De oorzaak van de instorting van een deel van de parkeergarage van de Dekamarkt aan Plein 13 in Wormerveer is verkeerd laswerk geweest.
De Dekamarkt gaat woensdag 16 oktober weer open, ook de parkeergarage wordt dan weer in gebruik genomen.
Uit de Raadsinformatiebrief van Zaanstad blijkt dat een ‘THQ ligger’ is bezweken omdat deze niet goed was gelast. Bij verdere controle bleek ook dat ander laswerk niet goed was uitgevoerd, dat gold voor alle ‘THQ-liggers’. Ook waren deze liggers van binnen deels aangetast door roest. Dat laatste is “geen directe bedreiging voor de veiligheid” maar toch is er een extra anti-roestbehandeling uitgevoerd. Een aantal THQ liggers is nu hersteld en de liggers hebben extra versteviging gekregen.
Zaanstad stelt dat de gemeente geen blaam treft:
“De eigenaar is zelf verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat er wordt voldaan aan de kwalitatieve eisen. De toezichthouders hebben tijdens de gehele bouwperiode (2009- 2011) actief toezicht gehouden. Er is toen niets geconstateerd dat wees op het risico van een incident zoals dat zich nu heeft voorgedaan.”
De parkeergarage en de winkel zijn meer dan een jaar dicht. Op 18 september 2018 stortte een deel in.
De bron is de Raadsinformatiebrief van de gemeente, op Facebook maakte de Dekamarkt eerder de opening bekend, daar staat ook de foto die we gebruiken.
En de honderdste parkeerder/ster krijgt een seizoenskaart voor AZ.
Zo staat het in de wet. Dat is wel een beetje makkelijk Jan.
Zoals Egbert al aangeeft zijn ook de toezichthouders verantwoordelijk.
Zoniet, geef mij dan ook zo'n baantje.
De uitleg van wat er precies mis ging is zo technisch dat we die niet hebben opgenomen in het artikel, maar Raadsinformatiebrief is via de website van Zaanstad te zien: https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/8051252/1/Parkeergarage%20en%20Dekamarkt
Alle THQ liggers hebben extra versterking gekregen en 'een aantal leggers' is hersteld. Dat er dingen misgegaan met de bouw (bouw zelfs stilgelegd) klopt, maar de brief maakt duidelijk dat daar niet het probleem zat, maar bij het lassen, dan is er de vraag of er een gemeentelijke toezichthouder met z'n neus op alle lasklussen zou moeten staan. Dat zou toch wel erg ver gaan, het is dus de verantwoordelijkheid van de uitvoerder en opdrachtgever.
"Zaanstad stelt dat de gemeente geen blaam treft "
Dat zou ik ook zeggen maar het is hypocriet en waarom stelt de gemeente toezichthouders aan als de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor de kwalitatieve eisen?
Een toezichthouder dient er op toe te zien dat de juiste materialen worden geleverd en dat deze zijn voorzien van (kwaliteits)certificaten.
Ook is de toezichthouder verantwoordelijk dat voor de veiligheid op de bouwplaats
Het is ook de gemeente die de vergunningen af geeft dus hoezo treft de gemeente geen blaam?
Dat is zo in de wet geregeld, dat is de verantwoordelijkheid van de uitvoerende partij.