afspraken, telkens verschijnen er 3 nieuwe.
Ja,ik kreeg inderdaad 3 nieuwe mogelijke afspraken, maar NOOIT in PG1.
Overigens las ik ook op de overheids- en de GGD sitedat ik ter plekke zelf zou kunnen kiezen uit 3 verschillende vaccins. Dat bleken dus Moderna, Moderna en Moderna te zijn. Heel raar aangezien ik vanwege een astmatische aanleg eerder Pfizer i.p.v. Modern kreeg. De GGD in Purmerend legde uit dat ze op die lokatie alleen Moderna prikten en dat ik dan een andere afspraak zou moeten maken. Een arts daar zei weer dat iedereen bove de 50 Moderna kreeg. Dat bleek alleen weer niet voor hemzelf te gelden, want in zijn poging mij gerust te stellen zei hij dat hij zelf 2 x met Moderna geprikt en onlangs juist een Pfizer booster had gekregen.
Als één ding mij duidelijk is dan is het wel dat edereen maar wat zegt en doet maar, dat niemand de verantwoordelijkheid neemt om het goed te regelen.
@ orkaan.
Ja, dat klopt ! Ik heb dat een keer of 4 gedaan en toen had ik een voor mij acceptabele locatie en tijd .Ik kon bijvoorbeeld ook op zondagavond 2 januari 21.40 terecht in Purmerend maar dat is voor mij een ongunstig tijdstip.
Natuurlijk was ik ook liever naar de Pieter Ghijsenlaan gegaan maar Purmerend is 20 km en de locatie is op de hoek Purmerenderweg / Westerweg vlak bij voetbalclub Wherevogels
Redactie, bedankt voor het bericht ! Ik heb gelijk een afspraak gemaakt en ik had de keuze uit Purmerend, Amsterdam Noord of de RAI.Heb gekozen voor Purmerend en kan 31 december al terecht!