Freek de Jonge duikt deze periode flink in zijn Zaanse verleden om zijn voorstelling Zaansch Veem 2.0 vorm en inhoud te geven.
Eind november staat hij daarmee op het podium van het Zaantheater.
Parallel daaraan zal in de vitrine in het stadhuis een door hem samengestelde tentoonstelling te zien zijn.
Gisteren bracht hij uren in het gemeentearchief door om foto’s en informatie te zoeken, daarbij werd hij geholpen door archivaris Frans Hoving en zijn collega’s.
Thijs Tolk
Eerder plaatsen wij een oproep van Freek omdat hij zocht naar ‘Tijs Stolk’, een leerling die –net als Freek zelf- in het kader van een adspirantenfuif van leerlingenvereniging ZLV (Zaanlands Lyceum Vereniging), optrad in feest- film- en toneelzaal De Wadden die ooit op het Breedweer in Koog a/d Zaan gevestigd was. Hoewel Freek hoge ogen gooide, werd ‘Tijs Stolk’ de winnaar van de avond, schreef de krant.
“Tekko Taks, naar een stripfiguurtje uit die tijd. Ik ben ook wel bij hem thuis geweest hij woonde volgens mij in een “dijkhuis” aan de Overtoom in Westzaan.”
“Thijs was een bijzondere, voor mij een stevige, stoere jongen die goed was bij de gymlessen op het schoolveld aan de Zeemansstraat, achter de Vondelschool. Ik ben ook in 1944 geboren en woonde bij Freek in die Jaren in de Schildersbuurt in Zaandam. Achter ons huis voetbalde ik met Freek en zat in ‘58/’59 bij Freek in de klas. Ik dacht dat Thijs in een parallelklas zat.”
“Bijzonder… Ik heb wel veel Typhoon krantenknipsels over zijn werk als beeldend kunstenaar maar van zijn goochel talent was ik niet op de hoogte ;-).”
Ik kom wat laat met een reactie op dit artikel. Mijn Oma’s tweede man was Cornelis Tolk (Oom Kees voor ons). Oom Kees was Thijs zijn vader. In mijn jeugd verbleef ik vaak bij mijn Oma in het dijkhuisje aan de Overtoom in Westzaan. Thijs kwam sporadisch op bezoek en het was dan een als een wervelwind. Hij bleef nooit lang maar zijn bezoek was altijd ‘energiek’. Hij was vol enthousiasme. Helaas was er geen contact meer nadat zijn vader overleed. Ik ben bedroeft dat Thijs op zo’n relatief jonge leeftijd is overleden.
Jarenlang heb ik Freek gevolgd met veel belangstelling, zeg maar een fan. Nu blijkt dat hij Thijs Tolk kende! Wat een kleine wereld!
Groeten
Fred van de Geer
Verenigd Koninkrijk
Hallo Gerrit
Wat leuk om van jou te horen. Ik kreeg jouw bericht doorgestuurd van een goede vriendin uit de Zaanstreek.
Het klopt helemaal wat je schrijft. Ik heb er vaak aan gedacht als ik daar toevallig langs kwam: het was in Amaliegade (de koningin woont in een zijstraatje daarvan) en het moet in 1968 geweest zijn. Alleen kon ik me nooit voor de geest halen met wie ik daar ook alweer was. Maar nu je het zegt begint het te dagen.
De vraag is nu: weet jij dan wel iets over Henk? Bestaat hij nog?
Ik ben 2 jaar geleden na meer dan 50 jaar in Denemarken teruggekeerd in Nederland. Wil jij mij schrijven of bellen? Mijn mailadres is
richard.eichenberger@gmail.com
en mijn telefoonnummer
06 33 828 111
Ik woon
Túnkersstrjitte 1
8723CJ Koudum
Ik zou het leuk vinden om van je te horen.
Goeie kerst toegewenst en een voorspoedig nieuwjaar!
