Wethouder René Tuijn dacht in september vorig jaar nog dat de voormalige veevoederfabriek De Pijl op het Brokking-terrein in Wormerveer behouden zou kunnen worden of teruggebouwd zou kunnen worden met behoud van de cultuurhistorische waarde van het gebouw. In het Zaanstad Beraad van gisteravond – 6 maart – moest de wethouder vertellen dat behoud van het pand ‘geen begaanbare weg’ is.
Helemaal verrassend was dat niet. Omwonenden waren in juli 2024 al op de hoogte gebracht van de nieuwe plannen die sloop en nieuwbouw inhielden. De website van ontwikkelaar De Nijs is glashelder: ‘Het huidige gebouw moet vanwege de slechte constructieve staat afgebroken worden’.
Tuijn en zijn collegegenoten deelden de ‘frustratie’ van de bewoners over de nieuwe plannen maar hoopten destijds nog dat het toch teruggebouwd zou kunnen worden. Daarover ging de wethouder in oktober ook in gesprek met de ontwikkelaar: ‘Wij hebben beloofd dat er terugkomt wat er staat’.
Maar dat gebeurt dus niet. De plannen uit 2024 worden uitgevoerd: sloop en nieuwbouw. En die nieuwbouw lijkt totaal niet op de aanvankelijke plannen.
De eerste plannen worden tien jaar geleden, in 2015, gelanceerd. In 2017 raakt architect Kathrin Hanf van het Amsterdamse bureau SeARCH betrokken bij het plan: woningbouw in de bestaande fabriek. Maar, aldus de architect: ‘op een gegeven moment kwam er stilstand in het project’ waarop ze in 2023 gevraagd werd nieuwbouwplannen te ontwikkelen. Wat er in de tussentijd gebeurde en waar de ‘stilstand’ vandaan kwam werd niet duidelijk. Wel zei ze dat ze het ‘heel erg jammer vond omdat we aan herbestemming hebben gewerkt’.
Wat ook onduidelijk bleef was waarom de oude plannen – die ze dus zelf gemaakt had – nu ‘niet haalbaar’ zouden zijn. De nieuwbouw is ook een beetje cultuurhistorisch correct volgens Hanf: ‘de referentie is het oude gebouw’.
Tijdens de bijeenkomst in september 2024 – geïnitieerd door ROSA – werd overigens duidelijk dat jarenlang nietsdoen (bewuste verkrotting noemen wij dat) tot de situatie had geleid waarin de oude fabriek niet meer te redden was.
De Pijl is een project van Ontwikkelcombinatie UBA/De Nijs. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zn. is de beoogd aannemer aldus de projectsite. De Nijs is ook ontwikkelaar van ZaanKwartier, een project dat ook al lange tijd stilligt. En ook een project waar beloofd is een deel van de bestaande bouw te bewaren.
Lees ook onze aflevering van Zaanse Dromen over Zaans Pijl.


Door Piet Bakker op basis van Zaanstad Beraad van 12 september 2024 en 6 maart 2025. Extra informatie van projectsites De Pijl en Zaankwartier.
De bouwplannen langs de Zaan op industrieterreinen is een noco!
Daar deze te dicht op bedrijven licht die overlast kunnen veroorzaken, we zouden bedrijven terreinen en ondernemmers meer ruimte moeten bieden daarnaast is de infra over de weg overbelast in die hoek ook ontnemen we de mogelijkheid om de Zaan als alternatieve aan en afvoer over water te ontnemen, veel waterwegen zijn ontnomen voor bouw van toren flats om een bootje op het water te kunnen zien, maar we klaggen als gekken dat de weg overvol is met vrachtwagens daarnaast wordt er door de overheid met verschillende maten gemeten en wat juridische niet mogelijk is wordt mogelijkheid gecreëerd door een niet we wet te schrijven. Allen deze helpen niet bij een gezonde Leefomgeving zo als we kunnen zien in Wormer met Cargill en de Zandweg dit komt door de overheid die geen duidelijkheid creëren over de klasifiseren van bedrijven en bedrijven tereinen Cargill is 5.1 industrie in een woonwijk waar 500 meter tussen zou moeten zitte er zijn in 2022-5-9 voorstellen ingediend voor oplossingen voor het heden en toekomst ( landsbelang) een oplossing voor alle partijen het is alleen jammer dat politieke partijen en ambtenaren het ongemakkelijk vinden dat iemand op komt voor ieders Gezonde Leefomgeving wordt vervolgd bij RvS.
De sloop en nieuwbouw geven wel zekerheid dat alles betaalbaar blijft voor onze inwoners en de socialen woningbouw maakt ook deel uit van in dit project.
van de website van de ontwikkelaar:
"Hoe is de verdeling van het type woningen?
Alle woningen zijn koopappartementen"
55 appartementen en 1 atelierwoning (koop)
Appartementen:
XS (ca. 85 - 95 m2)
S (ca. 106 m2)
M (ca. 122 m2)
L (ca. 167 – 119 m2)
L Silo (ca. 193 m2)
XL (ca. 182 – 185 m2)
XL terras (ca. 167 – 227 m2)
1 atelierwoning (ca. 180 m2)
Totaal ander plan nu. Ik vind het nieuwe gebouw echt een lelijk ontwerp. Niet in vergelijking met het eerste ontwerp. Het nieuwe ontwerp past totaal niet in het landelijke gebied langs Het Zwet. Verder zijn er meerdere vleermuisverblijven al opgeofferd en was het verhaal dat er in het gerestaureerde gebouw verblijven behouden konden blijven. Nu dus niet meer. Ik hoor heel graag terug wat er voor compesterende maatregelen hiervoor genomen worden. Nu zijn de vleermuizen totaal de dupe. Verder ook benieuwd naar het groen en de openbare ruimte. Dit was ook helemaal al uitgewerkt. Maar ik vind echt dit nieuwe ontwerp niet in verhouding met het oude ontwerp. Echt tienduizend in een ontwerp. een soort lego blokkendoos. Totaal geen charme van de Zaanstreek of verwijzing naar industrieel erfgoed. Dat de welstandscommiissie dit goed heeft keurd. Zaanstreek verliest zijn karakter. Lijkt meer op de blokkendoos van nieuwbouw Amsterdam noord show.
