Dit was het uitzicht voordat de Beatrixbrug gebouwd was. Deel 7 uit onze special-miniserie van de Fototijdreis over de Peperstraat.
We staan aan de vooravond van een drastische verandering van de Peperstraat. Voor de tweede keer in een kleine 70 jaar zal dit deel van Zaandam op de schop gaan. Het bestemmingsplan waarbij vrijwel de gehele bebouwing wordt gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw, wordt naar verwachting voor de zomer van 2024 door de raad behandeld, daarmee is het lot van de straat bezegeld.
De tijd staat niet stil. Er wordt gebouwd en gesloopt, straten verdwijnen, nieuwe wijken verrijzen. Winkels gaan weg, bedrijven sluiten, groen maakt plaats voor nieuwbouw. De Zaanstreek is de afgelopen decennia sterk veranderd. De Orkaan brengt dat in beeld. Op één plek die in het verleden op de foto is gezet, maken we nu opnieuw ‘dezelfde’ foto. Zoek de verschillen…
Deze ansichtkaarten en foto’s komen uit de privé-verzameling van Orkaan-redacteur Piet Bakker en uit een verzameling die Zaandammer Henk van Dalen op een rommelmarkt kocht. Bert Versteeg maakte de eigentijdse foto en zorgde ook voor de achtergrondinformatie. Vandaag: De Peperhoek. (nr 96 in onze serie!)
De Peperhoek
Om de Beatrixbrug te bouwen moest vooral aan de oostkant veel worden gesloopt. Tussen de Klauwershoek en de Bonifatiuskerk lag een uniek buurtje, de Peperhoek, dat volledig zou verdwijnen.
De Peperstraat, ook wel bekend als Rozemarijnsteeg, was één van de oudste straatjes van Zaandam en de eerste bebouwing dateert van voor 1600. In 1622 kreeg het straatje voor zover bekend als eerste pad van Zaandam een padreglement. Hier hadden bier- en wijnhandelaren hun kelders en daarom werd het straatje ook wel de Bierkay genoemd.
Vanwege de nabijheid van de sluis waren er vele kleine bedrijven, pakhuizen en kroegen.
Een bekend café was Spitsbergen. Op Peperstraat 4 was het magazijn van de grossierderij van J. Ero die zelf op nr. 2 woonde. Verder zat op nr. 8 de zeilmakerij van J. van Zaane.
Hier filmpje.
Bekijk hier alle fototijdreizen. Hier de mini-serie over de Peperstraat.
Foto en tekst 2024: Bert Versteeg. Bronnen: Zaanwiki, Gemeentearchief Zaanstad, Beeldbank Zaanse Molen, De Orkaan.
Voor veel informatie over het hierboven genoemde 'bekende café Spitsbergen' zie: https://degeschiedenisvaneenfamiliekan.nl/spitsbergen/
en:
https://degeschiedenisvaneenfamiliekan.nl/paginas/Spitsbergen.pdf/html
Zou over 50 jaar Inverdan ook weer afgebroken worden, als zijnde niet meer van de tijd.?
Is al die sloop nu milieuvriendelijk?
Is een milieueffect-rapportage gemaakt?
Zomaar een paar voor de hand liggende vragen.