Dick
Wij zijn ooit nog eens met zijn vieren in een renault naar Denenmarken geweest en toen ging jij door naar Zweden naar je vriendin een dag later was je weer terug en zat je s avonds bij ons in het hotel en probeerde jn ons hotelkamer te slapen en werd je er in de nacht uit gezet
De door Freek gezochte Thijs Tolk heb ik redelijk goed gekend, bevriend waren wij niet maar wel geïnteresseerd in elkaars doen en laten. Dat hij goochelde was mij bekend. Thijs kende mij - denk ik - vooral als beginnend kunstenaar. Zo was ik een van de zes leden van de jonge kunstenaarsclub “De Krater” waarvan ook Hans Kuyt (zie foto) en Klaas de Boer lid waren. Ik wist niet dat Thijs en Hans elkaar kenden. De foto is uit de tijd dat ik al in Denemarken woonde.
Later ontmoetten Thijs en ik elkaar meerdere malen toevallig als ik weer eens in Zaandam was. Het was altijd een hartelijk weerzien met veel gepraat en herinneringen ophalen.
Hier een paar herinneringen in verband met die ontmoetingen.
Die keren dat ik Thijs ontmoette, was hij meestal samen met Henk Nijhuis (Camel Henkie). Zij vertelden mij eens dat zij vaak als lassers werkten in Saoedi-Arabië (dacht ik) en daar veel geld verdienden.
Ik schrijf dit omdat het mij een beetje verbaast dat Freek de Jonge kennelijk niet weet dat Thijs en Henk zeer nauw bevriend waren. Freek kende Henk immers goed. Hij (Freek) noemt Henk Nijhuis in Zaans Veem immers bij name als een van de jongens waarmee hij samen naar school loopt, over de bruggen naar de Klaas Katerstraat waar hun school staat. Citaat: “Henk Nijhuis, het aangenomen weeskind, die alles durft omdat hij op een jongensinternaat heeft gezeten.” (elfde druk, 1994, blz 6).
Mijn conclusie is: als Freek meer wil weten over Thijs Tolk, dan moet hij Henk opzoeken. Ik hoop dat die dan nog wel leeft.
Overigens heeft het geciteerde zinnetje grote indruk op mij gemaakt toen ik het voor het eerst las en ik ben het nooit vergeten:
Henk liet mij ooit in een opwelling het kleine gouden jodensterretje zien dat hij om zijn hals had hangen. Ik meen me te herinneren dat het mij een beetje irriteerde. Dat hij plotseling jood was - kort na de euforie van de door Israël gewonnen 6-daagse oorlog, dacht ik. Toen ik Zaans Veem las zag ik dit plotseling in een ander licht. Ja, Henk was een branie, dufde alles. Sind Freek dit schreef denk ik vaak dat Henk dus een joods weesje was, die helemaal geen familie meer had in 1945. En dat hij misschien christelijke onderduikouders had gehad en later op een kostschool moest. Let wel: ik weet dit allemaal niet maar ik heb een sterk vermoeden.
Ik hoop dat Freek hem kan vinden. Dan mag hij de groeten doen van mij en erbij zeggen dat ik gaag nog eens van hem wil horen.
Mijn mailafdres mag doorgegeven worden.
M.v.g.
Dick Eichenberger
Emdrupvej 137
2400 Kopenhagen DK
Nijn vader speelde indertijd de finale van het Zaans kampioenschap Schaken tegen dominee de Jonge. Mijn vader had dit jaar 100 geworden. Toch was dit dit een van de belangrijkste partijen in zijn leven. Ik ken niet alle ins-, en outs, maar het schijnt dat deze party is beslist in een uit en een thuiswedstrijd bij beide spelers thuis. Een van mijn broers of zusjes was ziek tijdens de thuispartij, hetgeen ten koste ging van de concentratie bij mijn vader. Hij verloor de partij en ik heb dit mijn leven lang moeten horen.Mijn vader was een belangrijk man voor mij, maar ook in de stad. Hij was naast een hardwerkende havenarbeider, vader, regisseur bij de Zaanse toneelvereniging ook voorzitter bij de lokale KVP en NKV. Zijn mooiste schaakpartij speelde hij tijdens de VenD simulultaan tegen Jan Hein Donner, waar hij helaas driemaal de winst heeft laten liggen. Ik wil mijn vader nog graag als schaker en vader herdenken met een in memoriamtournooi in mijn basement. Freek als dit verhaal jou bekent voorkomt daag ik je graag uit voor een revanchepartij. Op het schaakplein te Zaandam. Was getekend Frenk van Heeeswijk