De nieuwe burgemeester zou ervoor moeten zorgen dat Zaanse ondernemers meer waardering krijgen en meer lokale opdrachten. Dat schrijft Francis Blok in deze aflevering van ‘Geachte toekomstige burgemeester’.
Francis Blok is directeur-eigenaar van Zaanstad Schilderwerken en de Beste Zaanse Zakenvrouw 2011.
De toekomstige burgemeester van Zaanstad krijgt te maken met hardwerkende ondernemers met een hoog arbeidsethos die zich inzetten voor een sterk MKB. Daaraan is het te danken dat de meeste ondernemingen in Zaanstad de economische crisis hebben doorstaan. Voor die inzet zouden wij best wat meer waardering mogen krijgen. Dan vis ik niet naar complimentjes, maar naar meer opdrachten vanuit de stad naar de lokale ondernemers. Als ik voor mijn schilderbedrijf iets heb aan te besteden of mensen moet inhuren dan doe ik dat zoveel mogelijk in de buurt. Ik gun het mijn collega’s en je hebt hier een aanbod van hoge kwaliteit. Lokaal houden, is bovendien beter voor de CO2 -uitstoot dan wanneer je het van verhaalt. Zaanstad heeft een aantal grote bedrijven waar de gemeente terecht trots op is. Die verdienen aandacht, maar ik hoop dat de nieuwe burgemeester even veel aandacht gaat besteden aan de MKB-bedrijven.
De terugkeer van de ambachtsschool
Het zou mooi zijn als de burgemeester ervoor zou kunnen zorgen dat de ambachtsschool terugkomt in een opzet die in deze tijd past. Met een concreet en vak- en praktijkgericht pakket en minder versnipperd dan het huidige vmbo. Er is in een schreeuwend tekort aan vakmensen die met hun handen kunnen werken. Het is toch te gek dat Zaanstad, met zijn industriële verleden, het minste aantal leerlingen oplevert voor leerbedrijven als ons schilderbedrijf? Dat geldt ook voor timmerlieden, elektriciens, loodgieters. Een ambachtsschool kan bijdragen aan de erkenning van de vakmensen die met hun handen de kost verdienen. Dat zou veel meer moeten doordringen tot ouders en hun kinderen. Ik begrijp dat jongeren gefascineerd zijn door de digitale technieken en het ‘snelle’ imago daarvan, maar ze moeten ook beseffen dat niet iedereen daarmee zijn brood kan verdienen.Doe meer voor jongeren
De nieuwe burgemeester moet in de eerste plaats iemand zijn met de capaciteiten om zijn vak goed uit te oefen. Zaanstad heeft volgens mij een doorzetter nodig die ook de tijd neemt om plannen te maken voor de lange termijn en die ervoor zorgt dat die worden uitgevoerd. Zij/hij moet zichtbaar zijn. De mensen opzoeken, want daar komt zij/hij aan de weet wat er allemaal leeft in Zaanstad. Ik waardeer in Geke Faber dat zij Zaanstad niet heeft bestuurd vanuit de ivoren toren. Ik vind het jammer voor haar dat haar loopbaan moet eindigen met wat er allemaal gebeurd is in Poelenburg. Dat zou ik de nieuwe burgemeester ook willen meegeven: doe meer voor de jongeren tussen twaalf en achttien jaar. Creëer ruimten waar zij naar toe kunnen voor activiteiten die zij leuk vinden en waar ze zichzelf kunnen zijn. Zaanstad wil aantrekkelijk zijn voor mensen uit Amsterdam. Goede doelstelling, maar zorg er dan ook voor dat je die mensen biedt wat een stad hoort te bieden.
Door Jaap de Jong
Goed stuk! ROSA schreef in haar visie ‘Over trots, toerisme en de toekomst’, gepresenteerd in januari 2016, op pagina 16 onder meer:
"Daarnaast zouden we moeten streven naar het opleiden van vakmensen. De Zaanstreek zou een begrip moeten worden in heel Nederland, misschien wel in de EU. Een echte timmerman, schilder, loodgieter of installateur komt uit de Zaan - dat moet een algemeen bekende waarheid worden. We hebben al veel van dat soort specialisten, gelukkig, maar om de continuïteit te waarborgen zouden initiatieven als het zieltogende First in Food en de Zaanse Houtacademie kunnen samensmelten tot Nederlands eerste 'Hogeschool voor de Handen'. Jonge mensen met aanleg voor traditionele beroepen (die overigens best met de modernste technieken mogen worden uitgevoerd) zouden van heinde en verre naar de Zaanstreek moeten komen om geschoold te worden tot meesters in hun vak."
Wij staan nog steeds vierkant achter dit idee en zullen het van de week weer ter sprake brengen tijdens de begrotingsbehandeling.