Op 8 maart kan iedereen los op MAAK.Zaanstad in het werkatelier ‘Zicht op Zaanstad’. Het is volgens de uitnodiging “een eerste aanzet voor Zaanstad om te komen tot Zaanse handvatten voor de toekomstige gebiedsontwikkelingen in de stad.”
Handvatten dus. We hebben geen idee wat dat inhoudt, maar dat geldt voor het hele MAAK.concept. Is het een plan? Een besluit? Een droom? Een verkenning? Een visie? Een voorstel?
Voorafgaand aan de werkateliers zijn er lezingen van architectuurhistoricus Dirk Baalman, etnoloog Gerard Rooyakkers en journalist en publicist Fred Feddes. Dagvoorzitter is Thijs Asselbergs, hoogleraar Architectural Engineering (TU Delft).
Het begint om 13.00 uur (vanaf 12:00 inloop en lunch) in de Honigfabriek, Zuideinde 74, Koog aan de Zaan en eindigt om 18.00 uur met een borrel (dat snapten we dan weer wel). Uiterlijk vandaag aanmelden.
En zijn vier MAAK.Zaanstad-gebieden: Achtersluispolder, Zaandam Centrum Oost, Zaandam Midden en Krommenie-Wormerveer.
Achtersluispolder
Voor de Achtersluispolder, “een scharnierpunt tussen Zaanstad en Amsterdam”, bestaan al grootste plannen (of visies, dromen, ideeën). Zaanstad heeft KCAP Architects & Planners de opdracht gegeven “om een verkenning van dit veelzijdige gebied” te maken. Het bedrijventerreinen moet “een gemengd en levendig werk- en woongebied” worden “om te kunnen voldoen aan de woningbouwopgave van 20.000 woningen.”
Dat er een “woningbouwopgave van 20.000 woningen” is, veronderstelt overigens dat daarover al besluitvorming heeft plaatsgevonden (en dat is volgens ons niet het geval). Het is een fundamenteel MAAK-probleem: plots worden ideetjes ‘opgaven’.
De ‘ideetjes’ van KCAP Architects & Planners: de Thorbeckeweg ligt in de weg (en het Vijfhoekpark ook).
Er wordt gedacht aan twee nieuwe ‘steden’: Stad aan de Zaan (o.a. in Vijfhoekpark getekend) en Nieuwe Stad aan het IJ.
Uit een detailtekening blijkt inderdaad dat de plas in het Vijfhoekpark blijft maar dat andere stukken bebouwd worden (in de droom van KCAP) met de Kop van de Bomenbuurt en Vijfhoekpark Campus (onderwijs, sport, wonen).
De Kop van de Bomenbuurt krijgt woningbouw en kantoren, het Barnegat (het licht-paarse stuk op de kaart) krijgt ‘kleinschalige vermenging bedrijvigheid en wonen’. Kleinschalig ziet er in de presentatie zo uit:
Hieronder de boulevard aan de NoorderIJplas, met een tram die uit Amsterdam komt (nu rijdt er overigens nog geen enkele tram in Noord) en de Vrede op de achtergrond achter het historische zeilschip, de hipsters spelen volleybal. De senior citizen is de weg kwijt.
Afbeelding onder: Achtersluispolder nu, afbeelding helemaal boven: ‘Het Groene Front’ uit de verkenning van KCAP die je hier in z’n geheel kan downloaden.
Maar.... maar... het park dan?! Is toch heerlijk dichtbij recreëren, wandelen of sporten voor al die mensen die daar straks komen wonen. Toen ik nog in Amsterdam woonde was ik vaak in het Rembrandt, Sloterplas, of Vondelpark te vinden, iets is vergelijkbaars is toch ook te maken van het Vijfhoekpark. Sinds ik Zaandam centrum woon mis ik het groen op loop of fietsafstand wel echt. En daar ligt dan gewoon een heel park al mooi dichtbij klaar voor gebruik, toch zonde als je dat weghaald.
Het zou mooi zijn als het plan wordt benut om een vaarroute te ontwikkelen van de Achtersluispolder naar de Gouw en de Watering .
Eelcootje, als jij wethouder wordt kan jij dit toch regelen. Het ligt allemaal op Oostzaans grondgebied. Mocht je geen wethouder worden kan je het altijd nog voorstellen in de raad. Zorg er dan ook voor dat de vaar route met elektrische motoren gebeurd. Te veel fijnstof krijg je dan weer.
Er is al een route, zonde van het geld.
En wederom zijn er plannen om het Vijfhoekpark op te offeren...
wat het is? Kijk eens op hun site. Daar staat:
Zaanstad. Een stad met een unieke samenstelling, een bijzondere geschiedenis en prachtige kansen voor de toekomst. Die toekomst maken we samen. MAAK.Zaanstad is het initiatief dat een viertal gebieden in de gemeente wil laten groeien en bloeien. Door samen met bewoners en ondernemers in gesprek te gaan, bekijken we hoe we deze vier gebieden, ieder rijk aan historie, een positieve impuls kunnen geven.
dat kan dus: iets samen willen doen.
het zou mooi zijn als de thorbeckeweg, net als de spaarndammerdijk in amsterdam, voor een deel wordt ondertunneld.