De Gasunie gaat naar de Raad van State om het nieuwe bestemmingsplan tegen te houden dat door Zaanstad is gemaakt voor het gashouder/Nuon-terrein op de hoek van de Westzijde en de Vincent van Goghweg.
Eerder werd al duidelijk dat de Gasunie bezwaren had tegen het bestemmingsplan. Zaanstad heeft kennelijk deze bezwaren niet gehonoreerd waardoor de Gasunie de stap naar de Raad van State maakt.
De Gasunie stelde in september dat Zaanstad onvoldoende rekening had gehouden met de ‘hoge druk aardgastransportleiding’ op het terrein. Woningen zouden te dicht bij het gebouw met de leiding staan en het gasontvang-station zou foutief in de plannen staan.
Welke bezwaren wel of niet gehonoreerd zijn en waarom de Gasunie precies naar de Raad van State gaat is nog onbekend. De brief van de Raad van State over de procedure is – gewoontegetrouw – niet openbaar gemaakt door Zaanstad. Waarom is onduidelijk, het college gaat de brief zelf ‘afdoen’ en de raad ‘nader berichten’.
Zaanstad staat wel hogere geluidswaarden toe in het nieuwe bestemmingsplan dan normaal vanwege het verkeerslawaai. Pikant is dat hogere geluidswaarden bij het Hembrugplan hebben geleid tot vernietiging van de plannen door de Raad van State.
Op het voormalig gasfabriekterrein op de hoek van de Prins Bernhardbrug en de Vincent van Goghweg (Westzijde 270-276) in Zaandam zijn 124 woningen gepland in De Industrieel.
Kat(Zaandam) in het nauw (gebrek aan bouwruimte wegens overbevolking in een veel te klein land) maakt rare sprongen.
Het gaat naar mijn idee om de afstand tussen de nieuwbouw en de hoge-druk-gasleiding. Daar is een norm voor en die wordt niet gehaald. Het gaat niet om een paar centimeter! De leiding loopt om de zuidkant van het terrein. Ooit is er al uitgerekend dat aanpassingen vele miljoenen euro's gaat kosten.
Zaanstad staat wel hogere geluidswaarden toe i.v.m. verkeer, waar echter geen rekening mee gehouden wordt, is het geluid dat het gasontvangststation zelf produceert. Dit kan afhankelijk van het seizoen flink verschillen. Bij afname van gas produceert dit namelijk een irritant geruis, dat in de nabijheid goed te horen is. Als de geplande bebouwing doorgaat, zullen de toekomstige bewoners, in de nabijheid van het gasontvangststation, gaan klagen over dit irritante geluid.
Is dit niet een merkwaardige procedure?
De verkoop van de woningen is gestart op 25 mei j.l.
Dan zou je toch verwachten dat alles in kannen en kruiken is.
Maar ja, bij De Witte Olifant ging er ook het één en ander niet goed.
In de documenten over het nieuwe bestemmingsplan komt het woord ‘Gasunie’ ook niet voor.