De Wandelweg, toen nog met prachtig bomen, brede trottoirs en ruime voortuinen (en zonder auto’s).
De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…
Deze ansichtkaart komt uit de privé-verzameling van Orkaan-redacteur Piet Bakker. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: de Wandelweg in Wormerveer.
Wandelweg Wormerveer
Voor aflevering 89 van de fototijdreis gaan we terug naar Wormerveer, om precies te zijn naar de Wandelweg. Het eerste deel van de Wandelweg in Wormerveer is aangelegd in 1886/ 1887 en vormde de verbindingsweg tussen de Stationsstraat en de Warmoesstraat en had aanvankelijk een recreatief doel. De straat liep door de weilanden achter de bebouwing van Wormerveer en langs de weg werden diverse soorten bomen en struiken geplant. Verder waren er plantsoenen met bloembedden die doorkruist werden met schelpenpaadjes.
Enkele jaren na de aanleg van de Wandelweg verschenen er de eerste huizen waaronder enkele kapitale villa’s zoals huize Vesta en huize Oosterbosch. Het open karakter van de straat verdween langzaam want de open stukken land werden langzamerhand volgebouwd. Rond 1910 werd de Wandelweg doorgetrokken naar het zuiden waar het uitkwam op Plein 13, genoemd naar het jaar van opening. Aan weerszijden van de Verlengde Wandelweg zoals het nieuwe stuk weg werd genoemd kwam de Indische Buurt.
Tussen 1932 en 1934 werd tussen Amsterdam en Alkmaar de Provinciale Weg aangelegd en de Wandelweg werd hierin opgenomen waardoor het karakter van de weg drastisch veranderde. Zo moesten de plantsoenen verdwijnen en om de weg te verbreden werden er vele bomen gekapt.
In de loop der jaren is de Wandelweg nog enkele keren op de schop gegaan. Zo was er in 1995 een grote herinrichting waarbij ook het riool werd vervangen en ook in 2010 waren er werkzaamheden.
Tegenwoordig is de Wandelweg niet meer de drukke doorgaande weg die het ooit was. Na de aanleg van de A8 gaat het grootste deel van het verkeer via de N246/ N8, de weg langs de Nauernasche Vaart en is de Wandelweg omgedoopt tot een stadsroute (S 152).
Op de foto’s zien we het gedeelte van de Wandelweg (de Verlengde Wandelweg) dat omstreeks 1910 is aangelegd. Dit gedeelte ligt tussen Plein 13 en de Bankakade. Omstreeks 1915 werden de woningen aan de westkant van de straat gebouwd terwijl de huizen aan de oostkant rond 1928 zijn gebouwd.
Bekijk hier alle fototijdreizen.
Foto en tekst 2024: Bert Versteeg. Bronnen: Beeldbank Zaansche Molen, Wikipedia, GAZ, Zaanwiki.
https://youtu.be/wkw8IqyY_nA?si=eHaitXwBdAGnJ0bB
Ik ben daar opgegroeid (Warmoesstraat) de A8 was er nog niet, en als je van het station naar huis liep zag het helemaal blauw van de auto gassen. Voor mijn gevoel stond er een file tot aan de hempont. Nu in het heden weer zo druk maar het ziet niet meer gas blauw.