De ontwikkelaar wist dit al van te voren. Kan niet anders. Heeft nooit een serieus plan gemaakt op basis van de oude fabriek.
Heel.jammer , 10 jaar verder en nog niets , op naar 10 jaar Zaankwartier weer plannetjes maken en poppenkast . Je hoeft geen helderziende te zijn om de uitkomst te zien “erfgoed slopen want anders verdienen we als projectontwikkelaar te weinig” ! Misschien De Nijs nooit meer uitnodigen? Of verplicht stellen bij contract binnen 4 jaar ontwikkelen en erfgoed herbestemmen mee ontwikkelen ? Anders vervalt het contract en wordt er opnieuw gegund aan een andere ontwikkelaar.
Waar een wil is, is een weg. Maar de wil is er niet bij de Nijs. Mooie beloftes 7 jaar geleden om het gebouw te renoveren als ruil voor de bouw van 40 woningen aan de noordkant van de Pijl. Dit om de gemeenteraad overstag te laten gaan, welk bebouwing aan de noordkant, in de ecologische zone, niet zag zitten.
Er kan prima een nieuw gebouw gezet worden in de oude stijl, maar dat zal de ontwikkelaar te kort opleveren. Maar belofte maakt schuld zou wethouder Tuin tegen de ontwikkelaar moeten zeggen.Wie heeft het nu voor het zeggen, de wethouder of de ontwikkelaar!!!!
Zo is het Auke.
Kom op, niet vergaderen en lang dralen, betaalbare woningen bouwen met een rotgang ! het is een lelijke oude bouwval , we kunnen niet overal aan vasthouden .
l
Ik vraag mij af onder welke steen wethouder Tuijn heeft gezeten. Al jaren geleden heeft ontwikkelaar UBA/de Nijs aangegeven dat herontwikkeling van het originele pand niet haalbaar was. Zelfs in het originele plan was 'optoppen' noodzakelijk. En bovendien zou het pand gesloopt moeten worden om de woningen aan de normen te kunnen laten voldoen.
Wat wel verrassend genoemd kan worden genoemd is de eenvoud waarmee de ontwerpen (en uitgangspunten zoals ruimtelijke inpassing, aantal woningen en benodigde parkeerplaatsen) in de prullenbak gegooid kunnen worden, met instemming van de gemeente. In dit project is dat al eerder gedaan. Reeds verkochte woningen die een verdieping minder kregen, steigers die met 75% verkleind werden, deelproject 'sluiswoningen' die zonder enige ruchtbaarheid van 2x4 woningen naar 2x5 woningen werden 'geoptimaliseerd '. Het kan allemaal.
Om vervolgens als verantwoordelijk wethouder 'verrast te zijn' als je weerstand krijgt. Om met de Orkaan te spreken: daar vind ik wat van.
onbegrijpelijk wat ik lees het gaat de zelfde kant op als het Broking terein, slopen bouwen de bouw stil leggen jaren later weer beginen en vermoedelijk weer heeeel veel vergaderen over de aangenomen prijs daar het mayriaal fiks duurder is geworden, geen aan nemer die de overheid nog vertrouwd. alles licht te verpouperen dank zei de wethouders die het altijd beter weten.
Albert, dit is het laatste deelproject van Brokking aan de Zaan. Ik vermoed dat je verwijst naar het nabij gelegen terrein van Meneba (Zaankwartier). Daar wordt hetzelfde spel gespeeld. Ik vrees dat je dat helaas goed aanvoelt.
(gemeentelijke) monumenten zijn voor projectontwikkelaars mooie verhalen om door een architect mee te laten nemen in de tekeningen. Daarmee scoor je punten. Vervolgens ontwikkel je eerst de stukken die eenvoudig te slopen zijn en te vervangen zijn door nieuwbouw. Dan heb je je geld binnen. Vervolgens laat je de lastige stukken van het project net zo lang verpauperen dat je bij de gemeente kan gaan huilen dat het nu niet meer rendabel is om die 'ouwe bende' te behouden. En dan krijg je hulp. Dan krijg je de ruimte om wél rendabel te kunnen ontwikkelen. Het is gewoon de tactiek van het grote geld.
Ze komen ermee weg, blijkt. Want de wethouder is verrast!
(sorry ben hier een beetje cynisch aan het worden)
Wat een rare zaagtanden op dat dak. Maar zonder dat is het een lelijke kubus. De keuze lijkt dus tussen lelijk en raar. Het eerdere ontwerp komt m.i. veel dichter bij de look and feel van de huidige bebouwing.
Worden de ontwerpen voor moderne gebouwen gemaakt met die klassieke duploblokjes, van die rechthoekige? Dat zou veel verklaren.
maak je niet druk het is algemeen bekend, dat commissie een grote rol speelt,daar zit nu net de kneep en vertraging.
wat een falend bestuur. Hou dan je mond...kom niet met popie verhalen over erfgoed. nu voelt de burger zich genept. terwijl er nieuwbouw komt. Uba de Nijs is schaameteloos. Mogelijkheden genoeg. Het is zo n bijzondere locatie. Zaanstad kom op.....dit doe je niet.