De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten en natuur wordt opgeofferd om plaats te maken voor nieuwbouw, stadsvernieuwing en bedrijventerreinen.
De Zaanstreek is de afgelopen decennia – soms zelfs onherkenbaar – veranderd. De Orkaan brengt die verandering in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…
De originele foto’s komen uit twee albums met oude Zaanse foto’s die Zaandammer Henk van Dalen op de kop tikte op een rommelmarkt. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: de Sint Jozefparochie in Kogerveld (Zaandam).
Sint Jozefparochie in Kogerveld
De kerk van de Sint Jozefparochie staat aan de Veldbloemenweg 2 in Kogerveld in Zaandam. Het is een Rooms-Katholieke kerk die in 1964 gebouwd is naar een ontwerp van architect Jan Strik (1912 – 1992) uit Boxtel. Hij heeft veel kerken ontworpen o.a. in Boxtel, Uden, Veldhoven, Berg en Dal, Nijmegen, Overloon en Middelrode. Enkele ramen in de kerk zijn ontworpen door glazenier Marius de Leeuw (1915 – 2000), een beeldend kunstenaar die naast ramen en wanddecoraties ook gouaches, schilderijen, tekeningen en aquarellen maakte.
Er zijn weinig verschillen te ontdekken tussen de oude en nieuwe foto maar toch is er in de loop der jaren het nodige veranderd. Zo is in 1989 station Kogerveld, pal ten westen van de kerk in gebruik genomen en is op de nieuwe foto het splinternieuwe appartementencomplex te zien dat pal ten zuiden van de spoorlijn in de nieuwe woonwijk Oostzijderpark staat en dat medio 2023 wordt opgeleverd.
De Sint Jozefparochie staat op het gedempte deel van de Noordervaldeursloot, die de Zaan via de Noordervaldeursluis verbond met de Gouw. Het oostelijk deel van de sloot tussen de Gouw en de kerk is nog aanwezig terwijl het westelijk deel in de jaren `60 is gedempt. Ten noorden van de sloot was het Noordervaldeurpad dat na de demping de Noordervaldeurstraat werd, de sluis werd in 1961 gesloopt.
In de Oostzijde lag een brug over het water en dit was een geliefde plek voor schilders (o.a. Claude Monet in 1871) en fotografen vanwege de vijf molens die aan de sloot stonden. Deze molens waren De Sluiswachter, Het Oude Kaar, Het Huis te Muiden, De Kaver en de Quack waarbij deze laatste molen ongeveer op de plek stond waar nu de kerk staat.
Bekijk hier alle fototijdreizen.
Foto en tekst 2022: Bert Versteeg.
zou de klokkentoren ook op de hoge flat geplaatst kunnen worden. het geluid van de klokken draagt dan veel verder en misschien gaan dan de mensen uit de achterliggende flat ook weer ter kerke. ze zijn dan in ieder geval vroeg wakker
Dan ga je er van uit dat mensen op luidende klokken afkomen.
Ja, dat was wel de bedoeling van klokken, anders hoef je ze niet te maken, toch? Maar nu ga je vragen, waarom ze gemaakt zijn. Ze hadden dus wel een bedoeling om er betere mensen van te maken. er was een man, die zei: heb je naaste lief. ik denk in deze verrotte wereld, wordt het hoogste tijd, dat de mensen elkaar maar weer eens elkaar lief gaan vinden en als dat gebeurd
ja dan kun je weer rustig gaan slapen zonder wakker gemaakt te worden.
wat zeg je daarop Jan?
Ik vrees dat ik je niet helemaal snap, ik heb, volgens mij, ook niet gevraagd waarom de klokken gemaakt zijn.
Zoals jij het verwoordde, maakte ik er uit op dat jouw veronderstelling is dat het luiden van klokken de kerkgang bevordert, daar heb ik mijn twijfels over. Evenmin denk ik dat, wat jij ook lijkt te suggereren, dat iemand die niet naar de kerk gaat ook niet vroeg opstaat.
Ik heb jaren vlakbij de Bonifatiuskerk gewoond, de klokken daarvan luidden om het halfuur[1], maar dat wilde niet zeggen dat er op dat moment ook een Mis was.
[1] Anderzijds, als ik vanuit de Willibrordusschool op de klok keek leek deze juist stil te staan.
Ja Jan, je zit er dicht bij. maar de klokken zijn er niet voor de vroeg op moeten staanders, al hoewel er veel mensen die even wakker moeten worden geschuwd die niet weten wat vrede is, want dat is de intensie van die beierende klokken
Kerkklokken werden vroeger, toen er nog geen telefoon was, ook geluid wanneer er brand was.
Met de toenemende ontkerkelijking in Nederland zie ik dat niet snel gebeuren.
Ik zou er zelf in ieder geval niet op zitten te wachten dat er er een klokketoren mij wakker beiert.