Pakhuis Groningen werd gesloopt, de fabriek ernaast kreeg een nieuwe bestemming.

We staan aan de vooravond van een drastische verandering van de Peperstraat. Voor de tweede keer in een kleine 70 jaar zal dit deel van Zaandam op de schop gaan. Het bestemmingsplan waarbij vrijwel de gehele bebouwing wordt gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw, wordt naar verwachting voor de zomer van 2024 door de raad behandeld, daarmee is het lot van de straat bezegeld.

De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…

Deze ansichtkaarten en foto’s komen uit de privé-verzameling van Orkaan-redacteur Piet Bakker en uit een verzameling die Zaandammer Henk van Dalen op een rommelmarkt kocht. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: Ebmeijer en De Gruyter. (nr 93 in onze serie!)

Peperstraat / Pakhuis Groningen

Ook aan het eind van de Peperstraat stond het grote pakhuis Groningen. Op 29 maart 1944 brak er brand uit op de bovenste verdieping dat grotendeels werd verwoest.

Na de brand werd deze bovenverdieping gesloopt. Het pakhuis zelf werd eind jaren ‘50 gesloopt.

Naast het pakhuis staat wat nu ‘De Fabriek’ is.

Pakhuis Groningen tijdens de sloop (1956).
Beatrixflat en De Fabriek (Bert Versteeg, 2024)

Bekijk hier alle fototijdreizen. Hier de mini-serie over de Peperstraat.

Foto en tekst 2024: Bert Versteeg. Bronnen: Zaanwiki, Gemeentearchief Zaanstad, Beeldbank Zaanse Molen, De Orkaan.